Říhání | Moje zdraví

Říhání

Je to projev organismu při příjmu potravy a polykání vzduchu, kdy vzniká v žaludku bublina, která je vypuzena ústy formou říhnutí. I když je to běžný a většinou neškodný zažívací problém, jedná se také o nevhodnou formu chování ve společnosti.

Příznaky, projevy říhání 

S říháním se nejčastěji setkáváme při konzumaci potravy. Především nevhodnými stravovacími návyky ve spěchu a při rychlém hltání, kdy nemáme čas a klid potravu řádně rozkousat. Při říhání nás často bolí břicho a cítíme se nafouknutí, protože jsme naplněni nejen potravou, ale i plyny, které se při trávení hromadí. Stejný proces se odehrává i při pití sycených a perlivých nápojů. Bublinky se v žaludku hromadí a podněcují únik dalších vzniklých plynů ústy ven.

Někdy k říhání vede i nadměrné mluvení, při kterém polykáme větší množství slin a vzduchu, který pak odchází ve formě říhání. Při velkém podráždění žaludku a produkci velkého množství plynů v žaludku může docházet i k nevolnostem žaludku s nutkáním ke zvracení. Občasné říhání je normální stav a provází každého zdravého člověka. Někdy je ale příčinou vzniku říhání i pálení žáhy, které se projevuje kyselostí v ústech, kašlem a bolestí na hrudi.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Ústa

Časté říhání může být také signálem vznikajícího problému – poruchy zažívacího ústrojí. V některých případech může být příčinou říhání konzumace léků proti překyselení žaludku, které chemicky reagují s žaludeční kyselinou. Říhání je také spojeno s nadměrným každodenním stresem nebo špatnou životosprávou a s tím související nadváhou. Může ho ale vyvolávat i zdravá strava – např. zelenina, zejména kedlubny nebo ředkvičky. Často se s ním setkáváme i u malých dětí, které při dlouhém vzlykání nebo žvýkání s otevřenou pusou polykají hodně vzduchu.

Léčba říhání

Léčba jako taková neexistuje. Je vždy nutné hledat a řešit příčinu, která vede k častému říhání. Občasné říhání doprovází běžný život zdravého jedince, a tudíž není nutné mu věnovat větší pozornost. V ostatních případech bývá říhání vedlejším doprovodným jevem jiných vážnějších zdravotních problémů, které musí být vyšetřeny.

Léky

Bylinky – Od problémů s říháním vám může pomoci čaj z natě komonice lékařské, vřesu obecného, chmelových šišek a mochny nátržníku, dále budete potřebovat oddenky puškvorce obecného a listy máty peprné. Lžičku této směsi zalijte 200 ml horké vody, vylouhujte, sceďte a pijte po každém jídle. Můžete také vyzkoušet vzít 20 g zeměžluče lékařské a dát ji do litru chladné vody. Přes noc nechte na tmavém místě a poté sceďte. Po celý den užívejte po lžičkách.

Babské rady – Na říhání může pomoci, když sníte jablko, které dobře rozkoušete, a to vždy mezi hlavními jídly.

Vyšetření

Občasné říhání nevyžaduje žádnou léčbu ani žádné vyšetření. Pokud máme pocit, že se říhání často a nepříjemně opakuje, je lepší konzultovat celou situaci s praktickým lékařem. Ten předepíše doporučení na vyšetření – např. na endoskopii nebo na ultrazvuk k objasnění příčin uvedených problémů.

V těhotenství

U žen v těhotenství je říhání naprosto běžné a i častější, než tomu je normálně. Říhání je způsobeno tlakem dělohy na žaludek, což vede k vytlačování vzduchu směrem do jícnu. Může být také způsobeno větší citlivostí k emocím a stresu v těhotenství. Často je přítomno v různých intervalech po celou dobu těhotenství a je také podepsáno pod prvotními příznaky nevolností v počátku těhotenství.

Možné komplikace

Častou komplikací doprovázející říhání je intenzivnější zápach z úst. Vážnější komplikací bývá, že za častým říháním bývá obvykle vážnější nemoc – např. onemocnění jícnu nebo cirhóza jater.

Prevence

Nejlepší prevencí a pomocí k potlačení častého říhání jsou vhodné stravovací návyky. Najít si během dne čas pro klidnou konzumaci jídla a pití, nepřejídat se velkými porcemi a rozložit si jídlo na více časových rozestupů během dne. Nepít často sycené a perlivé nápoje a večer nejíst tučná a těžko stravitelná jídla.

Po hlavním jídle dne si pár minut odpočinout, nikam nepospíchat nebo se jít projít. Nechodit spát s plným žaludkem. Nejíst často příliš kořeněná nebo tučná jídla. Kombinace všech těchto zásad zklidňuje žaludek a snižuje riziko možnosti vážnějších žaludečních onemocnění.

Kdy jít k lékaři

Pokud cítíme opakovaně pálení žáhy nebo trpíme častým říháním, aniž bychom vědomě dráždili žaludek, je vhodné navštívit praktického lékaře.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.