Závislí na hubnutí: Jak přesně poznáte, že se až příliš soustředíte na svou váhu? | Moje zdraví

Závislí na hubnutí: Jak přesně poznáte, že se až příliš soustředíte na svou váhu?

Závislí na hubnutí: Jak přesně poznáte, že se až příliš soustředíte na svou váhu?
... • Autor: istock.com
14. června 2023 • 06:00

Pokud i vy patříte mezi ty, již neustále zápasí s váhou a rádi by nějaké to kilo dali do léta pryč, je třeba dodržet jednu důležitou zásadu. Hubnutí nesmí ovládnout váš život. Nesmí být jeho jedinou všudypřítomnou náplní.

Jak ale poznáte, že se až fanaticky soustředíte na to, jak to s vaší váhou vlastně je? Přinášíme vám 5 tipů, podle kterých to zaručeně zjistíte. Díky nim to můžete ihned zastavit.

Video se připravuje ...
6 každodenních drobností, které vám pomohou snížit příjem kaloriíVIDEO 

Dostat se na šikmou plochu hubnutí a udělat si z toho doslova téma dne je totiž velice snadné. Zhubnete o kilo dvě a chcete víc. Ani se nenadějete, a váš život se točí pouze kolem kalorií, hodin strávených v posilovně a neustálého stoupání si na váhu.

Jaké jsou tedy hlavní symptomy toho, že jste na hubnutí až příliš upnutí?

Hlídání váhy

Stoupnout si jednou týdně na váhu je zcela normální. Pokud si ale na váhu vlezete před každým jídlem a také po něm, je rozhodně něco špatně. Pokud s tímto zlozvykem nepřestanete, snadno se může změnit v posedlost.

Navíc příliš časté vážení o vaší váze nic moc neřekne, důvodem je fakt, že váha během dne neustále kolísá.

Neustálé počítání kalorií

Spočítat si přibližně kalorický příjem je zcela v pořádku. Pokud ale doslova visíte na tom, kolik má co kalorií, je to špatně. Jednak se můžete ochudit o důležité živiny, protože potraviny jako avokádo jsou poměrně kalorické, ale také jsou výživné, jednak není nutné splnit kalorický plán na desetinná čísla.

Jídla bychom si měli vybírat na základě výživové hodnoty, nikoli pouze kvůli tomu, že mají málo kalorií. Vůbec přitom nevadí, pokud nesplníte počet kalorií na desetinná čísla.

Zapisování jídel a svačin je dobrý způsob, jak se vyhnout bezmyšlenkovitému chroupání, zároveň však odrazuje od intuitivního stravování. Často tato snaha "mít pod kontrolou" může spadnout do stavu neustálého hlídání si váhy, vybírání si potravin pouze na základě jejich kalorické hodnoty a ignorace důležitých vitaminů a živin. To se zanedlouho projeví ztrátou vlastního pocitu spokojenosti. Laicky řečeno se stanete otroky všeho, co sníte

Štíhlost jako alfa a omega "spokojeného života"

Pokud štíhlost vnímáte jako něco, co vás přivede ke "spokojenému životu", pak věřte, že tomu tak není. To, jestli jsme tlustí, nebo hubení, nemá se skutečnou spokojeností nic společného. Navíc radikální omezení stravy může vést spíše k pocitům deprese a nespokojenosti, neboť se zacyklíte v začarovaném kruhu neustálého přemýšlení o tom, zda něco můžete a kdy, v jakém množství nebo zda po tom či onom nemůžete přibrat. 

Není nic špatného na tom, chtít být štíhlými. Mít takové tělo, ve kterém se budeme cítit dobře a se kterým budeme spokojení. Měli bychom si však uvědomit, že štíhlost není alfou a omegou spokojeného žití. Neměli bychom ji za ně tedy pokládat.

Někteří lidé si však myslí, že pokud budou štíhlí, bude vše zalité sluncem. To ale většinou neplatí. Strava musí být vyvážená a zdravá, jedině pak má hubnutí správný význam a může být dlouhodobě udržitelné.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.