Žlutá rýma: Proč na barvě rýmy opravdu záleží? | Moje zdraví

Žlutá rýma: Na barvě záleží

Žlutá rýma: Na barvě záleží
Rýma • Autor: istockphoto.com
7. října 2022 • 14:00

Rýma jako taková je běžný projev organismu. Na vině může být nachlazení, alergická reakce, ale také boj těla s infekcí. I proto je dobré vyznat se v barvách, které jednotlivé druhy rýmy mají, protože na nich skutečně záleží. Nevěříte? Pak čtěte dál.

Rýma vzniká jako důsledek zánětu v dutině nosní. Původ pak může mít infekční či alergický. Často také vznikne jako součást zánětu vedlejších dutin nosních.

Video se připravuje ...
Rýma: Jak se jí co nejrychleji zbavit?VIDEO 

Co je rýma?

Rýma je výtok z nosu, který může mít podle příčiny různou barvu. Od čiré po žlutou, hnědou, či dokonce černou. Nos může být kvůli rýmě podrážděný, může pálit a bolet. Základní příčinou je otok sliznice dutiny nosní, který vzniká překrvením, jak se tělo brání zánětu. Tím dochází k nadprodukci tekutiny, která se zbarvuje podle příčiny.

Příčiny vzniku rýmy a následné zbarvení

Rozdělujeme čtyři základní příčiny vzniku rýmy:

·        Virová

·        Bakteriální

·        Plísňová

·        Alergická

Na barvě rýmy skutečně záleží

To, jak je vaše rýma zbarvená, následně ukáže to, čeho se týká. V praxi rozlišujeme sedm základních barev rýmy, které nás mohou pozlobit. Žlutá rýma rozhodně patří mezi ně.

·        Čirá rýma – nejedná se o nic vážného. Na vině může být i alergie či změna prostředí.

·        Bílá rýma – většinou jde o alergickou reakci či počátek infekce. Bílá je proto, že obsahuje bílé krvinky.

·        Žlutá rýma – tady pozor! Žlutá barva rýmy je již jasným znakem, že vaše tělo bojuje s infekcí. Barvu způsobují odumřelé bílé krvinky. Většinou se jedná již o existující bakteriální infekci, na kterou jsou potřeba antibiotika.

·        Zelená rýma – je silnějším stádiem žluté předchůdkyně, která může postoupit k zánětu dutin, pokud se přidá horečka, nevolnost, bolesti hlavy či světloplachost.

·        Černá rýma – v praxi znamená selhání imunitního systému či napadení dutin plísní a je třeba neprodleně navštívit lékaře. Ne vždy je ale nutné se bát. Důvodem takového zabarvení může být také pobyt v silně prašném prostředí.

·        Růžová nebo červená rýma – v tomto případě se většinou nejedná o vážný stav, ale o dočasné poranění drobných cév.

Rýma nepatří mezi závažná onemocnění a většinou sama do jednoho týdne od propuknutí odezní. Pokud ne, je dobré navštívit lékaře a vyloučit tak jiná onemocnění.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.