Zvířecí senior: Jak se o něho správně starat? | Moje zdraví

Zvířecí senior: Jak se o něho správně starat?

Zvířecí senior: Jak se o něho správně starat?
I naši mazlíčci stárnou. • Autor: shutterstock.com
20. října 2016 • 10:20

Delšího věku se dnes dožívají nejen lidé, ale i jejich domácí mazlíčci. Nemoci lidských a zvířecích seniorů jsou si přitom v mnohém podobné. 

„Před takovými dvaceti lety už byl desetiletý ovčák starý, teď se však tato zvířata dožívají v průměru patnácti, sedmnácti let,“ srovnává pražský veterinář MVDr. Pavel Kolář. Především to podle jeho názoru souvisí se změnou stravovacích návyků. Zatímco dříve dostávali čtyřnožci převážně zbytky od lidského stolu, dnes jim páníčkové většinou servírují průmyslově vyráběnou stravou s vyváženým poměrem živin. S prodlužujícím se věkem ovšem i u zvířat přibývá seniorských nemocí. 

Zrádné zubní bakterie: Zubní kámen se na kočičích a psích zubech začíná usazovat už kolem čtvrtého pátého roku. Pokud majitel zvířete problém podcení, riskuje, že se u jeho mazlíčka rozvine zánět dásní, který mu značně zkomplikuje příjem potravy. „Kromě toho existuje rovněž úzký vztah mezi zubním kamenem a nemocemi srdce,“ upozorňuje na další nebezpečí doktor Kolář. „Bakterie, které se na zubech usazují a zvíře je pak při konzumaci potravy polyká, totiž způsobují zánět vnitřní blány srdeční a šlašinek.“

Baculatost ubližuje: Srdce ovšem ohrožuje také obezita, která má řadu dalších nepříznivých zdravotních důsledků. Zatěžuje játra i ledviny a také pohybový aparát, na němž se už vzhledem k pokročilejšímu věku mnohdy začínají projevovat artrotické změny. Podobně jako u lidí se naštěstí i u zvířat dnes již poměrně běžně provádějí například artroskopické operace kolen či náhrady kyčelních kloubů. 

Oči už tolik neslouží: Psi i kočky se řídí hlavně čichem, majitelé zvířecích seniorů proto zprvu mnohdy ani nepostřehnou, že jejich mazlíčkovi poněkud slábne zrak. Teprve v neznámém prostředí si leckdy povšimnou toho, jak nejistě se najednou pohybuje. „Příčinou bývá velice často šedý zákal neboli katarakta, který se už ale i u zvířat dá celkem úspěšně operovat,“ říká doktor Kolář. Se slábnoucím sluchem si však zatím veterináři poradit nedovedou. 

Potíže s vylučováním: Poměrně časté bývají také u zvířecích seniorů problémy s vylučovacími orgány. Kamínky v močovém měchýři trápí kočky o něco častěji než psy. S jejich operativním odstraněním někdy bývá problém, zejména u kocourů, kteří mají velice úzkou močovou rouru. V některých případech proto bývá účinnější podávat těmto pacientům speciální dietu, která okyseluje moč a napomáhá rozpouštění zmíněných kamínků. Kočky také častěji než psi trpí chronickým selháním ledvin. Tato choroba přitom velice úzce souvisí s obsahem bílkoviny ve stravě. Pacientům se proto podávají speciální nízkobílkovinné diety, které nezatěžují ledviny a napomáhají správnému vylučování produktů látkové přeměny, takzvaných metabolitů. 

Obávaná rakovina: Rakovina se nevyhýbá ani psům a kočkám – k nejobávanějším patří nádory kůže a pohlavních orgánů. S přibývajícími roky stoupá riziko zejména u zvířecích pacientek, které měly už ve středním věku záněty dělohy nebo trpěly takzvanou falešnou březostí. „Majitelům těchto zvířat doporučuji, aby neváhali se sterilizací,“ uvádí doktor Kolář. „V šesti sedmi letech operace probíhá celkem bez problémů, pokud však musíme operovat například nádor na mléčné žláze u dvanáctileté fenky, je riziko pochopitelně daleko vyšší.“ Hodně ovšem vždycky záleží na celkovém zdravotním stavu zvířecího pacienta. Během své praxe pan doktor operoval i šestnáctiletou fenku jezevčíka, která se nakonec dožila třiadvaceti let. Poznat pravý okamžik, kdy má zvíře ještě šanci se poprat se zákeřnou nemocí, není vždy zrovna snadné. Prodlužovat život domácího mazlíčka za cenu toho, že mu tím způsobujeme trvalou bolest a utrpení, je však podle doktora Koláře spíše sobecké. „Zvíře musí mít radost ze života a člověk radost ze zvířete,“ radí těm, kdo právě stojí před osudovým rozhodnutím. 

Jak se starat o zvířecí seniory

* Seniorský věk začíná u zvířat v průměru mezi 8. a 10. rokem, záleží na plemeni.

* Zvířecí senioři by měli dostávat speciální stravu, která obsahuje správné množství lehce stravitelných bílkovin, minerálních látek a vitaminů.

* Obezita zkracuje život – důležité je proto zvíře nepřekrmovat.

* Pohyb by měl být vždy úměrný věku, zvíře si obvykle „řekne“ samo, na co stačí.

* Velice důležitá je péče o zuby – ideální je, když si zvířata už odmalička zvyknou na čištění chrupu zubním kartáčkem, popřípadě na dentální tyčinky. Zubní kámen může veterinář u zvířete odstranit v celkové narkóze pomocí ultrazvuku. 

Odborná spolupráce: MVDr. Pavel Kolář

Autor: Ivana Matyášová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.