Test čokoládových zajíců: Které kupovat a které figurky zcela propadly? | Moje zdraví

Čokoládové figurky z koledy: Některé je lepší vyhodit, škodí zdraví dětí i dospělých

Čokoládové figurky z koledy: Některé je lepší vyhodit, škodí zdraví dětí i dospělých
Podíl kakaové složky v mléčné čokoládě by měl být ideálně mezi 25 až 30 procenty • Autor: iStock.com
12. dubna 2017 • 06:00

Veselé barevné čokoládové figurky patří mezi nejoblíbenější sladkosti ve velikonoční nadílce. Na první pohled vypadají stejně a lákavě, svým složením se ale výrazně liší. A to natolik, že některé čokoládové zajíčky je lepší rovnou z košíku s dětskou koledou vyhodit. Pokud si myslíte, že čím dražší, tím kvalitnější, pak vás zklameme: Cena rozhodně není jasné vodítko, podle kterého poznat kvalitu. Chce to prostudovat složení. Poradíme vám, podle čeho figurky vybrat a kterým se obloukem vyhnout.

"Pokud vybíráte pro své děti nebo pro koledníky čokoládovou figurku, v první řadě byste měli hledět na podíl kakaové složky ve výrobku," říká odbornice na výživu Karolína Hlavatá, která je zároveň odbornou garantkou iniciativy Vím, co jím. "Některé velikonoční figurky bychom mohli nazvat skutečně čokoládovými, jiným se dá říkat jen náhražka," dodává.

Čím jednodušší složení, tím lépe

Podíl kakaové složky v mléčné čokoládě by měl být ideálně mezi 25 až 30 procenty. Platí, že čím více kakaa, tím méně cukru a případně i dalších přidaných surovin se do výrobku dostane. A tak je to správné. "Nejkvalitnější výrobky mají také jednoduché složení. Jsou to v podstatě kakaové máslo, kakaová hmota, cukr, sušené mléko, laktóza a sójový lecitin," říká Karolína Hlavatá.

Loni jsme se v redakci podívali na zoubek několika čokoládovým figurkám. Z hodnocených výrobků dopadli nejlépe zajíci Milka, Chocoland a ovečky Lindt. Tam, kde je nižší podíl kakaové hmoty, najdeme většinou i přidané rostlinné tuky, nejčastěji nechvalně proslulý palmový olej a shea (bambucký olej). Legislativa takové přídavky dovoluje, ale opět platí: Pokud chceme čokoládu, není nutné s ní kupovat ještě levný a nepříliš kvalitní rostlinný olej. Cenově to v obchodech zase až takový rozdíl není.

O palmovém tuku toho bylo napsáno mnoho, přesto ve zkratce: Ve větším množství je nepříznivý pro naše zdraví. Zvyšuje cholesterol a tím i riziko kardiovaskulárních onemocnění. Pro výrobce má ale výhodné vlastnosti: Dobře se zpracovává a je levný. Pro zákazníka je ale mnohem zdravější dát přednost oleji slunečnicovému nebo řepkovému.

Některé figurky jsou jen cukr a nekvalitní tuk

Existují ale i takové figurky, které obsahují kakaové složky pouhých 5 procent! "Pokud najdete u dětí figurku s takovým složením, kde je na prvním místě cukr, na druhém místě palmový tuk a kakaové složky pouhých pět procent, tuto figurku rovnou vyhoďte," radí Karolína Hlavatá. Takový produkt nemá s čokoládou vůbec nic společného, je to jenom cukr a tuk. V testu byl zastoupen zajícem Wolnosc. Pokud někdo jí příliš cukru, budou ho dost možná trápit nadváha, obezita a z ní plynoucí případné zdravotní komplikace, jako jsou například cukrovka 2. typu, vysoký krevní tlak. A také je vyšší riziko vzniku zubního kazu.

Iniciativa Vím, co jím a piju je součástí globálního programu The Choices Programme, který umožňuje spotřebitelům lepší orientaci v nabídce potravin. Program vznikl na základě výzvy Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Právě tyto organizace upozornily na vybrané živiny, jejichž nadměrná konzumace výrazně zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob.

A jak dopadly výrobky v loňském testu, uvidíte na videu.

Video se připravuje ...
Karolína Hlavatá z iniciativy Vím, co jím hodnotí velikonoční čokoládové figurkyVIDEO 

Autor: Irena Sládečková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.