Charcotova osteoartropatie: Jaké má příznaky? | Moje zdraví

Charcotova osteoartropatie

Kloubní onemocnění, které trápí zejména diabetiky.

Nemoc vzniká jako následek cukrovky, důsledkem diabetické neuropatie, při které dojde ke ztrátě citlivosti v noze (pacient cítí brnění, má sníženou citlivost – například si nevšimne, že se na noze zranil). Kosti a klouby jsou pak kvůli necitlivosti přetěžované. Navíc jsou nohy, respektive jejich kosti, špatně zásobené krví.

Příznaky Charcotovy osteoartropatie

Nemoc má několik stádií, v prvním se kosti a klouby, které jsou přetěžovány, zanítí, to poznáte podle otoku nohou a zarudnutí. V té chvíli už dochází k odumírání kostní tkáně, noha je teplá. Po nějaké době otok zmizí, to ale neznamená, že by se nemoc zlepšovala. Naopak v kostech už došlo k různým nezvratným změnám, deformitám, které jsou vlastně následkem malých zlomenin kostí nohou. Nejčastěji problémy vznikají na prstech, hleznu a nártu.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Nemoc se obvykle pozná na rentgenu nebo pomocí scintigrafie, kdy se vyšetřuje takzvaná metabolická kostní aktivita.

Léčba

Nemoc v podstatě nelze vyléčit, jen je možné ji zpomalit nebo snížit její dopad na fungování pacienta. Na začátku je dobré zejména snížit zátěž končetiny, a to například ortézou nebo si pomoci holí.

Léky

Komplikace cukrovky nastávají vždy spíše u těch pacientů, kde není nemoc stabilizovaná nebo porušují léčbu inzulínem. Pomoci proti rozšíření komplikací mohou opatření, která sníží riziko, že si pacient poraní kůži na nohou, k tomu pomáhají například vhodná obuv, ale i masti.

Prevence

Hlavní prevencí je stabilizace cukrovky, dodržování diety a léčby. Snažte se předejít poranění kostí a kůže na nohou.

Kdy vyhledat lékaře

Při jakýchkoli potížích s končetinami, a zejména pokud máte cukrovku, je třeba jít k lékaři.

 

 

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.