Rybí kost v krku: Jak ji dostat ven a kdy jít na pohotovost? | Moje zdraví

Jak vyndat kost zapíchnutou v krku? Zaručeně pomůžou tyto 3 babské rady

Jak vyndat kost zapíchnutou v krku? Zaručeně pomůžou tyto 3 babské rady
Jak vyndat kapří kost? • Autor: istock.cz
24. prosince 2023 • 04:33

Co dělat, když se kost zapíchne v krku? Hlavně zachovat klid, nejde o život! Hlavně nepanikařit! Zkuste ji odstranit kašláním, případně spolkněte chleba. 

Článek odborně garantoval: MUDr. Dušan Zhoř, praktický lékař z Kyjova, člen Společnosti všeobecného lékařství

Klidný průběh štědrovečerní večeře může zaseknutá kost opravdu zkomplikovat. Může se tak stát, pokud člověk nedává pozor, kost přehlédne nebo jídlo moc hltá, protože celý den čekal na zlaté prasátko. Kost se většinou zasekne v ústech nebo na okraji krční dutiny. Bývá to velmi nepříjemná, bodavá bolest. V případě, že se tak stane, je nutné nepanikařit. V případě, že by kost nešla vyndat, je třeba vyhledat lékařskou pomoc.

Video se připravuje ...
Jak vykostit a vyfiletovat kapra, vám poradí Jiří Konhefr, spolumajitel řetězce Food StoryVIDEO 

Jak dostat rybí kost z krku?

1. Vykašlete se na to! Zkuste kost jednoduše vykašlat. Chvíli to různými způsoby zkoušejte, pokud není kost zabodnutá, ale je jen zaklíněná, můžete ji kašlem zkusit odstranit.

2. Dejte si chléb! Nejznámější radou na to, jak se zbavit kostičky v krku, je zajíst ji chlebem. Suchý chléb by měl kost posunout dále do krku, a zbavit vás tak nepříjemné bolesti. Doporučuje se také chléb namazat máslem či namočit v oleji, aby byl mastný a kost se v krku rozpohybovala. Možné je chleba namazat i medem a sníst ho. Pokud není kostička zabodnutá v krku hluboko, nalepí se na chléb a problém je vyřešen.

3. Zkuste citron. Další známé doporučení je vypít čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, která kost změkčí. Kost může tedy bezpečně projít krkem až do žaludku. Obecně se doporučují kyselé tekutiny, jako jsou například ocet nebo obyčejná citronka.

Pokud žádná rada nepomůže, pak je nutné navštívit lékaře.

Kdy se zaseknutou kostí k lékaři?

Pokud člověk zvrací, dáví se nebo nedejbože krvácí, je nutné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. V období Vánoc je zaseknutí cizího tělesa v ústech či krku častější než v jakékoli jiné části roku. Je nutné dbát na opatrnost během konzumace svátečních, potenciálně rizikových jídel. I dětem je potřeba vysvětlit, aby dávaly větší pozor.

 



Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.