Hipoterapie: Když za léčbou stojí kůň | Moje zdraví

Hipoterapie: Když za léčbou stojí kůň

Hipoterapie: Když za léčbou stojí kůň
Co je hipoterapie: Vlastně učení chůze od koně. Ten má podobnou chůzi jako člověk a pohybově znevýhodněný člověk na jeho hřbetu tím dostává do mozku impulzy k obnovení koordinace vlastního pohybu. • Autor: Aha! – Mária Rušinová, Roman Souček, ara
4. srpna 2023 • 14:00

Ne nadarmo se říká, že nejkrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu. Koně však mají i léčivou sílu, díky které dokážou doslova zázraky. Co je hipoterapie a proč je skvělá?

Hipoterapie je rehabilitační metoda, která využívá komplexní působení koně na člověka a jeho případné neduhy. 

Video se připravuje ...
Úzkosti: Jak si poradit a co dělat?VIDEO 

Hipoterapie nám pomáhá navracet rovnováhu tam, kde chybí. Upravuje do normy kvality, které se projevují v nedostatečné nebo nadměrné intenzitě – např. svalové napětí. Nejvýrazněji ale pracuje v oblasti psychiky. Už samotné posazení se na koně dává člověku pocit sebeuvědomění, protože v tu chvíli je to právě on, kdo je pánem svého života. Na něm záleží, jak se se zvířetem sžije a jaká následně bude jejich spolupráce.

Hipoterapie jako léčba

Toto ještě výrazněji působí u klientů, kteří jsou „nechodící“. Jízda na koni je pro ně tak substitucí chůze samotné, která má výrazný vliv na jejich sebevědomí. Jsou v sedle a řídí svůj vlastní osud. Mají tak dokonalou možnost zakusit svou první chůzi, i když trochu jinak, ale přesto krásně.

Hipoterapie ale nepůsobí jen na nízké sebevědomí, je lékem také na jeho nadměrný ekvivalent. Pokud se navíc nadměrné sebevědomí projevuje hyperaktivitou či agresí, pak je kůň na tyto projevy obzvláště citlivý a reaguje obranným chováním. Tím učí pacienta pravidlům, která je třeba dodržovat.

Kůň jako zdroj energie

Lidé, kteří se hipoterapií zabývají, se shodují, že mnohdy mdlý pacient registruje náhlý nával síly a energie poté, co se posadí na koně. Vliv má také na páteř, kterou rovná a narovnání mnohdy shrbeného hřbětu má výrazný vliv zejména u dětí.

Ve vztahu člověka a koně se někdy přímo nabízí bioenergoinformační výklad, podle kterého existuje okolo každého živého, ale i neživého objektu elektromagnetické pole. Laicky řečeno, při souhře jistých faktorů tak dochází k přenosu energie z objektu na objekt. Kůň registruje lidské emoce jako radost, smutek či strach, a to nejen když je člověk v jeho blízkosti, ale i když je mu celkem vzdálen. Obecně se přijímá předpoklad, že kůň svým silným energetickým polem pozitivně ovlivňuje oslabené pole pacienta. 

Kůň nás učí komunikovat

Jízda na koni učí mezidruhové komunikaci. Kůň jako typické stádové zvíře dokáže dobře sociálně komunikovat. U člověka pak probíhají obdobné stádové projevy jako u zvířete – boj o dominanci, podřízenost, možná žárlivost. Je třeba nalézt balanc a najít tak cestu vzájemné souhry. I proto je hipoterapie skvělou cestou nejen pro zdravého jedince, ale také pro lidi se schizofrenní či autistickou poruchou.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.