Jak zhubnout v létě? | Moje zdraví

Pět důvodů, proč je lepší začít s hubnutím v létě a ne 1. ledna!

Pět důvodů, proč je lepší začít s hubnutím v létě a ne 1. ledna!
Autor: shutterstock.com
27. června 2018 • 06:00

"Zhubnout" je jedno z nejčastějších novoročních předsevzetí. Jenže společně s "přestat kouřit" i to, které člověk nejdříve vzdá. Ačkoliv přelom roku vybízí ke změně životního stylu a působí motivačně, zima není pro shazování kil ideální. Léto je mnohem lepší! Zjistěte proč a můžete začít třeba prvního července!

Ačkoliv je zimní spánek doménou jiných živočišných druhů, i člověk jede v zimě v takovém odpočinkovém módu. "V lednu jsou krátké dny a dlouhé noci. Kvůli tomu je metabolismus méně výkonný a organismus chce spíše odpočívat a kumulovat. V zimě se mohou víc projevovat únavové stavy a změny nálad, což není pro redukci váhy optimální," řekl nedávno výživový poradce Petr Havlíček v časopise Dieta. V zimě je zkrátka složitější hubnout než na jaře a v létě.

Pokud máte pocit, že pár kilo dole by vám prospělo, přečtěte si, proč je teď ideální čas začít. Možná dostanete chuť a najdete správnou motivaci. Abyste dosáhli ideální váhy, kterou si udržíte, není ani tak důležité držet nějakou dietu. Spíš by se měl člověk zaměřit na celý svůj životní styl.Tedy zařadit do svého jídelníčku více čerstvých a průmyslově nezpracovaných potravin, hlavně ovoce a zeleniny, a více se hýbat. A k tomu je léto jako stvořené.

Zdravé potraviny jsou čerstvé a dostupné

Ano, sice si můžeme v supermarketech nakoupit ovoce a zeleninu po celý rok, v létě jsou ale potraviny čerstvé, vypěstované přirozeně a také levnější. Zkuste tedy najet na model "ovoce a zelenina ke každému jídlu" právě v létě, kdy vaše zahrádka nebo místní trh nabízejí širokou škálu zdravého jídla. V létě si vybere každý i ten, pro kterého je v hubnutí velkou překážkou to, že mu například nechutná zelenina.

V létě má člověk náladu na lehčí stravu

Většina lidí vám to dosvědčí: Zatímco v létě může jíst salát k obědu téměř každý den, v zimě na něj nemá vůbec chuť a zcela přirozeně touží po něčem sytějším a po tom, co více zahřeje. V létě je to přesně naopak – člověk má tendenci vybírat si jídla lehká, jako jsou saláty a libové maso.

V létě má člověk lepší náladu

Sluneční paprsky mají nesporně pozitivní vliv na lidskou psychiku, to ani nemusí dokazovat žádné studie. Sluneční svit má vliv na produkci serotoninu, který v těle navozuje pocity klidu a radosti. Podle jedné australské studie měli lidé vyšší hladiny serotoninu během slunečných dní, na rozdíl od těch, kdy bylo zataženo. A sami víte, že dobrá nálada je ta nejlepší motivace a ten nejlepší pomocník na cestě za svým cílem.

V létě je člověk častěji venku

Pohyb ke zdravému životnímu stylu patří a bez něj se hubne docela špatně. Ano, jde to, ale proč by se měl člověk vzdávat něčeho, co mu na cestě ke zdravé váze pomůže a ještě navíc prospěje i celkovému zdraví? Zhubnout můžete plaváním, chůzí, během, na in-linech, hraním volejbalu s kamarády, procházkami se psem, jízdou na kole... Je tolik možností, jak trávit volné chvíle pohybem, a léto je pro to jako stvořené.

Okolí motivuje

Zatímco v zimě své faldíky klidně schováte pod huňatý svetr, léto je v tomto směru méně výhodné. Dá se to ovšem vzít jako plus. Uvědomte si jednu věc: Pár kilo dole může znamenat o velikost méně, a tím i lepší pocit v šatech i v plavkách!

Abychom letní hubnutí jen nechválili, je fér zmínit jednu zásadní věc, která ho může komplikovat: dovolená. Alkohol, all-inclusive pobyty, nepravidelné jídlo na výletech, dostupné bagety na benzínkách a fastfoody, to vše jsou nástrahy, které na vás budou číhat téměř na každém kroku. Jak se jich vyvarovat a nezkazit si hubnutí v létě, si přečtěte zde.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.