Láska uzdravuje! Vliv má na délku života a také na jeden důležitý orgán! | Moje zdraví

Láska uzdravuje! Vliv má na délku života a také na jeden důležitý orgán!

Láska uzdravuje! Vliv má na délku života a také na jeden důležitý orgán!
Láska pozitivně ovlivňuje zdraví • Autor: istock.cz
20. března 2024 • 06:00

Láska je jednou z emocí, která má bezesporu pozitivní vliv nejen na naše psychické, ale i fyzické zdraví. Podle mnoha studií lidé, kteří se cítí milováni, se uzdravují rychleji z nemocí, dožívají se vyššího věku a jsou obecně aktivnější. Pokud jste tedy slyšeli tvrzení, že láska má léčivou sílu, není to jen prázdné přísloví.

Jak láska ovlivňuje naše zdraví

Obecně platí, že když milujeme a jsme milováni, sršíme energií, cítíme se dobře a v neposlední řadě také smýšlíme pozitivně. Láska je proto brána jako hnací motor nejen k psychickému, ale i fyzickému zdraví.

Pozitiva lásky

Kromě výše zmíněného se s láskou pojí i další kladné emoce jako štěstí a radost. Když obklopíme sami sebe právě těmito emocemi, učíme se větší sebelásce, naše vztahy s okolním světem jsou více harmonické a pod svými nohami máme stabilnější životní základnu. Máme zkrátka pocit, že na co sáhneme, to se nám podaří. Díky pozitivním emocím jsme pak schopni lépe bojovat se stresem a adaptovat se na nové životní situace, což má na naše zdraví zásadní vliv.

Psychika versus fyzično

V okamžiku, kdy se cítíme dobře po psychické stránce, zažíváme také fyzickou pohodu. Naše tělo je radostné, nic ho nebolí a všechny tělesné funkce se zdají být v normálu. Opak nastává, když jsme nešťastní či ve stresu. Srdeční činnost našeho těla se zvýší, s ní také vzroste krevní tlak, krev se nahrne ke svalům, vyplaví se velké množství hormonů s jediným cílem: přežít náročnou situaci. Následně tělo potřebuje určitou dobu k tomu, aby se uklidnilo, zpomalil se tep a tlak se opět vrátil do normálu. Pozitivní emoce nám pomáhají zmírnit či odvrátit nepříjemné projevy emocí negativních, které mají na naše zdraví škodlivý vliv.

Láska jako lék na dlouhověkost?

Vlivem lásky na zdraví a délku života se zabývá mnoho výzkumů. Studie Duke University Medical Center v Severní Karolíně (USA) uvádí, že manželství může délku života prodloužit. Lidé starší 40 let, kteří žili v manželství, prokázali méně rizikových faktorů předčasné smrti než ti, kteří se rozvedli nebo v manželství nikdy nebyli. Výsledky studie Langone Medical Center v New Yorku dokonce prokázaly, že ti, kteří žijí v manželství, mají silnější srdce než lidé svobodní.

Smích léčí. Jak je to s láskou?

Jsme-li milovaní, máme dobrou náladu a častěji se smějeme. Smích stimuluje sympatikus a v těle se vytvářejí katecholaminy, což způsobuje, že se v mozku vyplavují endorfiny. Endorfiny, známé jako hormony štěstí, následně způsobí, že se člověk cítí dobře. Endorfiny se také podílejí na tlumení bolesti, zvyšují aktivitu bílých krvinek, a tím zlepšují imunitní systém. Pokud chcete tedy znát lék na dlouhověkost, pak jím láska jednoznačně je!

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.