Respirační virózy: 5 důvodů, proč jsou pro nás letos tak nebezpečné | Moje zdraví

Respirační virózy: 5 důvodů, proč jsou pro nás letos tak nebezpečné

Respirační virózy: 5 důvodů, proč jsou pro nás letos tak nebezpečné
RSV je virus ohrožující hlavně nejmenší děti. • Autor: NIAID, Reuters
7. února 2023 • 06:00

Respirační virózy nejsou v zimních měsících roku ničím výjimečným. Přesto se s nimi tento rok potýkáme častěji, než jsme byli zvyklí v předchozích letech, a to zejména u dětí. Čím to je a proč je tomu zrovna tento rok jinak? 

Dokonce i Ministerstvo zdravotnictví označilo letošní výskyt respiračních viróz za epidemii. Učinilo tak zhruba v polovině prosince 2022. Ačkoli se k běžným nákazám přidal kromě covidu také RS virus, v popředí všeho stála stará známá chřipka. Ta si držela své prvenství. 

Video se připravuje ...
Zákeřný RS virus: Nebezpečný je především pro děti. Proč kvůli němu končí na JIP?VIDEO 

RS virus vedl v prosinci

RS virus je definován jako onemocnění kombinující příznaky covidu-19 a klasické chřipkové nákazy. Lidé, kteří jím onemocněli, si často stěžovali na vyčerpání, vysoké teploty a celkový diskomfort. Po skončení nemoci je poměrně často doprovázela únava. RS virus napadal především děti. Zhruba jedno sto z nich pak bylo kvůli komplikacím hospitalizováno. „Z 80 % se jednalo o děti do 1 roku věku, včetně novorozenců, tedy do 28 dnů věku. Polovina malých dětí přišla s výraznou dušností, měly známky respiračního selhání, byla zavedena léčba kyslíkem, ev. i neinvazivní plicní ventilace,“ popisuje Jana Tejnická, primářka Pediatrické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a FN Motol.

Kromě výše zmíněného byl RS virus doprovázen nechutenstvím, zvracením a malátností

Virová nákaza s předstihem

Ačkoli jsme všichni zvyklí, že s příchodem podzimu a zimy se dostaví také častější výskyt chřipkových onemocnění, letos tomu bylo přece jen jinak. Chřipka se ke konci minulého roku dostavila dřív a podle těch, které postihla, byla o něco agresivnější. Agresivita chřipky stála především na tom, že trvala o dost déle, než se u obyčejné chřipky předpokládá.

Na vrcholu o měsíc dříve

U klasické virové nákazy se každoročně předpokládá příchod ke konci listopadu s klasickou gradací na maximum někdy v průběhu ledna. Tento rok však chřipka svého maxima dosáhla v prosinci. „Zvláštností letošní zimy je, že nástup epidemie chřipky byl asi o tři týdny dříve než v jiných letech, kdy k němu obvykle docházelo v lednu, s vrcholem na přelomu ledna a února. Tentokrát chřipka přišla už před Vánoci,“ uvedl Pavel Dlouhý, předseda Společnosti infekčního lékařství a vedoucí Infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Důvodem jsou patogeny

Důvodem nástupu, gradace, ale také agresivity chřipkové epidemie byla dle odborníků především souhra určitých patogenů. Těmi lékaři myslí právě chřipku, covid a také nově zjištěné onemocnění RS virem. V takovém případě je obvyklé, že lidé onemocní hned několika nemocemi naráz, jejichž promícháním se dostaví závažnější průběh. Rizikové to je především pro malé děti a lidi nad 65 let. Ti častěji končí na infekčním oddělení nemocnic. 

Kdy bude konec?

Pokud předpokládáte, že s ranějším nástupem nás čeká také rychlejší konec, možná vás vyvedeme z omylu. Podle odborníků tomu totiž tak vůbec být nemusí. K poklesu tedy určitě dojde, kdy tomu ale bude, je zatím ve hvězdách. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.