Přehledně: Nejlepší bylinky na ženské potíže. Zažeňte je i bez chemie | Moje zdraví

Přehledně: Nejlepší bylinky na ženské potíže. Zažeňte je i bez chemie

3. září 2019 • 06:00

Bolestivá menstruace, silné krvácení, ale třeba i nehojící se akné. Ženských potíží je celá spousta a my s nimi musíme bojovat každý den. Naštěstí existuje způsob, jak se dají zmírnit, a dokonce i bez chemie. Vyzkoušejte některé z osvědčených bylinek a nechte se okouzlit jejich mimořádnými účinky.

Asi není žádným tajemstvím, že v případě menstruačních bolestí nebo jiných problémů sahá většina z nás po Ibalginu a jiných lécích. Pomoc přitom můžeme hledat i v přírodě, která s nimi zatočí stejně snadno. Jen je potřeba vědět, jak na to a po jaké bylince sáhnout. Tak se inspirujte a vyzkoušejte naše zaručené tipy. 

Menstruaci oddálí citron

Podle našich babiček prý funguje na oddálení menstruace i citron. Tři dny až týden před očekávanou menstruací vypijte šťávu z jednoho citronu. Může být i oslazená cukrem a naředěná vodou. Pokračujte v tom po celou dobu, kdy chcete menstruaci oddálit. Některé ženy uvádějí, že jim citron stoprocentně pomohl, na jiné ale vůbec neúčinkoval. Pozitivní účinek může být někdy také jen v tom, že je krvácení slabší a v některých případech i kratší.

Zbavte se výkyvů nálad

Už jste slyšeli o bylince zvané drmek obecný? Pokud ne, určitě nepřehlédněte následující řádky. Tahle rostlinka byla totiž už od starověku považována za velmi účinný lék na ženské potíže. V současné době už odborníci dávno vědí, že drmek obsahuje sloučeniny, které jsou do jisté míry podobné ženským hormonům. Právě proto je bylinka schopná upravovat hladiny pohlavních hormonů, podporovat jejich produkci a regulovat ženský cyklus. Tím vás mimo jiné dokáže zbavit nepříjemných výkyvů nálad během menstruace. Drmkové plody můžete využívat ve formě tinktury, nálevu, ale také prostřednictvím kapslí z lékárny.

Více o menstruačních problémech čtěte ZDE.

Vyzrajte na křeče a silné krvácení

Odvar z listů maliníku pomáhá mírnit menstruační křeče. Obsahuje totiž alkaloidy a třísloviny, které uvolňují dělohu a pomáhají zastavit silné krvácení. Nejpohodlnějším způsobem, jak ho konzumovat, je pití malinového čaje, a to každý den jeden šálek po celé období menstruace. Velkým pomocníkem je maliník i v těhotenství. Odvar z jeho listů se doporučuje pít v období od 35. týdne těhotenství, protože působí příznivě na hladké svalstvo. Díky tomu se pak usnadní a urychlí porod.

Na další bylinky a jejich zázračné účinky se podívejte v naší fotogalerii:

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.