Revma, jak si ulevit od bolesti? | Moje zdraví

Revma, jak si ulevit od bolesti?

Revma, jak si ulevit od bolesti?
Autor: Shutterstock
11. listopadu 2022 • 00:00
Prezentace klienta • 

 Pokud trpíte na revma, možná máte pocit, že jste na celoživotní horské dráze bolesti a únavy. Revmatoidní artritida je typ artritidy, při kterém imunitní systém napadá tkáň vystýlající klouby na obou stranách těla. Nekontrolovaný zánět poškozuje chrupavku, která za normálních okolností funguje jako „tlumič nárazů“ v kloubech. Co způsobuje revma, jak se léčí a jak si ulevit od bolesti?

Co je revmatoidní artritida?

Revmatoidní artritida (RA) je autoimunitní onemocnění, které probíhá chronicky. Vyskytuje se v kloubech na obou stranách těla, čímž se liší od ostatních typů artritidy.

Příznaky se projevují jako bolest a zánět v:

●      Prstech.

●      Rukou.

●      Zápěstích.

●      Kolenech.

●      Kotnících.

●      Chodidlech.

●      Prstech na nohách.

Toto onemocnění postihuje každého jinak a onemocnět může kdokoli. U některých lidí se kloubní příznaky rozvíjejí v průběhu několika let. U jiných příznaky postupují rychle.

Mnoho lidí má období s příznaky (vzplanutí) a poté období bez příznaků (remise). Kromě postižení kloubů revma někdy postihuje i další části těla (kůži, oči, ústa, plíce a srdce).

Mezi příznaky revma patří:

●      Bolest, otok, ztuhlost a citlivost více než jednoho kloubu.

●      Ztuhlost, zejména ráno nebo po dlouhém sezení.

●      Bolest a ztuhlost stejných kloubů na obou stranách těla.

●      Únava (extrémní vyčerpanost).

●      Slabost.

●      Horečka.

Co způsobuje revma?

Přesná příčina revma zůstává neznámá. Vědci se domnívají, že ji způsobuje kombinace genetiky, hormonů a faktorů životního prostředí.

Imunitní systém za normálních okolností chrání tělo před onemocněním. Ale při revma něco vyprovokuje spuštění imunitního systému, aby napadl klouby. Spouštěčem může být infekce, kouření nebo fyzický či emocionální stres.

Rizikové faktory pro vznik RA jsou:

●      Rodinná anamnéza.

●      Pohlaví – u žen je dvakrát až třikrát vyšší pravděpodobnost.

●      Kouření.

●      Obezita.

Jak se léčí?

Léčba revma zahrnuje změnu životního stylu, terapie, léky a chirurgické zákroky. Lékař při rozhodování o léčbě zohlední váš věk, zdravotní stav, anamnézu a to, jak závažné jsou příznaky.

Jak si ulevit od bolesti?

Abyste zmírnili příznaky, můžete provést změny životního stylu. I když některé aspekty RA neovlivníte, můžete udělat pár věcí, abyste se cítili co nejlépe.

Změna stravy zmírňuje zánět a další příznaky, bohužel vás však nevyléčí. Žádné bylinné nebo výživové doplňky, jako je kolagen, nevyléčí revma. Mezi další změny životního stylu patří odpočinek a cvičení.

Pravidelné cvičení předchází tomu, aby nedošlo ke ztrátě pohyblivosti kloubů a úbytku svalové síly. Začněte návštěvou fyzioterapeuta nebo ergoterapeuta, který vám poradí, jak bezpečně cvičit a používat pomůcky na cvičení a rehabilitaci.

Přestože revma vyléčit nelze, existují pomůcky, jak zmírnit potíže, a to pomocí bandáže nebo ortézy. Podstatnou roli hraje včasná diagnostika a účinná léčba.

Jaké jsou další druhy artritidy?

Artritida je zánět nebo otok jednoho nebo více kloubů. Konkrétní příznaky se liší v závislosti na typu artritidy, ale obvykle zahrnují bolest a ztuhlost kloubů.

Mezi nejčastější typy artritidy patří:

●      Revmatoidní artritida.

●      Osteoartritida.

●      Psoriatická artritida.

●      Fibromyalgie.

●      Dna.

Pravidelné návštěvy u lékaře

Pokud máte revma, je důležité, abyste pravidelně navštěvovali svého lékaře. Podělte se s ním o svoje pocity a příznaky. To, co řeknete o kvalitě svého života, pomůže spolu s rentgenovými snímky a krevními testy určit a ovlivnit vaši léčbu. Revma už však bohužel ze života nezmizí.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.