Restart v životě má svá pravidla: Jak a s kým začít? | Moje zdraví

Restart v životě má svá pravidla: Jak a s kým začít?

Restart v životě má svá pravidla: Jak a s kým začít?
Když si člověk osvojí nový životní postoj a dokáže v sobě najít vnitřní klid, má energetický potenciál k tomu, aby svůj život změnil • Autor: istock.com
29. července 2018 • 06:00

Tak rádi byste někdy utekli ze svého života, od dosavadních závazků, úkolů a slova MUSÍM. Jste unavení, vyčerpaní a začít znovu a jinak potřebujete jako sůl. Třeba se vám to povede se životním koučem.

Možná jste ztratili chuť do života, ovládl vás strach z toho, že život utíká, a máte na krku spoustu starostí s rodinou, bytem, domem, starými rodiči i dospělými dětmi a zoufale toužíte znovu nastartovat, chytit druhý dech. Sami ale už nevíte jak. Jednou z mnoha možností, které v dané situaci máte, je vyhledání erudovaného a zkušeného kouče.

Zeptali jsme se Bc. Lenky Černé, která se koučováním (tedy metodou rozvoje psychicky zdravých dospělých lidí) dlouhodobě zabývá, v čem vlastně spočívá její role v případě, že člověk má výše uvedené pocity? Životní kouč je určitým průvodcem pro každého, kdo si chce udělat pořádek ve svém životě. A zároveň potřebuje zjistit skutečnou příčinu toho, proč se mu nedaří v oblasti jeho vztahů, sebevědomí, práce, zdraví nebo finanční situace.

"Osobně pracuji s klienty právě v těchto čtyřech základních oblastech života. Na začátku práce analyzujeme současnou životní situaci klienta, poté se zaměříme na to, co ho trápí nejvíce. Zároveň s klienty často pracuji na eliminaci vnitřního stresu a napětí, učím je zvládat náročné životní situace nebo s nimi prakticky pracuji na navrácení se k sobě a svým tužbám. Společně odkrýváme skryté příčiny dlouhodobého cyklení v určité nekomfortní situaci a prakticky klienta vedu ke změně jeho vnitřního nastavení. Když si člověk osvojí nový životní postoj a dokáže v sobě najít vnitřní klid, má energetický potenciál k tomu, aby svůj život změnil,“ říká Lenka Černá.

Restart není trysk

Restart ve smyslu změn v našich životech ale neznamená rychlý sprint, vyražení zprudka za něčím, nějakým cílem, jde spíše o plynulou, pozvolnou přeměnu krok za krokem.

„V osobním růstu je nejdůležitější jedna vlastnost, a tou je trpělivost. Není možné, abychom začali život měnit ve všech oblastech, protože každá změna s sebou nese i výdej životní energie, někdy i bolest z konce a nestability. Je tedy zapotřebí jasně rozvrhnout, do které změny se pustit nejprve, a je úlohou kouče, aby dobře odhadl, na jakou změnu je klient vůbec připraven,“ upozorňuje Lenka Černá.

„Osobně s lidmi primárně řeším, proč jim nejde změna udělat, odhalím s nimi vnitřní bloky a uvolníme je. Až když se klient sám se sebou cítí dobře, pouštíme se do razantních změn. A to někdy trvá delší dobu. Je to však v pořádku, protože klient změny ustojí, a neztratí tak energii ani peníze nebo vztahy, na kterých mu záleží.“

Pochopit, přijmout a opustit

Lidé na jednu stranu potřebují znovu začít, na stranu druhou se zpravidla bojí nových začátků. Například patříme-li do střední věkové kategorie, ztratili jsme práci, děti vylétly z hnízda, sousedův pes hned za stěnou ve dne v noci zuřivě štěká a nebaví nás uklízet manželovy ponožky do koše na prádlo  jak se z tohoto bludného kruhu vymotat, jak překročit svůj strach ze změny, svá omezení?

„Strach je nejčastější emoce, kterou prožívá každý z nás,“ připomíná koučka. „Velkou chybu děláme v tom, že před svými strachy utíkáme a bojíme se s nimi konfrontovat. Je dobré zapátrat po tom, kde se vlastně vzaly a jestli mají své reálné odůvodnění. Často se tak s klienty vracím do dětství a dospívání, zážitků z minulosti, které determinují chování člověka i v přítomnosti. Když si člověk uvědomí skutečnou příčinu svého strachu, může s ním mnohem lépe pracovat,“ podotýká Lenka Černá.

Dále je dobré své strachy přijmout a neschovávat se před nimi. Klient se poté může se strachy konfrontovat pomocí různých vizualizačních a dechových cvičení. Naučí se s nimi pracovat, přesně je popíše a dokáže je uvolňovat i v rámci svého fyzického systému.

Poklad skrýváte uvnitř

Co je důležité si uvědomit, provést, vykonat, pochopit, než znovu „otočíme klíčkem v zapalování“ a vydáme se na další cestu, mnohdy razantně jiným směrem? Podle Lenky Černé je primární stabilizovat vztah k sobě. Získat určitou vnitřní sebedůvěru a mít v sobě jasno.

„To znamená, že vím, kdo jsem a kam chci jít, co chci v životě prožívat i co je pro mě naopak toxické. Musím mít alespoň minimum své energetické kapacity k tomu, abych mohl svůj život měnit, protože jinak změny neustojím. Alfou a omegou je tedy znalost sebe sama, zdravé sebevědomí a určitá vnitřní uspořádanost. Být pevný ve svém středu a umět být sám se sebou, nebát se samoty. To je pro mnoho lidí skutečný oříšek. Věřím tomu, že když je člověk šťastný sám se sebou, nezávisle na ostatních, zvládne ve svém životě cokoli. Protože má tu největší oporu  sám sebe,“ zdůrazňuje koučka.

Kouč či mentor

V čem se liší role kouče od role mentora? „Podle obecné definice je kouč člověk, který lidem pomáhá v dosahování jejich snů a vytyčených cílů. Mentor je naopak člověk, který pomáhá lidem z náročné životní situace a jeho primární úlohou je klienta stabilizovat, dostat do základní životní pohody. Lidé si však tyto pojmy pletou a nevnímají rozdíl, proto si většina mentorů říká spíše koučové (stejně jako já),“ říká Lenka Černá. Záleží tedy ponejvíce na schopnosti v dané chvíli pomoci, ať už jste koučem, mentorem či odborníkem na duši, na schopnosti vcítit se a člověka nasměrovat správným směrem.

Odborná spolupráce: Bc. Lenka Černá Pure Clinic Praha www.lenkacerna.cz

Autor: Helena Míková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.