7 DĚTSKÝCH NEMOCÍ: Od spály až k syndromu ruka-noha-ústa. Víte, jak je léčit? | Moje zdraví

7 DĚTSKÝCH NEMOCÍ: Od spály až k syndromu ruka-noha-ústa. Víte, jak je léčit?

23. února 2023 • 06:00

V dětských kolektivech není o infekční onemocnění nouze. Zvláště pokud jsou děti ještě malé a jejich imunitní systém se zatím nesetkal se všemi viry a bakteriemi. Právě ze školky si mohou děti odnést i jednu z takzvaných prvních dětských nemocí. Víte, jak se od sebe liší a jak jednotlivá onemocnění léčit?

Sedm prvních dětských nemocí:

Video se připravuje ...
Zákeřný RS virus: Nebezpečný je především pro děti. Proč kvůli němu končí na JIP?VIDEO 

 1. Spalničky 

Díky vysoké proočkovanosti už spalničky nepředstavují běžné onemocnění. Lokální ohniska s touto typicky dětskou nemocí se ale objevit mohou. Šíří se totiž velmi snadno. Projevují se zpravidla horečkou, bolestí v krku, světloplachostí a vyrážkou.

Jak spalničky poznat a jak je léčit? Čtěte zde ↓

2. Spála

Spála je bakteriální infekce, která ohrožuje hlavně děti mezi 2. a 12. rokem. Stejně jako angína se projevuje horečkou a bolestí v krku. Na rozdíl od angíny ale způsobuje i červenou vyrážku, která se šíří z podbřišku na celé tělo.

Jak se spála léčí a jaké může mít komplikace? Čtěte zde ↓

3. Zarděnky

Zarděnky (rubeola) jsou také velmi infekční onemocnění, které se šíří kapénkami. Při nákaze se objeví zduřelé krční lymfatické uzliny, teplota a typická růžová vyrážka. Ta se nejdříve vysype na obličeji a pak se šíří po celém těle.

Jak zarděnky poznat a jak je léčit? Čtěte zde ↓

4. Pseudospála

Jako čtvrtá nemoc je označovaná pseudospála. Ta ale ze seznamu prvních dětských nemocí vypadla. Způsobují ji totiž stejné patogeny jako nemoc sedmou, a proto už se za samostatnou nemoc vůbec nepovažuje.

5. Pátá nemoc

Další onemocnění, které se velmi často šíří v dětských kolektivech, je pátá nemoc. Infekci šíří parvovirus B19 a projevuje se bolestí kloubů, horečkou a vyrážkou na obličeji a končetinách. Často může ale proběhnout zcela bezpříznakově.

Jak se pátá nemoc léčí a jaké může mít komplikace? Čtěte zde ↓

6. Šestá nemoc

Šesté nemoci se přezdívá třídenní horečka, protože právě horečka je jejím velmi charakteristickým projevem. Dosahuje až 40 °C a není jednoduché ji srazit. Doprovázet ji může průjem, únava a především výsev vyrážky na rukou a nohou.

Jak šestou nemoc poznat a v čem je nebezpečná? Čtěte zde ↓

7. Sedmá nemoc (ruka-noha-ústa)

Syndrom ruka-noha-ústa neboli sedmá dětská nemoc se může projevovat různě. Zpravidla je ale dobře rozpoznatelná podle bolestivých puchýřků na rukou, ploskách nohou nebo v dutině ústní a kolem rtů.

Jak sedmou nemoc poznat a jak ji léčit? Čtěte zde ↓

 

Autor: Iveta Mazáčová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.