Výplach nosu solným roztokem: Pomůže na rýmu a ucpané dutiny | Moje zdraví

Pomůže na rýmu a ucpané dutiny! Jak si udělat výplach nosu solným roztokem?

Pomůže na rýmu a ucpané dutiny! Jak si udělat výplach nosu solným roztokem?
Jak správně používat neti konvičku na výplach nosu? • Autor: istock.cz
3. listopadu 2022 • 04:02

Solný roztok! Nic víc než obyčejná voda a sůl dokážou skvěle pročistit nosní dutiny. Inspirujte se starou jogínskou metodou. Podle ní byste měli výplach dělat pravidelně a to i ve chvíli, kdy nemáte potíže.

Výplach nosu je metoda, která vychází z východních nauk o těle, zejména z jógy. Ta totiž zahrnuje nejen systém pohybových cvičení, ale také péči o tělo jako celek. Když se na podzim blížilo obávané období chřipkových epidemií, lektorka doporučovala cvičenkám metodu džala néti, tedy solného výplachu neboli laváže nosu. Pomocí této metody lze propláchnout nos, a zvýšit tak odolnost proti virovým a bakteriálním útokům. Jogíni také věří, že čištění fyzických průchodů pročistí kromě těla i energetické dráhy.

Jak se co nejrychleji zbavit rýmy u dětí? Podívejte se na video: 

Video se připravuje ...
Rýma u dětí: Tipy jak na ní vyzrát a zbavit se jíVIDEO 

Tato metoda je také velmi účinná při prevenci a léčbě běžných zánětů horních cest dýchacích, ale i akutních a chronických zánětů vedlejších nosních dutin. U osob trpících alergickou rýmou (zejména v důsledku alergie na pyl a prach) dojde při výplachu nosu k odstranění alergenů, a tím ke zmírnění obtíží. Indové si oblíbili džala néti pro její šetrnost a neuvěřitelnou účinnost.

Výplachy nosu vedou k tomu, že dochází ke zvlhčování sliznice a čištění nosních dutin. Po ní se dostaví pocit čistého nosu a lepšího dýchání. Pořízení konvičky není nákladné, její cena se pohybuje od 200 Kč do 500 Kč. Pro přípravu roztoku potřebujete jen sůl a vlažnou vodu. Solný roztok při výplachu odplaví zánětlivý sekret, zvlhčí sliznici a urychlí její regeneraci.

Druhy konviček

V indickém prostředí se používala konvička keramická. V dnešní zrychlené době je nahrazena plastovými výrobky. Plastová konvička je lehká, nerozbitná a dobře se udržuje čistá. V domácích podmínkách je možné ji opakovaně sterilizovat několikaminutovým vyvařením ve vodě. Vzhledem k zanedbatelným provozním nákladům vychází použití konvičky velmi levně.

Kdy udělat výplach nosu? 

  • Trpíte nachlazením.
  • Máte problémy s dutinami.
  • Trápí vás alergie na pyl nebo prach.
  • Chcete předejít zánětu středního ucha.

Jak správně propláchnout dutiny metodou džala néti?

Zde je postup, který vyzkoušela naše redaktorka: Konvičku jsem před prvním použitím propláchla horkou vodou. Poté jsem převařila 250 ml kohoutkové vody a nechala ji vychladnout na tělesnou teplotu (asi 37 °C), její teplotu jsem vyzkoušela prstem. Vodu jsem nalila do konvičky, přisypala jsem hrubou mořskou sůl (asi čtvrt kávové lžičky) a rozmíchala ji

Pravou rukou jsem uchopila konvičku a postavila jsem se k umyvadlu. V mírném předklonu jsem přitiskla špičku nálevky ke straně nosního otvoru, ale jen tak, abych neuzavřela nosní přepážku. Pomalu jsem přelévala vodu do protisměru a přitom dýchala ústy. Musela jsem hledat správný náklon hlavy, aby roztok nestékal do krku, ale do nosní dutiny. Poté jsem přesunula konvičku na druhou stranu a začala s výplachem.

Překvapilo mě, jak je použití konvičky snadné. Naštěstí netrpím alergiemi ani chronickými záněty, nicméně poté, co jsem proplachovala nos každý den, jsem začala cítit v hlavě lehkost. Vzpomněla jsem si také na jogínskou poučku – před cvičením jógy je dobré propláchnout nos. Vyzkoušela jsem tedy laváž nosu několikrát před lekcí jógy a pak jsem měla pocit, že mi cvičení jde mnohem lépe.

Autor: Eva Rýznerová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.