Jak zvládnout stres při rodinných setkáních? Schovejte se na záchodě a kupte si jelení lůj | Moje zdraví

Jak zvládnout stres při rodinných setkáních? Schovejte se na záchodě a kupte si jelení lůj

Jak zvládnout stres při rodinných setkáních? Schovejte se na záchodě a kupte si jelení lůj
Rodinné oslavy bývají náročné • Autor: istock.cz
22. prosince 2023 • 04:55

Možná jste už někdy slyšeli slovo mindfulness a zaslechli jste cosi o všímavosti, ale přišlo vám to jako z jiného světa. Přitom je to něco, co zvládnete i vy a co vám pomůže překonat vánoční návštěvu příbuzných, které zrovna nemusíte. 

Stresuje vás předvánoční zařizování, bojíte se, že nestihnete uklidit a navařit, ale ze všeho nejvíce vás děsí nevyhnutelná rodinná vánoční setkávání, protože se tam napětí dá krájet? Berte to jako trénink v sebeovládání a příležitost naučit se něco nového. 

Je to důležité nejen pro vaše psychické zdraví. Stres během Vánoc může rozjet i vážné tělesné problémy včetně takových průšvihů, jako je infarkt – přesvědčivě to doložila třeba tahle švédská studie. Potřebujete jednoduchý návod ve třech krocích, abyste těch pár ne úplně snadných návštěv přežili ve zdraví. Tady ho máte. 

Jak poznat, že vaše psychika potřebuje pomoc? Podívejte se na video: 

Video se připravuje ...
Jak poznat, že vaše psychika potřebuje odborníka?VIDEO 

Krok číslo 1: Připravte se

Předem si řekněte, jak dlouho na návštěvě budete, a zopakujte si třaskavá témata, která prostě nebudete vytahovat. Nebo na ně zkusíte nereagovat. Do kabelky nebo kapsy si dejte balzám na rty, pár mátových bonbonů a vzkaz, který napíšete sami sobě. 

Krok číslo 2: Vnímejte své reakce

Pokud vás setkání s některými lidmi stresuje, nejspíše se to projeví i fyzicky – bude vám bušit srdce, zrychlí se vám dech, zpotí dlaně, roztřese se vám dech. Zároveň můžete cítit různé negativní emoce od bolesti až po vztek. Naučte se tyhle věci vnímat a v duchu je spojte s konkrétním člověkem nebo jeho slovy, aniž byste to dali navenek najevo. 

Krok číslo 3: Schovejte se na WC

Jakmile se ocitnete ve výše popsaném stavu, místo toho, abyste sáhli po další sklence vína nebo dalším vanilkovém rohlíčku, okamžitě se omluvte a odskočte si na toaletu. Je to skvělý a přitom přijatelný důvod, proč opustit nepříjemnou situaci. Na toaletě si pak v klidu můžete vyzkoušet některou z následujících uklidňujících technik. 

Dejte se do klidu

Práce s dechem: Nadechněte se po dobu pěti sekund a deset sekund pomalu vydechujte a alespoň třikrát to zopakujte. 

Voda: Všimněte si zvuku a teploty vody. Zaměřte se na vůni, texturu a vzhled mýdlové pěny.  

Práce se zrcadlem: Při pohledu do zrcadla si připomeňte, že jste tady, dýcháte a máte možnost volby bez ohledu na to, co se mimo toaletu děje. Usmějte se na sebe. 

Balzám na rty: Pomalu nanášejte balzám na rty a všímejte si chuti, vůně a pocitu, který to ve vás vyvolává. 

Mátové bonbony: Pomalu si vychutnejte osvěžující bonbon.

Poslouchejte: Zavřete oči a pojmenujte pět věcí, které slyšíte. 

Afirmace: Třikrát si potichu přečtěte vzkaz, který jste napsali sami sobě, pak si ho ještě třikrát v duchu zopakujte.

Zívnutí: Několikanásobným otevřením a zavřením čelistí můžete tiše napodobit výkřik, a uvolnit tím napětí v obličeji. 

Trhání: Pokud pociťujete hněv, věnujte minutu trhání toaletního papíru nebo papírového ručníku. Zmuchlejte je a hoďte do koše. 

Třepejte koleny: "Dalším způsobem, jak ze sebe dostat přetlak fyzicky, je třepání – setřepte to ze sebe. Stoupněte si, pokrčte kolena, uvolněte svalstvo a začněte se třepat. Potom chvíli jen stůjte a vnímejte, co se děje v těle. Budete překvapení, jak je tato jednoduchá technika účinná," říká Michal Nikodem, odborný konzultant AquaLife Institutu v oblasti psychoterapie. 

Má smysl dělat podobné uvolňující přestávky i doma. Když vám začne vánoční dění přerůstat přes hlavu, udělejte si čaj nebo kafe a zavřete se o samotě do vedlejšího pokoje. Na chvíli se zastavte, vypněte, odpočiňte si. Podle Nikodema stačí čtvrthodina, během ní nedělejte nic jiného, než se soustřeďte na pití teplého nápoje. 

Autor: Ema Ludvíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.