Jak zatočit se stresem? Návod, který funguje! | Moje zdraví

Jak zatočit se stresem? Návod, který funguje!

Jak zatočit se stresem? Návod, který funguje!
... • Autor: iStock.com
17. dubna 2023 • 06:00

Stres je pro většinu z nás takřka všudypřítomnou veličinou. Aby ne. Fungovat skvěle v práci i partnerství a ještě k tomu stíhat aktivity, které bychom rádi, chce občas notnou dávku trpělivosti. Tu ale ne vždy máme. A tak se dostaví stres, který z dlouhodobého hlediska rozhodně není vítaný. 

Stresu se nezbavíme. Je všudypřítomný. Jediná cesta, která se nabízí, je tedy ta, že se se stresem naučíme fungovat. Můžete zkusit věci, o kterých víme, že v boji se stresem skutečně fungují. Které to jsou? 

Video se připravuje ...
10 rad, jak se zbavit napětí a stresuVIDEO 

Cvičení a pohyb

Možná se to zdá jako klišé, ale pohyb je skutečně lékem na všechno. Když už nic, rozhodně budete mít sami ze sebe dobrý pocit. Nemusíte být maratonský běžec, zcela postačí, když si dvakrát do týdne zajdete na jógu nebo svižnější procházku do místního parku. Pozorujte, jak se při sportu cítíte a také jak se s jeho pravidelností mění nejen zaběhnuté stereotypy vašeho života, ale také vaše postava. Samozřejmě k lepšímu. 

Dýchání

Jestli něco na stres skutečně funguje, pak je to dech. Ačkoli to stále hodně lidí neví, dechem můžete „přežít“ jakoukoli situaci, která vás chtě nechtě vyvede z míry. Jakmile ucítíte, že jste ve stresu, jistě si všimnete, jak krátce a mělce dýcháte. Jako kdybyste lapali po dechu. V tu chvíli se zastavte a začněte se na dech plně soustředit. Prociťte každý nádech a každý výdech a snažte se dech co nejvíce prodloužit. Sami uvidíte, jak nápomocný umí být. 

Neberte život tak vážně

Přesně tak. Zkuste negativní věci brát jen jako součást života, nikoli jako životní tragédii, nebo dokonce jeho konec. Špatné dny netrvají věčně a stejně jak přijdou, zase odezní. Nepovedlo se vám něco v práci? No a co! Nejste sami. Životní i pracovní cesty jsou často proces pokus omyl, a měli bychom za ně děkovat. To díky nim se můžeme mnohé naučit a následně sami sebe posunout na vyšší úroveň. 

Životospráva

Pokud jste ve stresu a jdete na masáž, kterou ovšem zakončíte návštěvou fastfoodu, zlepšení nečekejte. Všechno souvisí se vším a je potřeba se o sebe starat nejen zvenčí, ale HLAVNĚ zevnitř. Je dokázáno, že nezdravá strava dlouhodobě zvyšuje pocity deprese a tukem obalené tělo taky nebude tím, co by vám každé ráno vykouzlilo úsměv na rtech. Chce to balanc. Klidně si dejte nezdravé hranolky, ale omezte konzumaci tzv. junk food na maximální množství 1krát týdně. 

Mluvte

Když má člověk radost, nejraději by to řekl každému, když je tomu ale naopak, řada z nás mlčí a snaží se své problémy řešit o samotě. Jenže to nikam nevede. Jen tím zahltíte mysl dalšími obavami a úzkostmi. O problémech je potřeba mluvit. Pokud ve svém okolí nemáte nikoho, s kým své problémy dokážete sdílet, obraťte se na odborníka. Jde o cizího člověka, u kterého sami zjistíte, jak snadno vám jde mluvit

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.