Proč se dělají kruhy pod očima? Stačí pár malých změn a zmizí | Moje zdraví

Proč se dělají kruhy pod očima? Stačí pár malých změn a zmizí

Proč se dělají kruhy pod očima? Stačí pár malých změn a zmizí
Proč vznikají kruhy pod očima? • Autor: iStock.com
15. března 2024 • 06:00

Tmavé kruhy a váčky pod očima mohou být způsobeny různými faktory, jako je věk, únava, genetické predispozice nebo problémy se štítnou žlázou. Zlepšení pitného režimu může pomoci, ale pokud jsou tyto příznaky signálem vážnějšího zdravotního problému, je vhodné vyhledat lékařskou pomoc.

Oční okolí patří k těm nejcitlivějším a nejtenčím partiím našeho obličeje, a je proto velmi citlivé na vznik tmavých kruhů či váčků. Ty často trápí ženy i muže bez ohledu na věk. Kůže v oblasti očí je velmi jemná. Má sílu pouze desetinu jednoho milimetru, tzn. je až 3krát tenčí než v ostatních částech obličeje.

Za vznikem kruhů pod očima dle dermatologa Jana Kučery z Perfect Clinic Dermatology stojí to, že pod povrchem velmi jemné kůže je mnoho drobných cévek, které propouštějí krevní barvivo. „To je pak příčinou vzniku tmavých kruhů pod očima. Vzhled pak ještě zhoršuje únava, při které vázne mikrocirkulace krve v oblasti kolem očí. To se projevuje právě tmavou až modrošedou barvou.“ Mezi další a méně známé důvody vzniku kruhů pod očima může být i tvar obličeje. Především to, jak daleko od sebe máme oči a jak silnou tukovou oblast máme pod očima. Často tak mají lidé s tmavším pigmentem větší sklon ke kruhům pod očima. Ale mohou za nimi stát i problémy se zdravím.

Video se připravuje ...
12 rad, jak se zbavit kruhů pod očimaVIDEO 

Zdravotní problémy, které kruhy pod očima mohou signalizovat

Váčky pod očima mohou vznikat i jako součást alergické reakce, která může způsobit, že krevní cévy budou v oblasti výraznější nebo rozšířené, čímž se tmavé kruhy zhorší. Dále jsou kruhy pod očima příznakem zadržování vody a mohou být spojeny se špatným krevním oběhem a hromaděním tekutiny, což přispívá k otokům. Váčky pod očima jsou často také projevem stárnutí, kdy oční okolí slábne a ochabuje a ztráta pevnosti kůže zapříčiní, že tuk se přesune do dolních víček. Kruhy pod očima se mohou tvořit z řady různých důvodů. Předtím, než začneme pátrat po kosmetických přípravcích, je dobré se ujistit, že máme dostatek spánku a pravidelný pitný režim. Studený obklad je vždy velice účinnou první pomocí.

„Vedle výše uvedených důvodů se kruhy pod očima mohou začít objevovat s přibývajícím věkem, kdy se začíná projevovat péče z dosavadních let a genetika. Proto má smysl o oční okolí pečovat již v mladším věku, aby pokožka zůstala zdravá a hydratovaná,“ radí Anita Skotnicová, spoluzakladatelka e-shopu Flowbase.

Někdy mohou být tmavé kruhy i znakem toho, že máme zdravotní problémy. Často to může být onemocnění štítné žlázy, jater, trávicího systému či chudokrevnost. Pokud máte málo železa, mohou být prvním příznakem tmavé kruhy. Když máte nedostatek železa, nemusí se efektivně okysličovat tkáně. Pokud se vám tedy kruhy pod očima objeví náhle a přidají se k nim i jiné zdravotní potíže jako únava, velká dehydratace, změny apetitu, je dobré navštívit preventivně lékaře. 

Jak eliminovat kruhy pod očima?

1. Pečujte o oční okolí

Při volbě ošetřujícího prostředku hledejte co nejjemnější přípravky. Oční okolí je velice citlivé a může reagovat i na relativně málo dráždivé složky. Výbornou volbou je certifikovaná bio kosmetika, v jejímž složení nenajdete syntetickou chemii. Ideální produkt by měl být vyvážený, poskytující pokožce jak omega mastné kyseliny, tak bohaté množství antioxidantů. Důležitá je zejména antioxidační složka. Mezi známé silné přírodní antioxidanty patří například extrakty z brutnáku lékařského nebo slaměnky. Obě rostlinky jsou oblíbené zejména ve Středomoří, kde jejich účinky využívají ženy již po staletí. Obě tyto suroviny najdete v našich omlazujících produktech zaměřených na oční okolí. Vedle slaměnky a brutnáku v nich najdete kakaové máslo, které slouží jako zdroj omega mastných kyselin. Díky vyváženému poměru ingrediencí není například sérum mastné, snadno se vstřebává a jeho tuhá forma dopřeje očnímu okolí při aplikaci důležitou prokrvující masáž,“ poukazuje na pozitiva bio složek v kosmetice Anita Skotnicová, spoluzakladatelka e-shopu Flowbase.

Dobrou prevencí je používat oční krémy s obsahem kofeinu. Osvědčené jsou také studené obklady (stačí i vychlazená kovová lžička).

2. Vyhněte se slunci  

Neustálé vystavení UV záření může způsobit, že kožní buňky produkují více pigmentu. A co víc, sluneční záření ztenčuje kolagenová vlákna ve vrstvě kůže, která se skládá z pojivové tkáně a chrání tělo před poškozením, takže ty krevní cévy prosvítají snadněji. Nasaďte si sluneční brýle a při nanášení opalovacího krému (SPF 30 nebo vyšším) na obličej nezapomeňte na zranitelnou oblast pod očima.

3. Začněte léčit své alergie

Sezónní alergie a ucpaný nos, který s nimi přichází, mohou vést k určitému druhu ucpání malých žilek pod očima. Když se krevní cévy ucpou, krev se začne hromadit, což způsobí, že se rozšíří a ztmavnou. Proto používejte perorální antihistaminikum nebo fyziologický nosní sprej. Zdvojnásobte účinnost pomocí očních kapek, pomocí kterých dostanete alergeny ze sliznic ven. Když jste venku, noste sluneční brýle, myjte si vlasy a perte ložní prádlo častěji. A odolejte nutkání promnout si svědící oči. „Tření může poškodit stěny krevních cév, způsobit jejich prasknutí a uvolnění pigmentu. Většina lidí, kteří při alergii takto postupují, vidí zlepšení kruhů pod očima do 30 dnů,“ říká dermatoložka Mary Lupo, MD, klinická profesorka dermatologie na Tulane University School of Medicine.

4. Sledujte konzumaci alkoholu

Spíše ho omezte, neboť konzumace alkoholu způsobuje to, že se malé krevní cévy pod kůží rozšiřují a rozšiřují, takže jsou výraznější. A co víc, i jedna pozdní noční sklenka vína může dehydratovat pokožku a dát očím zapadlý vzhled.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.