Zápach pochvy: Jaké má příčiny a jak se ho zbavit? | Moje zdraví

Proč vám páchne vagina a kdy je důvod vyhledat lékaře?

20. června 2023 • 06:00

Na začátek je dobré si říct, že vagina, tedy ta zdravá, by rozhodně neměla být bez zápachu. Tímto zápachem však myslíme její přirozený odér, který je pro každou vaginu typický. Zbystřit bychom však měly v okamžiku, kdy se zkrátka cítíme a to, co cítíme, příliš nevoní.

Přirozený zápach vycházející z pochvy by měl být nakyslého charakteru. Důvodem je pH vaginy. To správné a zdravé rovná se kyselé. Je způsobeno bakterií Lactobacillus acidophilus produkující kyselinu mléčnou.

Video se připravuje ...
Vaginální mykóza: Stačí prostředky z lékárny? A který funguje nejlépe?VIDEO 

Právě tento typ bakterie udržuje naši vaginu ve stavu, kdy se v ní nemnoží další druhy bakterií, které jsou schopné způsobit nepříjemný zápach.

A jaké jsou důvody zapáchající pochvy?

Kvasinková infekce

Kvasinky jsou asi nejčastější příčinou, proč „tam dole“ necítíme klid. Na první dobrou se projevují svěděním nebo pálením, které v raném stadiu můžeme zaměnit za zánět močových cest. V okamžiku, kdy se dostaví nepříjemný zápach, však víme, o čem je řeč.

Abyste si ale byly jisté, je dobré vědět, jak s jistotou kvasinky poznáte. Kromě výše zmíněného kvasinky často doprovází tvarohovitý výtok. Abyste kvasinkám předešly, dbejte na to, abyste se po každém sexu vymočily a pokaždé, když se zpotíte, se převlékly.

Bakteriální infekce

Jednou z příčin, proč naše vagina zapáchá, může být bakteriální vaginóza. Pokud se ve vagině vytvoří, cítíme typický „rybí“ zápach. K němu dochází při přemnožení méně příznivých bakterií. Jakmile se tyto nevítaní společníci v pochvě přemnoží, zatlačí bakterie Lactobacillus acidophilus do pozadí a pH vaginy se mění z kyselého na zásadité. V tento moment začíná problém, který je nutné řešit odborně. Tedy návštěvou gynekologa. Bakteriální vaginózu je nutné léčit antibiotiky, která jsou na předpis.

Sex

Pokud máte pocit, že zapácháte po milostných hrátkách se svým partnerem, buďte v klidu. Po sexu se z vaginy uvolňuje vaginální sekret. Ten, ačkoliv příliš nevoní, rozhodně není něčím, čeho je třeba se obávat.

Zápach po sexu však může způsobit také ejakulace muže do pochvy. Ejakulát má zásadité pH, jakmile tedy dojde k jeho smíchání s kyselým pH pochvy, výsledkem může být nepříjemný zápach. Vytvořená směs totiž vytváří aminový zápach, který může připomínat rybinu. V tomto případě však rychle odezní.

Trichomoniáza

Pokud vás trápí nepříjemný zápach spolu s nazelenalým výtokem a celkově nepříjemným pocitem v pochvě, možná trpíte trichomoniázou. Jde o pohlavně přenosnou infekci, jejíž problém tkví v tom, že může být i bezpříznaková.

Jaké další důvody může mít zápach z pochvy? Podívejte se do naší fotogalerie ↓

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.