Snížit stres a zhubnout – jak toho dosáhnout? | Moje zdraví

Snížit stres a zhubnout – jak toho dosáhnout?

Snížit stres a zhubnout – jak toho dosáhnout?
Autor: 4FITNESS s.r.o.
29. prosince 2023 • 00:00
Prezentace klienta • 

Dnešní životní styl je ve srovnání s tím dřívějším uspěchaný a plný stresu, klade na nás vysoké nároky, se kterými si naše tělo ani mysl nedovedou poradit jen tak. Výsledkem je už zmíněný stres, který negativně působí na celý náš organismus, kdo se snaží zhubnout, toho jistě nepotěší, že stojí i za neúspěchem shodit přebytečná kila. Pojďme se tedy společně podívat na to, jak se stresem bojovat a srovnat tak i náš metabolismus.

Jak stres ovlivňuje náš organismus?

Stres je obranná reakce našeho těla, kterou spustí ve chvíli, kdy se cítíme ohroženi nebo pod tlakem. Tělo uvolní hormony jako kortizol a adrenalin, které jsou zásadní pro adaptaci těla na stresovou situaci a potřebu přežít. S tím je ale spojeno i zvýšení krevního tlaku nebo srdeční frekvence. Stres můžeme zažívat z mnoha důvodů, můžeme mu čelit v různé míře, každý den, v jakémkoli věku. Je úzce spojený se situacemi, které v nás probouzí pocity strachu, napětí, nejistoty, neklidu nebo bezmoci, často nás mohou stresovat i přehnaná očekávání.

Problém je, že ačkoli tělo hormony začne uvolňovat, stejně k onomu útěku a přežití vlastně nedojde, protože pojedeme dál. Když takovým stavům budeme tělo vystavovat často a pravidelně, dostaví se chronický stres, který vede ke zvýšené hladině kortizolu, to zase negativně ovlivní náš imunitní systém, kognitivní funkce a metabolické procesy.

Autor: 4FITNESS s.r.o.

Stres a metabolické procesy

Hormon kortizol se také označuje jako stresový hormon, zvyšuje hladinu glukózy v krvi a tělo na to reaguje uvolňováním vyššího množství inzulínu, což podpoří ukládání tuků v těle. Je to stejné, jako když sníte velkou porci dortu a zapijete to slazenou limonádou. Nebude to dlouho trvat, a dojde k:

  • Zpomalení metabolismu, což znamená, že tělo nemůže efektivně spalovat energii a tuky, ty se pak začnou ukládat.
  • V důsledku ukládání tuků dojde k nárůstu tělesné hmotnosti.
  • Mozek bude toužit po rychlých zdrojích energie a vás začne honit mlsná. Budete mít chutě na sladké a na nezdravé potraviny s vysokým obsahem cukrů.

Autor: 4FITNESS s.r.o.

Jak se zbavit stresu a nastartovat metabolismus?

Každý z nás na stres reaguje jinak, odezva na stres může mít různou intenzitu. Zatímco někomu stačí se na chvíli zastavit a přečíst si oblíbenou knihu, jiný si musí dát kostičku hořké čokolády nebo jít na procházku, dalšímu nic z toho nepomůže. Jedinou cestou, jak stresu předcházet, je najít jeho příčinu a pracovat s ním. Jak na to?

Buďte k sobě upřímní

Když se chcete naučit ovládat stres, musíte k sobě být upřímní a přiznat si, že existuje něco, co vás trápí a stresuje. To je úplně první krok, na který navazuje další, tím je zjistit, kam až ve stresových situacích můžete zajít a tuhle hranici nepřekračovat. Naučíte se se stresem pracovat a časem ho i minimalizujete.

Dívejte se na problémy s nadhledem

Ať už je spouštěčem cokoli, nenechte se tím pohltit, až se zhroutíte. Dívejte se na problémy s nadhledem a vědomím, že všechno má řešení. Jen na něj přijít.

Nebojte se požádat o pomoc

Máte toho hodně? Opravdu musíte vše zvládat sami? Odhoďte hrdost a požádejte o pomoc svoji rodinu nebo kolegy. Sdílená radost je dvojnásobná radost, sdílená starost je ale poloviční starost.

Upravte svoje stravování

Strava hraje v období stresu důležitou roli, když jsme ve stresu, snadno sklouzneme k nezdravým stravovacím návykům. Nedopusťte to a hlídejte si, co jíte. Důležitá je vyvážená a pestrá strava bohatá na kvalitní bílkoviny, tuky, vitamíny, minerály a vlákninu. Jezte potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, jako je losos, tuňák apod., ořechy, semena, ovoce, zeleninu, probiotika a avokádo.

Najděte si motivaci

Mezi rady, jak na hubnutí, patří hledání motivace. Ta je pro hubnutí naprosto zásadní, stejně jako trpělivost. Nestačí si ji ale jen najít, ještě důležitější je udržení motivace. Nesmíte se vzdát po prvním neúspěchu, pořád si jděte za svým vysněným cílem. Cestu k němu si rozkouskujte na menší celky, za splnění každého z nich se odměňte. Neočekávejte zázraky na počkání.

Naučte se relaxovat

Dnešní život je uspěchaný, jen málokdo si na sebe dokáže najít pravidelně hodinku, během které se bude věnovat jen sám sobě. Potřeba relaxace je ale pro naše tělo přirozená, když si neodpočineme, nemůžeme podávat výkony, nemůžeme ani hubnout. Proto si najděte čas sami na sebe, připravte si relaxační koupel, přečtěte si oblíbenou knihu, zkuste některou z relaxačních technik, jako jsou uvolňující masáže, hluboké dýchání nebo terapie červeným světlem, která zlepší funkci našich buněčných baterií, a díky tomu budeme plni energie.

Dopřejte si dostatek kvalitního spánku

Kdo je ve stresu, ten špatně spí, kdo málo spí, ten nemůže regenerovat ani hubnout. Procesy v našem těle jsou navázané jeden na druhý, kvalitní spánek nám pomůže v boji se stresem i ve snaze zhubnout. Podpoří totiž naši hormonální rovnováhu, napomůže regeneraci a obnově energie, má vliv na naší emoční stabilitu a pomáhá nám s udržením cirkadiánního rytmu, tedy našich biologických hodin.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.