Kolonoskopie se nebojte. Dnes už nebolí, vysvětluje odborník | Moje zdraví

Kolonoskopie se nebojte. Dnes už nebolí, vysvětluje odborník

Kolonoskopie se nebojte. Dnes už nebolí, vysvětluje odborník
Jak probíhá kolonoskopie? • Autor: istock.com
10. března 2024 • 06:00

Rakovina střev patří mezi nejčastější nádory a v Česku na ni zemře zhruba deset lidí denně „Úmrtí by mohlo být výrazně méně. Vyšetření totiž umí nádory odhalit včas, a nemocnému tak zachránit život,“ říká gastroenterolog Stanislav Adamec.

Lékaři tvrdí, že pokud by každý dospělý Čech chodil pravidelně na vyšetření střev neboli koloskopii, dala by se rakovina tlustého střeva a konečníku úplně vymýtit. Vyšetření navíc od 50. roku života hradí pojišťovny. Háček je v tom, že z koloskopie mají lidé hrůzu. Bojí se hlavně bolesti. „Je to zbytečné. Díky podaným lékům ji umíme provést velmi komfortně,“ uklidňuje známý odborník, gastroenterolog MUDr. Stanislav Adamec z Institutu Asklepion.

* Před 20 lety jsme byli my Češi v počtu případů rakoviny střev na prvních místech na světě. Prý se to hodně zlepšilo.

Máte pravdu. Od roku 2000, po zavedení preventivního screeningu kolorektálního karcinomu, se situace zlepšila radikálně. Ve výskytu jsme dnes někde na dvacátém třetím místě a rok od roku se zlepšujeme. Ostatně zlepšení nastalo i v dalších evropských zemích, kde se populační screening zavedl. Výskyt nádorů v těchto regionech významně klesl.

* Opravdu za zlepšení může jen screening?

Důvodů bude zřejmě víc, protože na něj chodí jen asi 35 procent těch, kteří na něj mají nárok. Celkově ale v Česku provádíme velmi vysoký počet koloskopií, a to i mimo tento preventivní program. Vyšetřeno je u nás až dvakrát více pacientů než v Německu. Lidé ale koloskopii neabsolvují jako prevenci, ale kvůli už existujícím obtížím. Například kvůli krvácení, hemoroidům a průjmům. Podíl na nižším výskytu nádorů střeva a konečníku můžou mít i naše obecně lepší stravovací návyky a také celkově odpovědnější přístup k vlastnímu zdraví.

* Když chci v prevenci něco začít podnikat, mám se domluvit s praktikem?

S praktikem nebo gynekologem. To jsou klíčoví lékaři pro provádění testů na okultní krvácení, které jsou dnes založeny na imunologickém základě. Prokazuje se přítomnost hemoglobinu ve stolici v množství, které nejsme schopni okem vidět. Testy se zatím u nás na pojišťovnu provádějí od 50 do 55 let každoročně, poté jednou za dva roky. Američané doporučují každoroční testování od 45 let. V případě pozitivity testu se provádí koloskopické vyšetření.

* Existuje také nějaká alternativa ke klasické koloskopii?

Ano, alternativou je koloskopické vyšetření jednou za deset let od 50. roku života nebo CT kolografie – tedy vyšetření pomocí CT ve speciálním režimu zaměřeném na tlusté střevo – případně kapslová endoskopie. Obě metody mají svá úskalí v tom, že příprava je stejná jako na koloskopii a v případě pozitivního nálezu je pak stejně nutné provést klasickou koloskopii. Jen ta umožňuje odběr vzorku na histologické vyšetření a odstranění polypů, které jsou předstupněm rakoviny.

* Tvrdí se, že příprava na koloskopii je šílená. Co nás při ní čeká?

Tak dramaticky bych to určitě nepopisoval, ale je pravda, že příprava v sobě skutečně nese jistá nekomfortní omezení. Pět dní před výkonem se může konzumovat jen bezezbytková strava. Je tedy třeba vynechat vlákninu, ovoce, zeleninu, celozrnné potraviny, tedy vše, co obsahuje semínka a zrníčka. Den před vyšetřením je povolena jen lehká snídaně, v poledne čistý vývar bez zeleniny, případně jogurt. Je také třeba pít hodně tekutin. Odpoledne kolem 17. hodiny pacient vypije podle typu přípravy tři čtvrtě nebo polovinu projímadla, ráno v den vyšetření pak dopije zbytek.

* Je samotné vyšetření tak bolestivé, jak se mezi lidmi traduje?

Záleží hlavně na individuálním vnímání bolesti. Obvykle ho ale provádíme s premedikací, což znamená, že pacientovi podáme léky tlumící bolest i vědomí. Vyšetření je pak dobře snesitelné, pacient si obvykle proceduru ani nepamatuje a za nejhorší považuje právě přípravu a pití projímadla.

* Je pacient během vyšetření nahý?

Nahý není, dostává na sebe takzvané kološortky, které mají otvor v zadní části. Jinak je vlastně oblečen od pasu nahoru. Tím je zachována intimita genitálií, a pacient se tak nemusí nějak zvlášť stydět.

* Jaké potíže by mě měly na koloskopii kdykoli přivést bez ohledu na věk?

Krev ve stolici, změna rytmu vyprazdňování, chudokrevnost, hubnutí, v krajním případě bolest, která je ale už spíše pozdním příznakem.

* Existuje něco jako „typický kandidát“ na rakovinu tlustého střeva a konečníku?

„Typický kandidát“ je muž konzumující alkohol, obézní a kouřící, milující červené maso a tučná, smažená jídla. Pokud má navíc příbuzné s rakovinou, je téměř jistota, že se během života rakoviny tračníku dožije.

***

Odborník odpovídá

MUDr. Stanislav Adamec, zkušený gastroenterolog uklidňuje zbytečné obavy z koloskopie: dnes prý opravdu nebolí, o klid pacienta se postarají léky tlumící nepříjemné pocity během samotného vyšetření. Výsledek se dozvíte ihned.

 

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.