Co opravdu musíte vědět o sexu? Těchto 5 překvapivých věcí doporučují odborníci | Moje zdraví

Co opravdu musíte vědět o sexu? Těchto 5 překvapivých věcí doporučují odborníci

Co opravdu musíte vědět o sexu? Těchto 5 překvapivých věcí doporučují odborníci
Autor: istock.com
4. ledna 2024 • 04:56

Mnoho lidí má zábrany o sexu mluvit i se svým partnerem. Zkuste otevřít tabu, která v této oblasti máte. Jen tak můžete podle odborníků mít zdravý a uspokojivý sexuální život. Co byste měli vědět?

Objevování přichází v každém věku

Objevování nového může (a mělo by) probíhat v jakémkoli věku. Neomezujte se jen na dospívání. Naopak – teprve delší vztahy umožňují podle odborníků lépe se poznat – nejen navzájem, ale i sám sebe. Člověk se totiž v životě vyvíjí a mění jak tělesně, tak duševně. To, co vám bylo příjemné ve dvaceti, už v padesáti platit nemusí a naopak.

Jak se křtila kniha o sexu Už budeš? Podívejte se na video:

Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video
Vzrušující křest knihy o sexu Už budeš? Burleska, shibari a výprask VIDEO 

Navíc jsou věci, které si člověk dokáže přiznat třeba až v pokročilejším věku. O sexu v pokročilém věku se naštěstí začíná v posledních letech více hovořit. Nikdy byste tedy neměli přistoupit na názor, že nastal čas přestat sexuálně experimentovat. 

Sexuální experiment není cesta do pekla

Velké množství lidí se stále ještě obává toho, že pokud přidají do své postelové rutiny novou sexuální pozici nebo sexuální hračku, další měsíc nebudou vědět, jak svou vášeň uspokojit. Odborníci však zaručují, že rozšíření vašeho portfolia uspokojení neznamená, že nad prožíváním své rozkoše ztratíte kontrolu. Jediné, co je důležité, je komunikace s partnerem a jeho souhlas.

Na sex máte čas vždycky

Nedostatek času je jedním z častých důvodů, proč mají lidi sexu málo. Pokud si myslíte něco podobného, máte podle odborníků problém spíše jinde: „Buď si neumíte udělat čas na žádnou věc, která vám ve volném čase dělá radost, nebo vás nebaví sex, který máte,“ říká Rachel Wright, americká terapeutka.

Pokud je vaším problémem to, že si neumíte udělat čas na sebe, má pro vás odbornice následující plán: „Začněte trávit pět až deset minut denně tím, co vás baví, něčím, na co se budete soustředit, a nedělejte u toho nic jiného. Zkuste meditovat, psát si deník, udělat si manikúru nebo obličejovou masku, můžete masturbovat. Pokud ale zjistíte, že dáváte přednost čtení nebo cvičení před tělesným potěšením, je pravděpodobné, že vás tyto jiné věci baví víc než sex,“ říká terapeutka.

Řešení? Zkuste to zařídit tak, aby byl sex příjemný (nebo příjemnější) než tyto ostatní věci. To vám ovšem dá nějakou práci. Zkuste věnovat 5 až 10 minut denně svému potěšení, a pokud vás to nebaví vlastníma rukama, vyzkoušejte nějakou sexuální pomůcku. Čím více vzrušení a sexu máte, tím roste chuť na další. Je to začátek, který pravděpodobně povede ke zvýšení sexuální touhy.

Emoční inteligence vám pomůže být lepším partnerem v ložnici i mimo ni

Emoční inteligence (nebo váš EQ, pokud chcete) je schopnost pojmenovat své vlastní emoce, vyjádřit je a také schopnost reagovat na emoce někoho jiného. Vyžaduje kombinaci sebeuvědomění, empatie, intuice a umění komunikace.

Sexuální život ovlivňuje neuvěřitelným počtem způsobů. Dává vám nejen schopnost naladit se na řeč těla vašeho partnera, dokážete díky ní rozumět i sama sobě, svým touhám a tomu, co vám přináší potěšení.

Pokud ve svém životě chcete více sexu nebo intimity se svým partnerem, pracujte na svém EQ. Jak zvýšit emoční inteligenci, čtěte zde.

Každý si potřebuje o sexu s někým popovídat

Možná chcete experimentovat s určitou hračkou, možná chcete něco říct partnerovi a nevíte jak, možná si nejste jistí, co se děje s vaším tělem. Je skvělé, když najdete ve svém okolí přítele, se kterým si o tom můžete povídat. A pokud ho nemáte nebo si nejste jistí, zda je natolik otevřený, podobnou roli může sehrát terapeut nebo kouč.

 

Autor: Pavla Skurovcová, Valentina Lebová, inf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.