Veterináři řeší také antikoncepci | Moje zdraví

Veterináři řeší také antikoncepci

Veterináři řeší také antikoncepci
Pokud nechcete zvíře nechat vykastrovat, existují i jiné způsoby ochrany. • Autor: shutterstock.com
5. října 2016 • 13:18

Sexuální touhy přepadají nejen lidi, ale i domácí mazlíčky. Jejich majitelé musejí občas přemýšlet jak zabránit nežádoucímu početí.

Obzvlášť dobře to znají páníčkové hárajících fenek, které jako magnet přitahují psí krasavce ze širokého okolí. „Nežádoucí březost s sebou může nést vážná zdravotní rizika,“ varuje MVDr. Gabriela Zelinková. „Obzvlášť to platí u starších feneček, fen se srdečními problémy nebo nedostatečností ledvin.“ Myslet včas na prevenci se proto určitě vyplatí.

Ale ani majitelé samečků nejsou starostí ušetřeni. „Pejsci, kteří žijí ve společnosti lidí, nemají možnost přirozeně sexuálně žít,“ podotýká MVDr. Zelinková. Proto také někdy obskakují návštěvy, nakrývají polštářky nebo se stávají agresivní vůči svému okolí. Za všechno přitom může pohlavní hormon testosteron, který vzniká ve varlatech. Podle nedávného průzkumu má s nevhodným chováním spojeným s hypersexualitou problém téměř polovina majitelů psů. Ještě donedávna veterináři v takových případech doporučovali chirurgickou kastraci. Jenže právě chirurgické zákroky nemívají chovatelé domácích mazlíčků zrovna v oblibě. Nemluvě o tom, že ne vždy dokáží s předstihem odhadnout, zda svému čtyřnohému kamarádovi jednou přece jen „nepovolí“ zplodit mláďata.

Kromě rizik spojených s anestezií přitom chirurgická kastrace může mít i některé nežádoucí vedlejší účinky. „U fenek se například někdy objevují problémy s pomočováním,“ uvádí doktorka Zelinková. „Například u fretek se může rozvinout Cushingův syndrom, který nepříznivě ovlivňuje celkovou kondici, činnost vnitřních orgánů nebo kvalitu srsti a někdy i vyvolává nádorové onemocnění nadledvinek.“ Problémy mívají dokonce i papoušci. Samičky připravené o možnost přirozeného rozmnožování a hnízdění někdy samy sebe zraňují, popřípadě trpí tzv. perzistentní snáškou, která značně vyčerpává jejich organismus. Naštěstí se ale v poslední době objevilo šetrnější řešení, než je chirurgická kastrace. Antikoncepce pod kůží

Zmíněnou novinkou je implantát s účinnou látkou deslorelinem, který se podobně jako mikročip aplikuje pod kůži. Je možné ho přitom použít nejen u psů, koček a fretek, ale například i u exotických ptáků nebo plazů. „Pokud se aplikuje u psích samců před dosažením pohlavní zralosti, zajistí klid majitelům i zvířatům až na 2,5 roku,“ říká MVDr. Zelinková. Podle jejích slov implantát dokonce může posloužit i jako „kastrace na zkoušku“. Jinak řečeno majitel pejska díky implantátu snadno zjistí, zda obskakování polštářků nebo agresivita vůči jiným psům opravdu souvisí s hypersexualitou, nebo spíš se špatnou výchovou. Ve druhém případě pak více než kastrace pomůže návštěva zvířecího psychologa.

Ne vždy se podaří sexuální touhy domácích mazlíčků včas uhlídat. „Pokud například přistihnete fenečku s cizím psem in flagranti, nepropadejte panice a hlavně je nerozhánějte násilím!“ radí doktorka Zelinková. V průběhu pohlavního styku totiž u zvířecí dvojice dochází k takzvanému svázání. Pokud se v takové chvíli snažíte roztouženou dvojici rozehnat, stejně už nic nezachráníte a ještě riskujete vážné poranění obou zvířat. Naštěstí je dnes k dispozici šetrný způsob přerušení nežádoucí březosti, který spočívá v aplikaci dvou injekcí s účinnou látkou aglepristonem. Lze jej aplikovat kdykoli do 45. dne březosti. „Nicméně kvůli co největší úspěšnosti i z etického hlediska doporučuji řešit problém co nejdříve, ideálně do 25. dne březosti,“ upozorňuje doktorka Zelinková. Podobně jako u lidí však i u zvířat platí, že prevence bývá vždy lepší než následné řešení.

Jak předcházet problémům?

*Fenky bývají nejplodnější kolem 13. a 14. dne od začátku hárání, ale neplatí to u všech. Spoléhat na „neplodné dny“ se proto moc nevyplácí.

*Pokud neplánujete přírůstek do zvířecí rodiny, můžete zvíře buď nechat vykastrovat, nebo mu opatřit vhodnou antikoncepci. Nejlépe ještě před dosažením pohlavní dospělosti.

*Počítejte s tím, že před první aplikací podkožního implantátu zvíře musí absolvovat základní vyšetření.

*Implantát řeší také problémy spojené s hypersexualitou psů, jako je obskakování návštěv, polštářků nebo projevy samčí agresivity.

Odborná spolupráce: MVDr. Gabriela Zelinková

Autor: Ivana Matyášová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.