Jak se přes noc zbavit bolesti v krku? Vsaďte na 7 zaručených babských rad! | Moje zdraví

Jak se přes noc zbavit bolesti v krku? Vsaďte na 7 zaručených babských rad!

Jak se přes noc zbavit bolesti v krku? Vsaďte na 7 zaručených babských rad!
Jak se přes noc zbavit bolesti v krku? Vsaďte na 7 zaručených babských rad! • Autor: istock.com
28. prosince 2023 • 04:59

Bolest v krku je jeden z velmi častých příznaků klasické sezonní virózy. Pokud ji ale nedoprovázejí vysoká horečka a velmi bolestivé polykání, nemusíte hned spěchat k lékaři. Nejspíš si vystačíte s volně prodejnými léky. Rychlou úlevu vám ale mohou přinést i babské rady. Které?

Bolest v krku bychom měli začít léčit okamžitě, snížíme tím možnost, že se v těle rozvine závažnější zánět. Kromě klasických pastilek z lékárny se můžete spolehnout i na několik osvědčených metod, které vám uleví.

1. Priessnitzův zábal 

Tento obklad je opravdu léty osvědčený. Namočte kapesník do studené vody a důkladně ho vyždímejte. Přiložte na krk a překryjte suchým šátkem nebo šálou. Nenechávejte zábal na krku příliš dlouho, hodinka bude stačit. Cévy v krku se prokrví a cirkulace krve pomůže s léčbou zánětu. Poslední zábal ideálně proveďte těsně před tím, než půjdete spát.

2. Kloktání

Další metodou, která s bolestí v krku pomůže, je kloktání. Využít můžete jak slanou vodu, tak bylinky.

  • Solným roztokem – slaná voda pomáhá dezinfikovat a ničit viry a bakterie. Do sklenice teplé vody rozpusťte půl čajové lžičky soli a roztok kloktejte několikrát denně.
  • Šalvějovým odvarem – s dezinfekcí a léčbou úst a krku pomůže i šalvějový čaj. V hrnku s vroucí vodou 15 minut louhujte polévkovou lžíci šalvějových lístků. Kloktejte 3x denně.
  • Odvarem z hřebíčku – na sliznice má blahodárný účinek i hřebíček, navíc dokáže tlumit bolest. Můžete ho jednoduše cucat nebo si z něj připravte voňavý odvar ke kloktání.

Video se připravuje ...
Trápí vás bolest v krku? Víme jak se jí zbavit!VIDEO 

3. Obklad z tvarohu

Jestliže u vás bolest v krku doprovázejí i zduřelé uzliny, zkuste otok srazit tvarohem. Přibližně centimetrovou vrstvu tvarohu naneste na bavlněný šátek, přiložte na krk a překryjte šálou.

4. Cibulová šťáva

Dalším domácím pomocníkem je cibule. Pomoct s infekcí v krku může cibulová šťáva. Tu z cibule dostanete jednoduše: cibuli nakrájejte, zasypte cukrem a nechte odpočívat. Po chvilce sceďte šťávu a užívejte po lžičkách.

5. Česnek

Při bolesti v krku bychom měli využít i vlastnosti česneku, jeho silice jsou schopny účinně bojovat s choroboplodnými zárodky. Můžete ho rozetřít a rozmíchat v troše vody a vypít. Nebo si jednoduše připravte chutnou česnekovou pomazánku k večeři.

6. Med

Med léčí na lžičce i v čaji. Jeho léčivé účinky navíc umocní i konzistence, která alespoň na chvilku obalí sliznice a pomůže s tlumením bolesti.

7. Zázvor

Díky své štiplavosti dokáže zázvor dokonale zahřát a prokrvit sliznice. Právě touto vlastností se stává dalším bojovníkem proti bolesti v krku. Zaručeným receptem je nepochybně zázvorový čaj. Kořen zázvoru oloupejte, nastrouhejte a zalijte horkou vodou a oslaďte medem.

Autor: Iveta Mazáčová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.