Léčba alopecie má několik cest. Pacient si sám zvolí, která mu nejvíce vyhovuje | Moje zdraví

Léčba alopecie má několik cest. Pacient si sám zvolí, která mu nejvíce vyhovuje

Léčba alopecie má několik cest. Pacient si sám zvolí, která mu nejvíce vyhovuje
Jada Pinkett-Smith na Oscarech • Autor: Profimedia.cz
7. března 2023 • 06:00

Alopecie je autoimunitní onemocnění, které bez rozdílu postihuje muže a ženy. Zatímco je u mužů brána jako běžná ztráta vlasů, tzv. plešatost, u žen jde o závažný problém, který může velmi postihnout ženské sebevědomí. 

Otázkou zůstává, jak lze alopecii případně léčit a zda je jakákoliv léčba vůbec účinná. 

Video se připravuje ...
Blance kvůli alopecii vypadaly všechny vlasy, obočí i řasy. Nyní pomáhá jiným ženám, které mají stejný problém.

Každý pacient, kterého toto autoimunitní onemocnění postihne, musí nejprve začít u svého životního stylu. Ať je to jak chce, strava a celková psychická pohoda hrají u léčby onemocnění zásadní roli. 

Pacient, který alopecií onemocnění, by se měl zaměřit na stravu složenou z průmyslově nezpracovaných potravin, které zajistí jeho tělu dostatek živin, vitaminů a minerálů. 

Doporučuje se zcela vyřadit alkohol a další návykové látky jako cigarety a tabákové výrobky. Alespoň po dobu, kdy se pacient snaží s onemocněním "bojovat". 

Zapomeňte na stres

Rizikovým faktorem alopecie je stres. Ten může stát jak za onemocněním, tak to nepříliš úspěšným návratem ke zdravým vlasům. Jakmile se však pacient stresu nezbaví, snižuje tím šanci na to, aby se mu vlasy a ochlupení vrátily. 

Jaké jsou možnosti v léčbě alopecie? 

Pokud se alopecie u člověka objeví, je potřeba řešit vzniklou situaci s kožním lékařem. Ten vám nejprve nabídne možnost jako kortikoidy a vitaminy na vlasy. Další možností, kterou si ale pacient hradí sám, je mezoterapie. Tzv. injekční zásobení postiženého místa živinami. Cílem mezoterapie je stimulovat buněčný metabolismus, schopný obnovit růst vlasů a dalšího ochlupení. 

Na trhu se objevila také možnost léčby lékem Olumiant, který byl původně určený k léčbě závažné formy revmatoidní artritidy. Olumiant však není určený každému, jeho schválení prochází kolečkem zdravotní pojišťovny.

Pozitivně myslet

Alopecie patří mezi autoimunitní onemocnění. Lajcky řečeno, tělo pacienta začne ničit své vlastní zdravé buňky. I přes závažnost, převážně estetickou, kterou s sebou toto onemocnění přináší, je však důležité, neztrácet naději a myslet pozitivně. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.