Pozitiva nudy! Proč ji dovolit dětem i sobě klidně každý den? | Moje zdraví

Pozitiva nudy! Proč ji dovolit dětem i sobě klidně každý den?

Pozitiva nudy! Proč ji dovolit dětem i sobě klidně každý den?
znáte pozitiva nudy? Budete se divit • Autor: iStock.com
8. července 2023 • 06:00

Ten čas se ale vleče. Vůbec nevím, co dělat. Nekonečné čekání a nic na práci. Jak moc si necháte do života vstoupit nudu? Bráníte se jí? Nedělejte to. Nuda totiž dokáže vylepšit vaše zdraví. Jak? Odložte telefon, začněte se nudit a sami uvidíte.

Minuty ubíhají jako hodiny, naši mysl nic nezaujme. Je to nepříjemné a chcete se hned nějak zabavit. Většinou saháte po telefonu a hurá rolovat, vyhledávat a kontrolovat. Nebo ideálně začít něco dělat, a to cokoliv. Váš mozek právě mohl dostat zdravotní pauzu, a má smůlu. Jakmile člověk pocítí nudu, dostává se do pro něj nepříjemného emočního stavu, stává se neklidným, zažívá pocity nespokojenosti a záhy ho přepadá únava.

Video se připravuje ...
Deset rad, jak se lépe vyspatVIDEO 

Neděje se nic efektivního, produktivního, neplní se normy, vše působí nezajímavě. A pokud žijete, pracujete, vyrůstáte ve výkonovém prostředí, nuda je navíc absolutně nežádoucí jev. I to je důvod, proč se mnoho lidí nudy bojí a cíleně proti ní bojují přeplněnými diáři, plánováním každé minuty dne a neustálým vyhledáváním nových zážitků. Nudící se dítě je automaticky viděno jako zlobící dítě, které když nemá co na práci, může něco rozbít, pokazit či vymyslet lumpárnu. Nuda je zkrátka zakázána. Škoda, protože díky ní byste si mohli hluboce odpočinout, duševně se posílit, nakopnout kreativitu a opravdu něco kloudného vymyslet.

Hlavně se zbavit nudy. Chyba!

Nudě se nelze vyhnout o nic víc než jakémukoli jinému duševnímu stavu, ať už dobrému nebo špatnému. Studie ukazují, že úroveň nudy stoupá v dětství, vrcholí v rané dospělosti a poté klesá, až kolem 50. roku života se může znovu objevit. Ve středním věku je stále přítomna, ale není tak výrazná. Psychologové James Danckert a John D. Eastwood, autoři knihy Out of My Skull: The Psychology of Boredom, ve svém výzkumu odhalili, že nuda je široce nepochopena, možná dokonce nespravedlivě osočována. "Nuda se vyvinula, aby nám pomohla," říká Danckert.

“Chybou mnoha lidí je, že se snaží uniknout nepříjemnému pocitu, místo aby se ptali po tom, co se jim snaží říct," říká Eastwood. Aby ji zahnali, snaží se rozptýlit sociálními médii, nebo ještě hůř – zajíst ji. Ukázalo se, že nuda může být faktorem nezdravého stravování stejně jako kouření, konzumace alkoholu a drog. Zahánění nudy vede k závislostem. Mnohem lepší je na zmíněné zaháněče nudy zapomenout a chvíli sám sebe poslouchat. Nechat myšlenky volně plynout. Kdy jindy si to můžeme ve věčně nabitém programu dovolit?

Právě nuda může být skutečným ukazatelem našeho potenciálu. Může nás nasměrovat k realizaci svých plánů a pomoct nám žít plnohodnotný a smysluplný život. Sděluje důležitou zprávu, kterou bytím neustále v pohybu slyšet nemůžeme. Proto jí dejte prostor. Uvidíte, že vás nakonec začne bavit. Díky nudě vám dojde, po čem toužíte, nebo nově nabytou situaci využijete k odpočinku

Rozhodně dobré důvody, proč se nudit

Zlepšíte si duševní zdraví i pozornost

Žijeme v době, kdy jsme neustále přetíženi informacemi a každodenním rozptýlením. Přemíra informací však často přináší nedostatečnou schopnost se soustředit. Naše mysl těká z jedné věci na druhou. Přestávka je nutnost, která uvolní mozek a zmírní stres.

Zlepšíte si kreativitu

Okamžiky nudy jsou také skvělou příležitostí, jak sami do sebe lépe nahlédnout. Získáváte příležitost obrátit se ke svým pocitům a myšlenkám a využít čas k přemýšlení a reflexi svého života. Necháváte mysl nacházet řešení problémů za pomoci bloudění a snění. “Protože když nemáme neustálé vnější stimuly, začneme používat svou představivost a přemýšlíme jinými způsoby,” uvádí ve svých knihách a studiích mozku neuropsycholog Elkhonon Goldberg.  

Nuda tak může být cestou náhlých řešení situací, které jsme doteď považovali za neřešitelné. 

Chcete vyhledávat novinky

Ještě jeden velký benefit připisuje Elkhonon Goldberg nudě: “Bez nudy by lidé neměli chuť na dobrodružství a hledání novinek, které z nás dělají to, kým jsme – bytosti inteligentní, zvědavé a neustále hledající další nové věci. Hledání novinek znamená nespokojenost se statem quo, stávajícím stavem, a ochotu zpochybnit zavedené myšlenky a postupy.”

Objevíte, co opravdu chcete

Nuda je emocionální signál, že neděláme to, co bychom chtěli. Nudit se znamená, že se momentálně nacházíme nejen v nezajímavé nebo nenáročné situaci, ale také v situaci, která nesplňuje naše očekávání a touhy. Nuda nás vybízí k tomu, abychom se posunuli k cílům a projektům, které nás naplňují více než ty, o které se aktuálně snažíme. A abychom si položili otázku: “Co opravdu chci? Z čeho pramení má nespokojenost?"

Trénujete sebeovládání

Nuda ovlivňuje schopnost soustředit se. Když se nudíme, ztrácíme o věci, které soustředěnost vyžadují, zájem. Zvládnutí nudy je nástrojem k sebeovládání. Způsobem, jak nenechat nudu přerůst přes hlavu. Jak regulovat nejen své myšlenky, ale také emoce a činy. A to je důležité nejen ve chvílích, kdy zdánlivě nemáme co dělat, ale i v životě obecně. Jakmile se naučíme ovládat své emoce, stáváme se pány svého života

Autor: Petra Kubalová, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.