Čtyři oční vady, které trápí lidi nejvíce: Jaké to jsou? | Moje zdraví

Čtyři oční vady, které trápí lidi nejvíce: Jaké to jsou?

Čtyři oční vady, které trápí lidi nejvíce: Jaké to jsou?
oční vady • Autor: istockphoto.com
22. září 2022 • 06:00

Mezi nejčastější oční vady patří krátkozrakost, dalekozrakost, vetchozrakost a astigmatismus. Právě počet krátkozrakých lidí rapidně narůstá. Tento problém se týká i našich nejmenších.

Pacienti, kteří vidí špatně na dálku, tvoří nyní v Česku zhruba pětinu populace, za necelých 30 let by to mohla být až polovina. Podle australsko- singapurské studie by totiž v roce 2050 na světě mohlo žít téměř pět miliard krátkozrakých.

Video se připravuje ...
Zánět spojivek: Příčiny, příznaky a léčbaVIDEO 

Krátkozrakost

Krátkozrakých lidí skutečně přibývá nejvíce. Ani děti nejsou výjimkou. Důvodem je především přemíra užívání mobilních zařízení a ostření zraku na displej telefonu. „Krátkozrakost je oční vada, při které se při pohledu do dálky paprsky světla sbíhají už před sítnicí, a na sítnici tak nevzniká ostrý obraz. Projevuje se neostrým viděním do dálky. Koriguje se brýlemi, kontaktními čočkami nebo chirurgickým zákrokem. Ten se provádí buď laserem, nebo implantací nitrooční čočky. Především v důsledku nadměrné práce do blízka na počítačích, tabletech a mobilních telefonech se předpokládá, že v budoucnu nejvíce vzroste počet krátkozrakých lidí. Celosvětově roste i počet dětí s krátkozrakostí. Aktuálně se krátkozrakost vyskytuje u přibližně 15 až 20 procent školáků,“ uvedl Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Dalekozrakost

I další oční vada, hypermetropie neboli dalekozrakost, trápí mnohé z nás. Dalekozrací lidé vidí hůř na blízko. Málokdo ví, že tato vada postihuje v raném věku každého. Po narození jsou totiž oči všech dalekozraké, časem se ale u zdravých očí vše srovná. „Při této oční vadě se paprsky světla sbíhají až za sítnicí, a na sítnici tedy nevzniká ostrý obraz. Při nižší dalekozrakosti pacient vidí relativně dobře do dálky, pociťuje ale zhoršení vidění do blízka, zejména při čtení. Stejně jako krátkozrakost i tato vada se koriguje brýlemi, kontaktními čočkami nebo operací,“ popsala Martina Kolářová, lékařka zlínské oční kliniky Gemini.

Potrápit může i vetchozrakost

Ani vetchozrakost není příjemná. Projevuje se především při čtení, kdy čočka oka není schopná přesně zaostřit. „Presbyopie neboli vetchozrakost je oční vada, která souvisí se stárnutím organismu, a tedy i oka. Projevuje se jako ztráta schopnosti čočky zaostřovat na blízko po 40. roce věku, takže dotyčný má potřebu si při čtení oddalovat text od očí,“ řekl Pavel Stodůlka.

Záludný astigmatismus 

Astigmatismus je oční vada, která je často spojená jak s krátkozrakostí, tak s  dalekozrakostí. Stojí za ní rozdílná lomivost rohovky, která způsobuje, že člověk nevidí ostře ani na blízko, ani na dálku. Onemocnění se projevuje mlhavým, rozmazaným viděním. V současné době trpí astigmatismem zhruba deset  procent populace.

Autor: Valentina Lebová, inf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.