Pozor na agresivní typ karcinomu prsu. Postihuje hlavně mladší ženy | Moje zdraví

Pozor na agresivní typ karcinomu prsu. Postihuje hlavně mladší ženy

Pozor na agresivní typ karcinomu prsu. Postihuje hlavně mladší ženy
Prevence je nejlepším bojovníkem • Autor: iStock.com
28. srpna 2023 • 06:00

Karcinom prsu je nejčastějším zhoubným nádorovým onemocněním žen v České republice. Každoročně jím onemocní 7400 pacientek. Měsíc říjen je celosvětovým měsícem prevence rakoviny prsu v rámci kampaně Pink October, na prevenci je ale potřeba myslet celý rok. Včasný záchyt nemoci totiž výrazně zvyšuje úspěšnost léčby.

Co to je triple negativní karcinom prsu?

Tento nádor tvoří 10–20 % všech případů rakoviny prsu a ve srovnání s ostatními typy je daleko hůře identifikovatelný. Postihuje totiž často mladší ženy, které mají hustší prsní tkáň, ve které je proto obtížnější nádor odhalit.

Video se připravuje ...
Průvodkyně rakovinou prsuVIDEO 

Proč je tak nebezpečný?

Zjednodušeně řečeno jde o typ rakovinného bujení, při kterém se nádorová buňka snaží přelstít imunitní systém tím, že vypadá jako zdravá, a proto ji imunitní systém nechce zničit. Triple negativní karcinom získal svůj název proto, že u něj nejsou přítomny tři nejčastější typy receptorů, které se vyskytují na povrchu buňky a které ovlivňují dělení buněk karcinomu prsu. Na některých buňkách karcinomu se mohou vyskytovat bílkoviny nazývané PD-L1, které umožňují nádorovým buňkám uniknout pozornosti imunitního systému.

Jaké jsou možnosti léčby?

Ani nejzkušenější lékař nedokáže s absolutní jistotou předpovědět, jak se bude karcinom prsu u konkrétní pacientky vyvíjet a jaká bude reakce jejího organismu na léčbu. Odborníkem na posouzení stavu pacientky s nádorovým onemocněním je vždy onkolog. Ten by měl po konzultaci s chirurgem a dalšími specialisty určit léčebný plán a seznámit s ním pacientku ještě před zahájením samotné léčby.

„Pro pacientky je naprosto zásadní před zahájením léčby určit typ nádoru, stav jeho hormonálních a HER2 receptorů a také stanovit rozsah onemocnění. Léčbu je důležité přizpůsobit každé pacientce na míru,“ říká MUDr. Lucie Reifová, vedoucí lékařka ambulantního oddělení Ústavu radiační onkologie Nemocnice Na Bulovce.

Prognóza není nejlepší

Pacientky mohou při včasné diagnostice dobře reagovat na chemoterapii, další možnosti léčby jsou ale bohužel v tomto případě velmi omezené. Onemocnění má také tendenci se vracet a dál se šířit do jiných orgánů – např. do mozku a plic. To je také důvodem, proč je doba od diagnózy k úmrtí kratší (7,5 měsíce oproti 17,5 měsíce u ostatních typů karcinomu prsu).

Pro pacientky s triple negativním karcinomem prsu je potřeba hledat nové možnosti léčby a diagnostiky. Jedním z řešení můžou být i protinádorová imunoterapie a také moderní diagnostické metody personalizované zdravotní péče – tzv. léčby šité na míru.

Video se připravuje ...
Video: Jak provádět samovyšetření prsuVIDEO 

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.