Jak se liší vaginóza od mykózy a proč je třeba je umět rozpoznat? | Moje zdraví

Jak se liší vaginóza od mykózy a proč je třeba je umět rozpoznat?

Jak se liší vaginóza od mykózy a proč je třeba je umět rozpoznat?
Autor: istock.com
25. července 2019 • 06:00

Gynekologické problémy jsou i v dnešní době stále tak trochu tabu. Zatímco o tom, jak vás bolí hlava, si budete povídat s kamarádkami klidně každý týden, o intimních problémech se mnohé ženy někdy nerady svěřují i svému lékaři. Proč je to chyba?

 

Jednou z nejčastějších gynekologických nemocí je bakteriální vaginóza, kterou trpí zhruba čtvrtina žen. Vzniká snížením množství bakterií mléčného kvašení, takzvaných laktobacilů. “Poševní prostředí se změní, zvýší se hladina pH a dojde k přemnožení špatných bakterií, které způsobí zánět,“ vysvětluje MUDr. Oldřich Šottner, specialista v oboru gynekologie-porodnictví a gynekologie. „Pro vaginózu je hlavním příznakem vodnatý výtok s nepříjemným zápachem po rybách, doprovázený svěděním. Nástup potíží je postupný,“ popisuje Šottner.

Nepleťte si pojmy

Podle lékaře ženy velmi často bakteriální vaginózu zaměňují s vaginální mykózou, která se projevuje bílým hrudkovitým výtokem a nezvykle silným svěděním. Běžné je zarudnutí genitálií, doprovázeno může být bolestí při močení a při pohlavním styku. Poševní výtok je hustý, bílý a typicky tvarohovitý.

Je třeba jít k lékaři? Jak vysvětluje MUDr. Karel Mencl, CSc. z oddělení klinické mikrobiologie Pardubické nemocnice, ke gynekologovi byste měla jít ve chvíli, kdy si nejste jistá, co přesně vám je. “Stejně tak s návštěvou lékaře neváhejte, pokud vás obtíže zastihnou v těhotenství,” říká odborník.

Můžete si pomoci sama

Pokud ale máte nemoc poněkolikáté a přesně víte, co se děje, pak sáhněte po některém z volně prodejných léků, nejčastěji ve formě čípků nebo mastí. V případě bakteriální vaginózy je důležité znovu nastavit rovnováhu pH v pochvě. K tomu pomáhají vaginální gely s kyselinou mléčnou a zároveň zabraňují opakování infekcí ve vagíně.

Každopádně platí, že pokud vám masti nepomohou nebo uleví jen málo, je dobré se o léčbě poradit se svým gynekologem. Špatně vyléčené mykózy jsou totiž prvním krokem ke vzniku chronických potíží, které se léčí velmi složitě, často se vracejí a obtěžují i několik měsíců.

Stále se diskutuje o tom, zda muži mohou být přenašeči zákeřných kvasinek, i když se u nich žádné obtíže neprojeví. “Ano, mohou. Pokud tedy sama mykózami trpíte právě v souvislosti s pohlavním stykem, doporučuji problém řešit společně s partnerem,” odpovídá Karel Mencl.

Rizikový je stres i toaletní papír

U žen, které trpí bakteriální vaginózou, mohou gely pomoci také jako prevence po léčbě antibiotiky, po sexuálním styku, menstruaci, návštěvě koupaliště či sauny. Rizikové jsou také mokré plavky, ale i stres a sex.

Pokud máte s kvasinkami své zkušenosti, nepoužívejte na intimní partie obyčejné mýdlo. Podle Mencla je příliš agresivní a mohlo by snížit žádoucí kyselé pH v pochvě a okolí. Speciální přípravky na intimní hygienu používejte také s rozumem, doporučuje se maximálně třikrát do týdne, aby nedošlo k narušení přirozené samočistící schopnosti ženského těla. “Ze stejného důvodu ani nedoporučuji vnitřní výplachy. Určitě zapomeňte na aplikaci deodorantů do intimních partií nebo používání přehnaně parfémovaného toaletního papíru. Tato chemie může u citlivých osob přivodit alergizaci terénu, na kterém se pak kvasinkám velmi dobře daří,” uzavírá.

 

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.