Popcorn: Zdravá svačinka, nebo kinový fast food? Jak to doopravdy je? | Moje zdraví

Popcorn: Zdravá svačinka, nebo kinový fast food? Jak to doopravdy je?

Popcorn: Zdravá svačinka, nebo kinový fast food? Jak to doopravdy je?
Popcorn podle Cameron Diaz • Autor: iStock
23. června 2023 • 06:00

Popcorn známe všichni jako vítaného společníka v kině, kde si ho s oblibou kupujeme. Celý film pak vesele ničíme filmový zážitek všem, kteří sedí kolem nás. To, že nám něco chutná, však ještě neznamená, že je to skutečně dobré pro naše tělo. Jak to tedy je s touto potravinou?

Popcorn se vyrábí z kukuřice. Z obilniny, která obsahuje celou řadu vitaminů a minerálů. Patří mezi ně zejména vitaminy skupiny B, vitaminy A a E, hořčík a draslík. Z tohoto pohledu to tedy vypadá, že bychom popcorn měli vítat s otevřenou náručí a jíst ho dosyta každý den.

Video se připravuje ...
JAK UDĚLAT DOMA ATYPICKÝ POCORNVIDEO 

V čem je problém?

Problém popcornu tkví v tom, že jde o potravinu, která se vytváří zahříváním na vysokou teplotu. Tím se ze zrnek složených z vody, škrobu a oleje vytváří produkt, který tak dobře známe. Ten je však procesem, jakým vzniká, následně oproštěn o výživovou hodnotu původních zrnek kukuřice.

Zahříváním potravin ničíme jejich nutriční hodnotu. Zbavujeme je nejen všech přítomných živin, ale také vitaminů a minerálů.

Dalším nevítaným společníkem, který ničí poměrně zdravou potravinu, mohou být nejrůznější přísady, které jsou její součástí. Jsou jimi například sýr, cukrová poleva, nebo dokonce čokoláda.

Přemíra soli a oleje následně dělá z popcornu, tedy potraviny, která je přirozeně takřka bez tuku, poměrně kalorický pokrm.

Pozor na množství

Dalším nevítaným faktorem, na který je u popcornu potřeba dát si pozor, je jeho množství. Jen málokdy se nám ho podaří zkonzumovat tak akorát. Zobeme a zobeme a následně jsme u dna poměrně velké papírové dózy. Tady nastává problém.

Optimální množství, které můžeme zkonzumovat a které na nás nezanechá žádné následky, je přibližně jeden a půl šálku.

Popcorn doma

Pokud popcorn milujete a představa, že byste se ho vzdali, vám přijde nemyslitelná, doporučujeme vám, abyste si ho připravili doma. Budete tak mít přehled nad tím, co jíte a jaké suroviny používáte.  

Na výrobu domácího popcornu můžete použít olej s vysokým obsahem mastných kyselin nebo můžete vybrat takový popcorn, který olej vůbec neobsahuje.

Na vás pak je, jak si popcorn dochutíte a jaké přísady použijete. Popcorn můžete lehce dosolit, přidat sýr nebo máslo. Myslete jen na to, že s každou takovou surovinou zvyšujete kalorickou hodnotu.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.