Tři chyby, které vám kazí hubnutí. Přestaňte je dělat | Moje zdraví

Tři chyby, které vám kazí hubnutí. Přestaňte je dělat

Tři chyby, které vám kazí hubnutí. Přestaňte je dělat
Procházky v přírodě jsou také zdravým pohybem • Autor: istockphoto.com
3. února 2021 • 06:00

Rozhodli jste se letos opět shodit kila navíc, ale stále se vám to nedaří? Možná se na vaší cestě za štíhlou postavou dopouštíte stále stejných chyb, které vám vaši snahu kazí. Které jsou ty nejčastější?

Držíte dietu

Možná se vám v hlavě stále opakuje nastavení: Nějaký čas budu držet dietu, zhubnu a pak už to bude dobré. Tak to ale nefunguje. Přesněji řečeno: omezený přísun kalorií, tedy dieta, vám pomůže nějaká kila shodit. Jakmile se ale vrátíte ke starému životnímu stylu, ručička na váze se zase začne posouvat nahoru a pravděpodobně ještě výše, než byla vaše hmotnost původně. Jediný způsob, jak zdravě zhubnout, je trvale změnit nesprávné stravovací návyky. 

Což neznamená, že se například navždy musíte vzdát čokolády nebo pizzy. Tyto potraviny patří i do zdravého jídelníčku.  

Ovoce je pro vás to samé jako zelenina

Vláknina je ve zdravém jídelníčku důležitá a asi jste slyšeli i poučku „pět porcí ovoce nebo zeleniny denně“. Jenže mezi ovocem a zeleninou je jeden zásadní rozdíl: cukry. Ovoce jich obsahuje poměrně dost, a pokud třeba ovocnou svačinu nedoplníte bílkovinou, budete mít velice brzy hlad. Pokud počítáte kalorie, vždy se vám více vyplatí sáhnout po zelenině. Nejčastější výmluva, že vám „zelenina nechutná“, tak moc neobstojí: Zkoušejte to. Určitě najdete takovou, která vám bude chutnat. Jde jen o to chtít. 

Soustředíte se jen na jídlo

Společně se změnou stravovacích návyků by měl ruku v ruce kráčet i pohyb. Nemusíte se hned proměnit ve vrcholového sportovce, ale jistě pomůže pravidelná chůze nebo zdolat patra po schodech místo použití výtahu. A také si najít takový typ cvičení, který vás bude bavit – nebudete se pak muset nutit, ale budete se danému sportu věnovat s chutí. Na druhou stranu: nic se nemá přehánět. Naplánovat si na každý den deset tisíc kroků je chvályhodné, otázkou je, jak dlouho to zvládnete dodržovat, pokud vás chůze nebaví a nutíte se do toho. Podle posledních studií je ale každá minuta pohybu důležitá, takže i když neujdete to, co jste si předsevzali, ale jenom polovinu, pochvalte se.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.