Zkušený potápěč zůstal "nafouknutý". Neuvěříte, co se mu stalo | Moje zdraví

Zkušený potápěč zůstal "nafouknutý". Neuvěříte, co se mu stalo

14. září 2017 • 12:00

Potápeč Alejandro Ramos Martinez se živí jako rybář a lovec mořských plodů. Jednoho dne vyrazil lovit do nejhlubších míst v oceánu u jihoamerického pobřeží.

Zkušený Peruánec loví ta nejrůznější jedlá mořská stvoření. Toho dne však zkušený profesionál zásadně chyboval. Začal se vynořovat příliš rychle zpět na hladinu vody, čímž si způsobil, že dusík rozpuštěný v jeho krvi vytvořil bubliny.

Dusík se za normálních okolností rozpouští v tělních tekutinách a tkáních. Při poklesu tlaku se ale v tekutinách uvolní ve formě bublin plynu.

Alejandrovo tělo nateklo, působí otupěle a muže sužují velké bolesti.

Tento stav je známý jako dekompresní nemoc nebo také nemoc potápěčů. Vyznačuje se nevolností, bolestí kloubů, svěděním, vyrážkou, vede až k selhání smyslových vjemů, poškození mozku či úmrtí.

Alejandrův případ je zvláštní v tom, že dusík uvíznul v bublinových útvarech kolem svalů a zkušený potápěč zůstal „nafouknutý“.

Následkem své nehody přibral muž již 30 kilogramů na váze. Nyní podstupuje léčbu kyslíkem v tlakové komoře.

Lékař Miguel Alarcon z nemocnice San Juan de Dios ve městě Pisco tvrdí, že se již podařilo snížit hodnoty dusíku v Alejandrově těle o třicet procent. Jelikož je tento jeho stav unikátní, nemocného muže sledují i další odborníci na dekompresní nemoc. Lékaři uvažují o operačním zákroku, při kterém by se dusík z Alejandrova těla odstraňoval. Zákrok se však zatím zdá být příliš riskantní.

Alejandro tak nadále trpí velkými bolestmi, špatně se pohybuje, trápí ho i vysoký krevní tlak.

Není dosud jasné, proč se zkušený muž vynořil tak rychle nad hladinu, když dnes potápěčům pomáhá rychlá technika, která jejich vynořování sleduj

Jak to s Alejandrem dopadne, není jasné. Jisté však je, že povolní potápěče bude muset opustit.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.