Biohacking: Co to je a jak může zlepšit náš život k lepšímu | Moje zdraví

Biohacking: Co to je a jak může zlepšit náš život k lepšímu

Biohacking: Co to je a jak může zlepšit náš život k lepšímu
... • Autor: iStock.com
10. prosince 2022 • 06:00

Možná se s tímto pojmem setkáváte poprvé, možná že o něm něco víte. Každopádně je tento pojem pro náš život dost podstatný. Když ho totiž přijmeme za svůj, může dokonale změnit náš život. A to jednoznačně k lepšímu! 

Jednoduše řečeno je biohacking soubor změn, které když učiníme, změní náš život jednoznačně k lepšímu. Tím, že optimalizujeme přístup k určitým sférám svého života, vytvoříme kontinuitu celkového zlepšení. Výsledky na sebe pak nenechají dlouho čekat. 

Video se připravuje ...
Úzkosti: Jak si poradit a co dělat?VIDEO 

Jezte vědomě

Stravovat se vědomě neznamená jen koukat na to, co kupujeme a z čeho vaříme, ale také to, jak jíme a v jakém množství. Vše je spojená nádoba, a tak je nutné plnit ji komplexně. Pokud totiž budete jíst zdravě, ale v množství, které bude nad vaším optimem, buďte si jistí, že tak či tak budete příbírat. V biohackingu platí, že bychom měli jíst tak, abychom nejen dobře vypadali, ale také se dobře cítili. Je proto třeba projít si tím, abychom našli svůj optimální stravovací režim. Každý z nás je totiž individuální a na každého platí něco jiného

Sport jako nutnost

Pokud nejste zrovna cvičící maniak, vůbec nevadí. Na druhou stranu je ale dobré si uvědomit, že sport posiluje naše zdraví, a pokud vám záleží na tom, abyste byli fit a plní energie, je skutečně nutné sport do své denní rutiny zařadit. Pokud si často připadáte spíše unavení a naprosto bez energie, vězte, že sport, jako možná to poslední, kde byste energii hledali, vám ji nakonec jistojistě dodá. Zkuste jít po práci na hodinu posilování a sami pak posuďte, jak se budete cítit. Pravděpodobně budete překvapení, kolik energie budete mít. 

Eliminujte stres

U stresu nestačí jen vynechat stresové situace. To totiž ani není možné. Je potřeba zapojit takové aktivity, které nás naučí pracovat s myslí a tím se naučit je díky těmto technikám tolik nevnímat a dívat se na ně s větším nadhledem. Výborným prostředkem, jak sami se sebou můžeme pracovat, je meditace. Ta zvýší emoční povědomí o nás samotných, zklidní mysl, uvolní úzkost a mimo jiné pomůže také s rejuvenací naší pokožky. 

Spánek jako nejlepší cesta

Ne každý potřebuje 12 hodin k tomu, aby se cítil odpočatý. Někomu stačí mnohem méně. I tak je ale dobré vědět, že bez spánku to zkrátka nejde. Spánek regeneruje tělo i mysl, ovlivňuje náš metabolismus i kardiovaskulární funkce. Pokud se správně stravujeme, mělo by nám stejným způsobem záležet také na tom, abychom správně spali. Zkuste si pomoci tím, že místo koukání do mobilu si před spaním přečtete pár kapitol své oblíbené knihy, místo hovoru s kamarádkou si protáhnete tělo jemnou jógou. Pečovat o sebe totiž musíte ve všech směrech a někdy je podstatné právě to, co třeba vůbec neřešíte. 

Pozitivě myslet!

To, jestli vidíte sklenici poloprázdnou, nebo napůl plnou, je pro váš život velmi podstatné a určující. Zkuste proto neztrácet naději a dobrou náladu tam, kde ji třeba vůbec nemáte. Jakmile se naučíte nebrat si věci osobně a nebrat je obecně tak vážně, sami uvidíte, jak lépe budete životem proplouvat. Každá zkušenost je dar. Ta dobrá nás potěší, ta zlá nás posune. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.