Cibule: Přírodní všelék. S čím vším pomůže? | Moje zdraví

Cibule: Přírodní všelék. S čím vším pomůže?

Cibule: Přírodní všelék. S čím vším pomůže?
Cibule na všechny neduhy • Autor: iStock.com
27. srpna 2022 • 06:00

První, po čem sáhly naše babičky, když se vyskytl nějaký neduh, byla cibule. Pokračujte v jejich jednání. Ať už bude syrová, nakládaná, nebo vařená, pokaždé pomůže k lepšímu zdraví. Sbohem kašli, nachlazení i cholesterole!

Cibule patří do rodu Allium a je blízce příbuzná česneku, šalotce a pórku. Většina lidí zkonzumuje zhruba 9 kilo této štiplavé zeleniny ročně, přičemž je jedí syrové, vařené, nakládané. Na výběr je mnoho druhů cibule, včetně cibule žluté, červené, bílé, fialové či španělské.

Video se připravuje ...
Cibulová polévkaVIDEO 

Její zdravotní pozitiva spočívají v tom, že je bohatá na živiny, což znamená, že má nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah vitaminů a minerálů. Jedna střední cibule má pouhých 44 kalorií, ale dodává značnou dávku vitaminů, minerálů a vlákniny. Také má obzvláště vysoký obsah vitaminu C, což je živina, která se podílí na regulaci imunitního zdraví, produkci kolagenu, obnově tkání a vstřebávání železa. Cibule je také bohatá na vitaminy B, včetně folátu (B9) a pyridoxinu (B6), které hrají klíčovou roli při metabolismu, tvorbě červených krvinek a nervových funkcích. A v neposlední řadě je skvělým zdrojem draslíku, minerálu, který mnoho lidí postrádá. A v čem vám tato na zdraví bohatá zelenina pomůže?

Je bohatým zdrojem prebiotik a zlepšuje trávení

Prebiotika jsou nestravitelné složky potravy, které pozitivně ovlivňují stav střev tím, že podporují růst a aktivitu přátelských bakterií v tlustém střevě. Zjednodušeně se dá říct, že prebiotika jsou výživou pro probiotika. Nejznámější z prebiotik je vláknina, dále k nim patří oligosacharidy, laktulóza a rezistentní škrob. „Prebiotika se nacházejí v běžných potravinách, jako jsou banány, cibule, česnek a v celé řadě dalších potravin. Pro správnou funkci trávicího systému je důležitá kombinace prebiotik a probiotik. Díky této kombinaci budou optimálně fungovat střeva, zvýší se buněčná imunita, a dokonce může dojít i ke zmírnění symptomů atopického ekzému nebo potravinových alergií,“ říká Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina, zabývající se zdravým stravováním s ohledem na šetrnost.

Pomáhá při rýmě a kašli

Cibule obsahuje léčivou látku allicin, která má antibiotické účinky a posiluje přirozenou obranyschopnost. Když vás přepadne kašel, pomůže vám cibulový čaj, kdy očištěnou cibuli nakrájíte, zalijete horkou vodou a pak necháte louhovat 20 minut. Poté scedíte a dochutíte medem. Další možností je čerstvá cibulová šťáva, která usnadňuje vykašlávání, a v neposlední řadě cibulový zábal, když vás bolí v krku, který ulevuje při zánětu dutin a ucpaných dýchacích cestách. Zábal přikládejte nemocnému na hrudník, krk nebo čelo a nechte 20 minut působit.

Snižuje riziko rakoviny

Mnoho druhů cibule obsahuje velké množství látek, které pomáhají v boji proti rakovině. Cibule patří k nejbohatším potravinovým zdrojům živiny zvané quercetin, o které je známo, že zastavuje činnost nebo tvorbu prvků způsobujících rakovinu. Strava bohatá na quercetin je spojována s nižším rizikem rozvoje rakoviny plic.

Snižuje riziko srdečních chorob a mrtvice

Cibule obsahuje antioxidanty a sloučeniny, které bojují proti zánětu, snižují triglyceridy a snižují hladinu cholesterolu – to vše může snížit riziko srdečních onemocnění. Jejich silné protizánětlivé vlastnosti mohou také pomoci snížit vysoký krevní tlak.

Cibule obsahuje organické sloučeniny síry. Tyto sloučeniny jsou důvodem, proč má cibule tak ostrou, silnou chuť a vůni. Organické sloučeniny síry pomáhají snižovat hladinu cholesterolu ve vašem těle a mohou také pomáhat rozkládat krevní sraženiny, čímž snižují riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Cibuli byste měli jíst spíše syrovou než vařenou, abyste z ní získali co nejvíce sloučenin síry.

Červená cibule obsahuje velké množství antioxidantů

Nakládaná zelenina je obecně známá pro řadu svých benefitů, a dokonce bývá zdravější než ta syrová, protože z ní tělo dokáže využít výrazně více živin. Obsahuje mnoho enzymů, posiluje organismus a má příznivý vliv na trávení. Pravidelnou konzumací nakládané červené cibule potěšíte chuťové buňky a prospějete celkovému zdraví. „Červená cibule je bohatá na živiny, ale má nízký obsah kalorií. Díky poctivému naložení obsahuje dvakrát více antioxidantů než jakákoliv jiná cibule, je vynikajícím zdrojem vitaminů C a B, draslíku, který mnohým lidem chybí, vlákniny a dalších mikroživin. Přidání více cibule do jídelníčku je snadný způsob, jak prospět svému trávení a celkovému zdraví. Lák z červené cibule se také běžně pije a má stejně blahodárné účinky,“ říká Markéta Kudera, spoluzakladatelka značky Farma Živina, kde v nabídce mají hned několik druhů nakládaných cibulí.

Pomáhá při diabetu

Jak quercetin, tak organické sloučeniny síry, které se nacházejí v cibuli, jsou známé tím, že podporují produkci inzulinu, což z nich dělá užitečnou zeleninovou volbu pro diabetiky. Což potvrzuje i studie prováděná na 42 lidech s diabetem 2. typu, kdy prokázala, že konzumace 100 gramů čerstvé červené cibule snížila hladinu cukru v krvi nalačno o přibližně 40 mg/dl po čtyřech hodinách.

Na co si dát pozor

Jediný negativní účinek, který zaznamenáte při konzumaci cibule, je to, že může ovlivnit váš tělesný pach. Když vaše tělo rozloží sloučeniny síry, které se nacházejí v cibuli, mohou reagovat na pot na vaší pokožce a vytvořit to, co je obecně považováno za nepříjemný tělesný zápach.

U pacientů se syndromem dráždivého tračníku může cibule zvýšit plynatost a nadýmání. Pokud ano, měla by být její spotřeba omezena.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.