Co udělat po sexu, abyste byla zdravá? Pomůže tento snadný trik! | Moje zdraví

Co udělat po sexu, abyste byla zdravá? Pomůže tento snadný trik!

Co udělat po sexu, abyste byla zdravá? Pomůže tento snadný trik!
Raději se po sexu vůbec neoblékejte • Autor: iStock.com
19. března 2024 • 06:00

Jistě jste toto doporučení slyšeli mnohokrát, ale jak se říká, "opakování je matka moudrosti". Po sexu je dobré vstát z postele, navštívit toaletu a pořádně se osprchovat. Tímto způsobem lze předejít různým infekcím močových cest. Navíc, není vhodné spát v již použitém spodním prádle. Proč?

Pro někoho je návštěva koupelny zcela běžná, ale faktem je, že řadě lidí se po slastných chvílích už nechce dělat vůbec nic a často velmi rychle usnou v tom, co zrovna najdou kolem sebe. Pozor na to, radí gynekologové.

Po sexu se jděte vyčurat

Dokonce i v případě, že se vám zrovna „nechce“, je dobré svůj močový měchýř vyprázdnit. Vyplavíte tak totiž bakterie z vaší uretry. Tento pojem vám asi nic neříká, vězte tedy, že se jedná o močovou trubici, která vede moč z měchýře ven z těla. U mužů pak slouží k přenosu semene a dělí se na několik částí. K problémům a infekcím podle gynekologů dochází v případě, když se zmiňované bakterie, které se běžně nacházejí ve vagině, dostanou během sexuální aktivity do močové trubice.

Močení po pohlavním styku je velmi důležité, pokud jste náchylní k zánětu močových cest. Tímto nepříjemným onemocněním trpí podle statistik více ženy. Pokud už jste výše popsanou infekci prodělali, mělo by pro vás být samozřejmostí po každém milování toaletu vyhledat. Předejdete tak nepříjemným bolestem i výskytu krve v moči. Myslíme si, že těch deset minut v koupelně za to stojí.

Jak předejít kvasinkám?

Hned po pohlavním styku bychom si také měli vzít ubrousek či ručník a z těla si otřít sperma, zbytky vaginální tekutiny či lubrikačního gelu. Bakteriím a kvasinkám se totiž daří ve vlhkém prostředí, proto je důkladná hygiena po milování velmi důležitá. Můžete tak jednoduše zabránit i nepříjemné kvasinkové infekci, k níž jsou náchylné hlavně ženy.

Nemusíme si kůži nějak silně drhnout. Jen je potřeba intimní partie lehce a důkladně otřít. Místo pak samozřejmě ještě opláchněte čistou vodou a nezředěným mýdlem či intimním gelem. Vše nakonec důkladně osušte. K omytí intimních partií je vhodné používat kvalitní mýdla bez zbytečných chemikálií. Pokud nechcete spát nazí, je dobré použít noční košili nebo nějaké hodně volné pyžamo. Rozhodně si ale na sobě nenechávejte již zmiňované spodní prádlo.

Více o gynekologických zánětech čtěte ZDE.

Kdy navštívit gynekologa?

Pokud v intimních partiích cítíte nepříjemné svědění či bolest, nebo se dokonce objeví krvácení, měla byste zpozornět. Pokud se několik dnů stav nezlepší, je vhodné zajít za svým gynekologem a své zdravotní problémy mu vylíčit. Mnoho lidí se snaží komplikace přecházet. Jednou by se ale mohlo stát, že už bude pozdě. Rozhodně tak naše rady neberte na lehkou váhu, snažte se svému tělu „naslouchat“ a věnujte mu dostatečnou péči.





Autor: Valentina Lebová, inf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.