Všechno dětem nezakazujte, můžete jim zkazit život | Moje zdraví

Všechno dětem nezakazujte, můžete jim zkazit život

Všechno dětem nezakazujte, můžete jim zkazit život
Podporujte v dětech jejich talent • Autor: iStock.com
20. září 2017 • 06:00

Výchova našich ratolestí je určitě důležitá, ale nic se nemá přehánět. Občas si totiž uvědomíme, že děláme ty stejné chyby, které jsme kdysi vyčítali i našim rodičům. Proč máme takové nutkání naše děti neustále kritizovat? Neexistuje nějaká lepší cesta?

Může to vypadat třeba následovně. Otec přijde domů z práce a vidí svého osmiletého syna v pokojíku, jak si hraje. A následuje známé klišé: „Kdy už se začneš učit,“ zahřmí rodič. Příkladů je samozřejmě mnoho.

Bohužel v hlavách máme tyto rady zakořeněné už od pravěku. Anulováním toho, co je špatné, se naši předci snažili chránit sebe a svou tlupu. K tomu si přidejte dnešní dobu, ve které je neustálý tlak na to, aby vaše děti byly ve všem dokonalé. Pokud dítě přihlásíte na několik kroužků, můžete mu hudební nástroj či některý ze sportů dokonale zprotivit. Jde to tedy i jinak? Samozřejmě, že ano. Zkuste ve své domácnosti zavést strategii, která bude rozvíjet silné stránky vašeho dítěte.

To, co vaše dítě totiž dělá rádo, svědčí o tom, že na podobnou aktivitu bude mít zřejmě talent. Jednoduše, pokud rádo jezdí na kole, dejte jej na nějaký sport. Pokud váš potomek rád kreslí, odveďte jej do nějakého výtvarného kroužku. Mnoho rodičů bohužel takto nepřemýšlí a aktivity, které jej baví, mu, jak už jsme zmiňovali výše, zakazují.

Poznejte, na co má dítě talent

Plusem je, že se o tomto problému stále hlasitěji debatuje a mnoho zahraničních škol se silným stránkám žáků a studentů věnuje. V časopise Journal of Positive Psychology se zmiňuje, že 300 studentů středních škol ve Velké Británii, na jejichž vlohy kladli kantoři při vyučování důraz, se cítili ve svém životě mnohem lépe než jejich vrstevníci, kteří do programu zařazeni nebyli.

Podobné výsledky publikovali odborníci i v USA, Austrálii, na Novém Zélandu, v Izraeli, Japonsku a Číně. Z průzkumů vyplývá, že lépe a spokojeněji se ale cítí nejen děti, ale i jejich rodiče. Věnujte se svému dítěti a poznejte včas, co jej baví a na co má talent. Nenechávejte vše na učitelích. Dejte svému potomkovi šanci, aby se v životě věnoval tomu, co jej skutečně baví a naplňuje. Z koníčku a zájmu se totiž může časem stát i plnohodnotné povolání.  



Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.