Tejpování: Oblíbená metoda, jak se zbavit bolesti. Bez prášků a mastí | Moje zdraví

Tejpování: Oblíbená metoda, jak se zbavit bolesti. Bez prášků a mastí

Tejpování: Oblíbená metoda, jak se zbavit bolesti. Bez prášků a mastí
Kinesiotaping • Autor: istockphoto.com
16. září 2022 • 14:00

Barevné pásky nejsou ozdobou našich těl, ale účinným prostředkem, jak se chránit před úrazy, tlumit bolest a také urychlit hojení. Už dávno nejsou jen doménou sportovců. Nalepit a použít je zvládne i laik. Jak pomáhají?

Kinesiotaping je efektivní terapeutická metoda, která člověka chrání před zraněním anebo naopak urychluje hojení už vzniklých úrazů. Účinná je při bolesti šlach, svalů a kloubů. Pomůže vám ale také ke korekci špatného držení těla či ortopedických vad, jako je například zborcená nožní klenba či deformity palce.

Video se připravuje ...
Domácí posilování: Nejlepší cviky na posílení břišních svalůVIDEO 

„Když se samolepicí textilní páska správně aplikuje a napne na kůži, neinvazivně ovlivňuje napětí svalů, šlach a vazů, stimuluje receptory v kůži a nervový systém reaguje uvolněním nebo naopak zvýšením napětí měkkých tkání. Zvýší se proudění krve do tkáně a zrychlí pohyb lymfy v mezibuněčném prostoru, což podporuje regeneraci tkání po zátěži i v případě zranění. Fyzioterapeuti kinesiotaping běžně využívají pro posílení účinku terapií, výborně funguje při léčbě bolestí zad a kloubů i preventivně před výkonem ke stabilizaci kloubu nebo stimulaci svalu,“ uvedla Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Pro sportovce i laiky

Lidé znají kinesiotaping především ze světa profesionálního sportu, dnes se však běžně využívá i mezi amatérskými sportovci a těmi, jež sem tam trápí nějaká ta bolest.

Tejpování se však hodí i jako prevence bolesti pohybového aparátu při běžných denních aktivitách. „Metodu vyvinul japonský lékař a chiropraktik Kenzo Kase v 70. letech 20. století a do Evropy dorazila v 90. letech. Proslavila ji především sportovní medicína, ale jako fyzioterapeutická technika pomáhá všem skupinám pacientů. Používáme ho i u miminek na bříška, která mají tendenci k rozestupu břišní stěny, nebo pro podporu tvorby kyčelní hlavice a jamky či správného postavení hlezenních kloubů. Kinesiotape může pomáhat i těhotným maminkám, kterým páskou podepřeme těžké bříško, aby necítily velký tlak v bedrech a bříšku nebo aby váha miminka netlačila na močový měchýř či cévy vedoucí do dolních končetin,“ přiblížila Iva Bílková.

Nejčastější využití

Svět sportu však není nejčastějším místem, kde se kinesiotaping používá. Hojně ho využívají také lidé pracující v kancelářích. „Nejčastěji kinesiotapem ošetřujeme lidi s bolestmi zad, kdy tapujeme bederní, hrudní a krční páteř, respektive jejich svaly. Velmi často stabilizujeme vymknuté kotníky, bolestivá kolena nebo svaly na dolních končetinách přetížené z běhání nebo jiného sportu. Na pažích nejčastěji využíváme taping ramen a loktů, případně zápěstí a předloktí,“ uvedla fyzioterapeutka.

Aplikace tapu

Kinesiotape není žádná věda a každý si ho zvládne hravě nalepit sám. Aby však byla tato metoda skutečně účinná, je třeba znát jeho správné základy. Nesprávná aplikace však nikomu neublíží. Jen nebude tak nápomocná. „Důležité je uvědomit si, jaké místo mě bolí a co za to může. Použití tapu se totiž odvíjí od funkce, kterou má plnit, zda chceme sval stimulovat, nebo utlumit, jestli je cílem podpořit činnost lymfatického systému a podobně. Každému účelu odpovídá jiná délka a napětí tapu. Pokud si nejste jisti, doporučuji navštívit alespoň jednou kurz tapingu nebo pohovor s fyzioterapeutem, který vysvětlí základní znalosti tapingu a ukáže směr nalepení a tahu při aplikaci,“ řekla Iva Bílková.

Nalepený kinesiotape lze nosit až sedm dní. Na místech, která nejsou potivá, lze nechat až tři týdny. Pásky by měly vydržet i kontakt s vodou. „Na trhu se nachází široká škála produktů různé kvality – každý výrobek má jinak hustou strukturu vláken, a tím i různou elasticitu materiálu a také jiné lepidlo. Nicméně po čtyřech dnech se páska obvykle začíná samovolně odlepovat a její účinnost se snižuje. Trvanlivost úvazu je možné zvýšit správnou přípravou před aplikací, kdy se pokožka důkladně oholí, odmastí a osuší,“ popsala Iva Bílková.

Metoda bez omezení

Kinesiotaping nemá žádná omezení. Výjimku tvoří jen porušená kůže, vystouplá mateřská znaménka či křečové žíly. Zde se taping nedoporučuje. Šířku pásky pak volíme podle toho, na jakou část těla ji chceme aplikovat.

Nejobvyklejší šíře je 5 cm. K mání jsou také pásky široké 7,5 cm. Při aplikaci je nutné, aby byla dodržena její aplikace po celé délce svalu, vazu či šlachy. Jen tak dokáže tape uvolnit napětí a ovlivnit funkci daného svalu v jeho plné délce.  

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.