Zaručená cesta k vysněnému tělu: Zkuste jehličky! | Moje zdraví

Zaručená cesta k vysněnému tělu: Zkuste jehličky!

8. června 2023 • 14:00

Měla jsem od zimy tři kila nahoře a rozhozený metabolismus. Už delší dobu vím, že s obojím umí pomoct tradiční čínská medicína (TCM). Tak jsem si to byla vyzkoušet.

Nejdřív jsem musela dobře zvážit, kam vlastně půjdu, protože lidí, kteří se zaměřují na čínskou medicínu, znám v Praze spoustu. „Já chodím už delší dobu do TCM Clinic na Národní. Je to kousek od Národního divadla, jsou tam super terapeuti a jejich metoda skvěle funguje. Vřele ti je doporučuju,“ řekla mi kolegyně z redakce. Jako vždy, když se pro něco rozhodnu, neváhám ani minutu. I tentokrát jsem hned zvedla telefon a objednala si na klinice třítýdenní redukční program. A rovnou v telefonu jsem se také dozvěděla, že naštěstí nepatřím do skupiny lidí, pro které program není vhodný – jsou to těhotné ženy, diabetici, rekonvalescenti po těžších chorobách a podobně. Takže mám zelenou.

Video se připravuje ...
Petr Havlíček: Alkohol a hubnutíVIDEO 

Hladovka předem

Zároveň jsem se dozvěděla, že na konzultaci a zahájení redukčního programu mám přijít k terapeutce úplně nalačno, přesněji po 24 hodinách hladovění. No nic, jednodenní hladovku držím pravidelně, tohle mě nemůže rozházet, říkala jsem si. Jen jsem byla zvědavá, proč to tak musí být. Ale popořádku.

Skvělý čajíček

Na TCM Clinic jsem tedy opravdu dorazila po hladovce, ale cítila jsem se dobře a svěže. Potěšila mě příjemná a útulná recepce, stylové zařízení a pro čekající klienty stále připravený teplý čaj z chryzantémy a kustovnice čínské. Chutnal skvěle. Dozvěděla jsem se, že je i výborný na unavené oči, snižuje tlak a má i další zdravotní benefity. Ani jsem ho nedopila a už si pro mě přicházela moje terapeutka. Měla jsem štěstí. Byla to Anna Jůzová. Zkušená, sympatická, moc hezká a usměvavá. Bývalá zdravotní sestra, dnes vystudovaná odbornice a terapeutka TCM. Přesně v to jsem doufala.

Jehličky bez strachu

Abych měla trapas hned za sebou, rovnou jsem paní Anně řekla, že s redukčním programem a dietami nemám problém, ale z jehliček mám trochu strach. „Nebojte se, injekce bolí víc. Navíc vám hodně pomůžou,“ uklidnila mě a celé mi to vysvětlila. Při dodržování diety totiž hrozí dva hlavní problémy. První jsou poruchy plynoucí z nedostatku jídla, což je celková slabost i překyselení žaludku. Druhý pramení z nervozity a stresu z hladovění a porušení navyklých stereotypů v jídle, například zobání brambůrků u televize nebo dortíku ke svačině. S obojím akupunktura pomůže. Napíchnou se dva body na ušním boltci – bod hladu a bod psychiky, které nepříjemné pocity potlačují.

Význam hladovky

Právě k tomu, aby terapeut píchl akupunkturní jehlu do správného místa, potřebuje, abychom předtím hladověli. To proto, že ono správné místo na uchu bude citlivější a terapeut zamíří jehlu o to přesněji. Anna je zručná, jehličky mi aplikuje rychle a přesně podle toho, kde je pro ten správný vpich můj boltec nejcitlivější. Zůstanou v uších celé tři týdny, jen přelepené nenápadnou náplastí. Kdyby vypadly, píchnou se znovu.

Tvrdá dieta

Po pohovoru o mém zdraví mi terapeutka představuje můj jídelní plán na 21 dní. Když ho společně probíráme, zjišťuji, že bez těch pomocných jehliček bych to možná ani nedala. Jí se totiž každý den skutečně jen velmi málo, redukce množství stravy je extrémní. Tím jednoznačně vyvracím představy mnoha lidí, že stačí jen akupunktura v uchu, a kila půjdou dolů sama. Nepůjdou.

Pro představu

Už fakt, že třítýdenní přísnou dietu zahajuji s úplně prázdným žaludkem, mi na optimismu nepřidává. „To je normální, právě tento nultý a první den je nejtěžší pro většinu lidí. Popravdě, složitý bude pro vás asi i celý první týden, než se žaludek stáhne a tělo si zvykne,“ nešetří mě terapeutka. S úsměvem ale dodává, že jídelníček je vymyšlený tak, aby zajišťoval pro tělo vše potřebné a aby se redukce zvládnout dala. Vybrat si také můžete z masové nebo vegetariánské verze. Každý den se jedí tři jídla, případně se dá po domluvě doplnit denní dávka o 750 ml nesoleného zeleninového vývaru či hrstku kustovnice. Pro představu: první den po hladovce jen pijete neslazené nápoje, k večeři můžete pomeranč nebo hrušku. Druhý den ráno středně velkou nastrouhanou mrkev se lžící nastrouhaného kokosu, v poledne krajíček celozrnného chleba 1,5 cm vysokého se sezamovou pastou tahini a k večeři jedno rajče. A tak dále, celkem 21 dní. K tomu je vhodná klidnější sportovní aktivita, ideálně lehčí jóga a taj-či.

Dala jsem to!

Zkrátím to. Zvládnout se to dá, když má člověk motivaci. Hodně pomáhá, že se jednou týdně scházím s terapeutkou, se kterou se radím, například jestli můžu přidat zeleninový vývar, jak cvičit atd. Je zkrátka pro mě psychickou i odbornou podporou, takže na to celé nejsem sama. Kila jdou jasně dolů. Po osmi dnech už jsem se cítila velmi dobře a ani po skončení programu jsem se už nevrátila ke svým „zimním“ porcím jídla. Celkem jsem shodila 4,5 kila. Pro objektivitu je třeba sdělit, že jsem začínala s výchozí podváhou na svůj věk. Celkové odlehčení mi přineslo jen pozitiva: cítím se lehčí, svěžejší, jsem méně unavená, nebolí mě hlava a určitě lépe spím. Nejspíš si to zopakuji.

Celý článek vyšel v časopise Blesk zdraví. 

Autor: redakce Moje zdraví, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.