Milovala sex, rakovina jí však vzala libido! | Moje zdraví

Milovala sex, rakovina jí však vzala libido!

13. ledna 2023 • 12:00

Když byla Katie Mortimer, mladé studentce univerzity, loni diagnostikována zákeřná leukémie, vůbec netušila, jak moc jí to život obrátí naruby. Všechno zlé je ale pro něco dobré a jak se ukázalo, bylo tomu tak i v tomto případě. 

Katie Mortimer je mladá pohledná žena, která si před nástupem své nemoci užívala život plnými doušky. Milovala zábavu, sex a líbání. Když ji však loni byla diagnostikována leukémie a Katie tak musela podstoupit chemoterapii, obrátilo jí to život zcela naruby. 

Video se připravuje ...
Šest jídel, které vám pomohou v boji s rakovinouVIDEO 

Milovala sex

Katie byla mladá zdravá žena, která milovala sex. "Nestydím se přiznat, že jsem milovala sex. Ta intimita, nahota, líbání - panebože, to líbání!" řekla v rozhovoru pro Metro.co.uk. 

Jenže člověk míní, život mění. A tak se tohle všechno změnilo ve chvíli, kdy byla Katie diagnostikována leukémie. Katie tak ve svých 22 letech přehodnotila svůj život doslova od "podlahy". "Jako od svobodné dvacetileté ženy by člověk čekal, že budu zadaná nebo budu někde venku zkoumat svou sexualitu. A před šokující diagnózou rakoviny jsem taková skutečně byla," uvedla mladá studentka univerzity v Cambridge.

Zlá diagnóza

Poté, co Katie navštívila svého obvodního lékaře, jelikož měla neustálý pocit kocoviny bez nutnosti pozřít jedinou kapku alkoholu, přisla diagnóza, se kterou se u tak mladého člověka ani v nejmenším nepočítá. 

V únoru minulého roku absolvovala řadu vyšetření, kteřé odhalily možná až příliš nízký počet bílých krvinek. To je vždy znepokojivý odrazový můstek každé nemoci. Nedlouho poté byla Katie Mortimer převezena do nemocnice, kde ji už lékaři sdělili přesnou diagnózu: Rakovinu. "Byla jsem rozrušená, zničená," uvedla žena. 

Neblahé následky chemoterapie

Netrvalo dlouho a Katie musela neprodleně zahájit léčbu. Krátce poté však pocítila její hlavní dopad: "Potřebovala jsem okamžitou léčbu a dva týdny po zahájení chemoterapie jsem si všimla, že se mi prudce snížila chuť na sex."

Bohužel chemoterapie je pro lidské tělo tak zákeřná, že kromě toho, co zničit a zneškodnit skutečně má, za ní pacient často zaplatí daň daleko vyšší. Stejné to bylo i v případě této mladé ženy. "Jak si mnozí možná uvědomují, chemoterapie a množství léků, které ji provázejí, přináší až příliš mnoho nejrůznějších vedlejších účinků. Byla jsem si vědoma, že se to může stát, ale ten odpor, který jsem k sexu cítila, jsem do té doby vůbec neznala."

Hrdý celibát

Katie se z ohavné rakoviny dostala, ale tato zákeřná nemoc, myeloidní leukémie, zničila její libido. Přesto dle svých slov, nemůže dnes být šťastnější. "Jako dříve nadržená dvaadvacetiletá žena, kterou jsem byla, jsem si nikdy nemyslela, že nastane doba, kdy mě muži a sex budou znepokojivě odrazovat. Ale žádné známky vzrušení se prostě neobjevily."

Katie Mortimer tak hrdě žije v celibátu, vděčná za to, že porazila svého úhlavního nepřítele. Nemoc, která, ačkoliv si vybrala svou daň, ji nakonec učinila lepším a silnějším člověkem. Fakt, že nemá chuť na sex ji nijak neznepokojuje. "Můj návrat domů byl zahalen strachem z recidivy. Myšlenka na sex mi ani nepřišla na mysl." A dodává: "Ačkoliv jsem před rakovinou o abstinenci nikdy nepřemýšlela, čistě proto, že jsem byla mladá a sex mě bavil, nyní svůj celibát nijak neřeším. Přesto o tom chci mluvit, abych pomohla potlačit jakékoli tabu kolem těchto zakázaných rozhovorů." 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.