Vliv denního světla na zdraví – jak nás ovlivňuje? | Moje zdraví

Vliv denního světla na zdraví – jak nás ovlivňuje?

Vliv denního světla na zdraví – jak nás ovlivňuje?
Autor: Hypo na míru s.r.o.
29. prosince 2023 • 00:00
Prezentace klienta • 

Máte pocit, že jste z ničeho nic podráždění, nedokážete se pořádně soustředit, případně trpíte nadměrnou únavou, a to i když celou noc spíte? Přišla tahle změna v posledních týdnech, během léta jste nic takového nepociťovali? Na vině nejspíš bude nedostatek denního světla.

Denní světlo je pro náš organismus nepostradatelné

Když je šero, jsme unavení, nic se nám nechce, na nic nemáme náladu. Nejvíc tyto pocity prožíváme během zimy, kdy je denního světla méně než v jiných ročních obdobích. Světlo významně působí na naše zdraví, můžeme ho označit i jako fyzikální a psychologický faktor našeho prostředí. Kromě toho je ale nezbytné i pro přenos informací o našem okolí, když je tma, nic nevidíme, nevíme, zda před námi není nějaká překážka a podobně. Právě světlo nám zprostředkovává až 80 % podobných informací o našem okolí.

Světlo na nás působí pozitivně i negativně

Přirozeným zdrojem světla je Slunce, i proto se většin z nás nemůže každý rok dočkat, až sluníčko zase vystoupá na oblohu a bude příjemně hřát. Během léta, kdy svítí nejvíc, se cítíme plni energie, máme dobrou náladu a pocit, že zvládneme snad všechno, co nám život přichystá. Ze slunečních paprsků si také naše tělo doplňuje potřebný vitamín D, což má pozitivní vliv na naši imunitu a organismus celkově. Má ale světlo jen pozitivní vliv? Jak na nás vlastně působí?

Světlo na nás působí hned několika způsoby:

  • Svým množstvím, což označujeme jako energetické působení
  • Barvou světla (spektrálním složením)
  • Vytvářením kontrastů jasů a barev, což napomáhá zrakovému vnímání
  • Dobou trvání
  • Časovým průběhem (například střídáním světla a tmy), což synchronizuje naše biorytmy, které máme vrozené a jsou pro nás a naše zdraví nezbytné. Někdy střídání světla a tmy pomáháme i tím, že stáhneme žaluzie nebo rolety.

Když se zaměříme na pozitivní působení, pak kromě toho, že podporuje tvorbu vitamínu D a tím podporuje naši imunitu, napomáhá také našim vnitřním biorytmům. Lépe díky němu zvládáme každodenní povinnosti, má pozitivní vliv na naše kosti, i metabolismus, navozuje pocit pohody, do žil nám vlévá novou energii.

Negativní účinky světla na náš organismus můžeme dělit na fyziologické a psychologické. Mezi ty fyziologické patří rušení a nedostatečné množství přirozeného denního světla v průběhu dne, mezi ty psychologické pak narušení pocitu pohody nebo nepříjemné ovlivňování lidského prostředí.

Autor: Hypo na míru s.r.o.

Kontakt s denním světlem v dnešní době ztrácíme

Dnešní životní styl už nám neumožňuje trávit tolik času venku na denním světle, naši předci na tom v tomto ohledu byli mnohem lépe. Celé dny trávili venku, takže si užívali přirozeného denního osvětlení. My ale mnoho času strávíme při práci u počítače z domu nebo kanceláře, zavření v budovách a místnostech, kde to se světlem je mnohem horší. Přirozenému světlu brání zdi a stropy, ztrácíme tak s denním světlem a jeho pozitivními účinky kontakt, místo klidu a pohody zažíváme stres, pociťujeme únavu, máme problémy se soustředěním, dostavit se může i řídnutí kostí, zhoršení zraku, pálení očí.

Jak se postarat o dostatek světla v interiéru?

Dovnitř budovy se denní světlo dostane jen velmi omezeně, proto je třeba si jeho nedostatek kompenzovat umělým osvětlením. V potaz musíme vzít i tzv. modré světlo, které vyzařuje z televize, monitorů a displejů telefonů. Víc se o něm dočtete zde. Jak se postarat o dostatečné osvětlení a nekazit si oči?

Autor: Hypo na míru s.r.o.

Sledujte světelně technické vlastnosti

V jedné místnosti by měla být jen jedna teplota chromatičnosti, která se odvíjí od toho, o jakou místnost jde a toho, zda se v ní potřebujeme soustředit nebo naopak odpočívat. Do ložnice, obývacího pokoje nebo dětského pokoje se dává světlo s teplotou chromatičnosti 2700 Kelvinů, do pracovny, koupelny nebo kuchyně 4 000 Kelvinů.

Vsaďte na centrální svítidlo a doplňková svítidla

V každé místnosti by mělo být hlavní svítidlo, které místnost osvítí, ani to ale nedosáhne do každého koutu. Navíc ne vždy toužíme po silnějším světle, někdy si vystačíme s něčím mírnějším, proto si pořiďte i různé lampy a lampičky nebo nástěnná svítidla, která oceníte, když si chcete v klidu sednout a přečíst knihu nebo se věnovat nějakému tvoření.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.