5 tipů pro lepší spánek? Takhle vypadá správná spánková hygiena | Moje zdraví

5 tipů pro lepší spánek? Takhle vypadá správná spánková hygiena

5 tipů pro lepší spánek? Takhle vypadá správná spánková hygiena
. • Autor: Shutterstock
19. března 2024 • 06:00

Kvalitní spánek je pro naše celkové zdraví klíčový a mnohem důležitější než strava či cvičení. Doporučuje se mu věnovat přibližně osm hodin denně, což může výrazně snížit riziko obezity a dalších civilizačních onemocnění. Pokud se chcete zbavit problémů se spánkem a zlepšit jeho kvalitu, máme pro vás několik osvědčených tipů.

Spánek má na naše zdraví velký vliv. Jeho dostatek zlepšuje krevní tlak či diabetes. Zvyšuje naši výkonnost a snižuje stres. Naopak jeho nedostatek pak stojí za psychickými obtížemi, či dokonce syndromem vyhoření. 

Video se připravuje ...
Podívejte se na tipy, jak rychleji usnout.VIDEO 

S kvalitou spánku nám pomáhá melatonin. Hormon spánku, který má mimo jiné také antioxidační účinky a začíná se přirozeně tvořit po setmění. Zabijákem melatoninu je hlavně umělé osvětlení, ale i celá řada špatných návyků. Ty mohou ovlivnit i jednotlivé spánkové fáze, které jsou zásadní například pro relaxaci svalů, stejně jako pro mozek a paměť. Jaké tipy pro kvalitní spánek skutečně fungují?

Správná postel je základ

Výběr postele není jen tak a skutečně se nevyplatí na posteli šetřit. Základem je nejen její správná výška, ale také kvalitní matrace a výběr vhodného polštáře. Ten by neměl být ani moc vysoký, ani moc nízký. Vhodný je například ergonomicky tvarovaný polštář. Právě ten pomůže nejen se spánkem, ale také s bolestmi krční páteře.

Pozor na modré světlo

Světlo hraje v kvalitě spánku klíčovou roli. Zhruba dvě hodiny před spaním byste se měli vyhnout jakémukoliv kontaktu s elektronikou, jako je televize, počítač nebo mobil. 

Cirkadiánní cyklus

Ne nadarmo se říká, že bychom měli chodit spát a také vstávat se slepicemi. Cirkadiánní rytmus je totiž přirozeně nastavený na usínání se západem slunce a vstávání s jeho východem. To v dnešní době ale málokdo dodržuje. Tím se pak narušuje biorytmus našeho těla. Pomoci si můžete tím, že budete tlumit osvětlení v místnosti, kde trávíte před spaním nejvíce času. 

Kvalitní strava

Co jíme a pijeme, má zásadní vliv na to, jak následně budeme spát. Poslední kávu bychom měli vypít asi šest hodin před ulehnutím, těsně před spánkem se nedoporučuje konzumace tučných jídel, ale ani kručící žaludek spánku neprospívá. Vůbec nejhorší je alkohol. Sklenička či dvě před spánkem sice urychlí proces usínání, kvalita spánku ale bude výrazně horší. V dlouhodobém horizontu pak může být alkohol příčinou chronické nespavosti i dalších nebezpečných poruch.

Spánkový řád

Zdá se to možná jako klišé, ale pokud chcete kvalitně spát, musíte si nastavit režim. Ten pak musíte každý den dodržovat. Obecně platí, že bychom měli uléhat do postele každý den ve stejný čas a stejně tak bychom měli i vstávat. Pokud si chcete kvalitu spánku vylepšit, zkuste do svého režimu zahrnout rituály v podobě četby pár kapitol své oblíbené knihy nebo horkou koupel.

Jaké jsou nejčastější zdravotní problémy české populace?

Autor: Valentina Lebová, inf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.