Toulavé boty domácích mazlíčků | Moje zdraví

Toulavé boty domácích mazlíčků

Toulavé boty domácích mazlíčků
Pokud se pes ztratí, může být vystrašený a vystresovaný. • Autor: shutterstock.com
12. října 2016 • 15:25

Na zatoulaná zvířata mohou číhat nejrůznější nebezpečí. A někdy přitom stačí docela málo.

Snáz se ztratí mazlíčci, kteří nejsou zvyklí poslouchat své majitele, ale určité riziko hrozí i těm poslušnějším. „Pes, který ucítí hárající fenu, je schopen za ní běžet neuvěřitelně daleko a překonat přitom jakoukoli překážku,“ říká MVDr. Laura Kochová. Zaběhnout se ale může i zvíře vystrašené silvestrovskými petardami nebo čtyřnožec, kterého během letní dovolené hlídá náhradní páníček. Postarat se o jeho co nejrychlejší návrat domů je asi snem každého chovatele.

V první chvíli se určitě vyplácí trpělivost a rozvaha. Jinak řečeno – lepší je počkat aspoň třicet minut na místě, než zmateně pobíhat po lese a přivolávat ztraceného psíka. Už proto, že tito čtyřnožci mají mimořádně vyvinutý čich a jsou schopni se leckdy bezpečně vrátit po své stopě na místo, odkud vyběhli. „Horší je ale, když pes běží za hárající fenou nebo za zvěří,“ dodává doktorka Kochová, „v takovém případě totiž mnohdy přestane sledovat svoji stopu a ztratí orientaci.“ Pak obvykle nezbývá nic jiného než co nejrychleji kontaktovat městskou policii.

Ve výhodě jsou potom zvířata, která se dají snadno identifikovat. Za nejúčinnější identifikační metodu dnes veterináři považují čipování. Očipovat ovšem můžete nechat nejen psy a kočky, ale třeba i papoušky nebo miniprasátka. Zákrok, při němž veterinární lékař aplikuje domácímu mazlíčkovi čip o velikosti zrnka rýže, není o nic více bolestivý než běžné očkování. „Čipy jsou navíc vyráběné z inertních materiálů, nevyvolávají tedy žádné nepříznivé reakce,“ ubezpečuje doktorka Kochová, „v podstatě jsou srovnatelné s implantáty používanými v humánní medicíně.“

Čtečky čipů přitom dnes už mají nejen veterinární lékaři, ale i pracovníci městské policie nebo útulků pro zvířata. Ovšem nestačí jen nechat zvíře očipovat, ještě je zapotřebí jej zaregistrovat do některé z databází, jež evidují ztracené a nalezené mazlíčky. Nejjednodušší a nejspolehlivější registr, do něhož může chovatel sám zdarma svého mazlíčka zanést, je podle názoru veterinářky BackHome, propojený s celosvětovou databází Petmaxx. Díky tomu je možné zatoulané zvíře snadno dohledat dokonce i v zahraničí. Hodně ovšem záleží na tom, za jak dlouho se to podaří. Dobře ukryté kočky

Naštěstí jsou ale i poněkud rozmazlení domácí mazlíčci schopni si po nějakou dobu sami obstarat obživu. Psi navíc vydrží den dva bez vody i bez potravy, kočky dokonce o něco déle. Na rozdíl od psích mazlíčků se však hůře hledají už proto, že mají poněkud větší akční rádius a dokáží přeskakovat třeba ploty. Kromě toho žijí hlavně v noci a přes den, kdy spí, mívají tendenci se někam schovat. „Pokud se ale podaří mazlíčka nalézt do 24 hodin a není poraněný, obvykle s ním jeho majitel ani nemusí chodit k veterináři,“ míní doktorka Kochová. „Většinou rovněž nijak neutrpí jeho psychika.“ Poněkud hůře nedobrovolný pobyt na svobodě snášejí společenská plemena, jako jsou jorkšíři nebo bišonci, kteří se svými páníčky někdy spí i v posteli. Ale obvykle se i oni rychle uklidní, jakmile se jejich život opět vrátí do normálu. Přespříliš litovat utečence a podstrojovat mu víc, než je zdrávo, se nevyplácí, už proto, že si tak doma můžete snadno vypěstovat malého domácího tyrana. Ale to už je zase jiná kapitola.

Co pomůže při hledání


* Čipování je už povinné v některých českých městech (například v Praze, Ústí nad Labem či Chebu) nebo při cestách do zahraničí v rámci Evropské unie.
* Pokud ovšem zvíře zároveň nezaregistrujete do některé ze známých databází, pak vám čip moc nepomůže. Zvolit můžete například: registr BackHome (www.backhome.cz), který je propojený s celosvětovou databází Patemaxx (www.petmaxx.com), Národní registr majitelů zvířat (www.narodniregistr.cz) nebo Český registr zájmových zvířat a majitelů (www.czpetnet.cz).
* Zaběhnutý pes bývá ve velkém stresu, leckdy může ze strachu i zaútočit. Není proto vhodné jej k ničemu nutit, lepší je v klidu k němu pokleknout a nabídnout mu pamlsek.
* Pokud nemáte dostatek chovatelských zkušeností, je vhodnější přivolat obecního strážníka.

Autor: Ivana Matyášová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.