Syndrom náhlého úmrtí kojence: Co to je SIDS a jak snížit riziko? | Moje zdraví

Syndrom náhlého úmrtí novorozence (SIDS)

Syndrom náhlého úmrtí kojence (v angličtině sudden infant death syndrome - SIDS) je náhlá a vzhledem k předchozímu stavu neočekávaná smrt dítěte mladšího 1 roku, u které se nepodaří nalézt příčinu ani po provedení pitvy a vyšetření okolností na místě úmrtí.

Nejvíce jsou ohroženi kojenci mezi ukončeným 1. a 4. měsícem, nejčastěji umírají ve druhém a třetím měsíci. Vzácně se může tento syndrom objevit i u dětí starších půl roku. V České republice na SIDS zemře zhruba 20 kojenců ročně. Častěji jsou to chlapci.

Podle Americké pediatrické asociace riziko vzniku zvyšuje spaní na bříšku či na boku dítěte, spaní na měkkém podkladu a v přehřáté místnosti.

Postihuje

děti

Projevuje se

Srdce přestane tlouct

Léčba SIDS

Léčba jako taková neexistuje, pokud SIDS nepředejdeme, je smrtelný.
Pokud máte obavu z toho syndromu, zejména pokud vaše dítě patří do skupiny se zvýšeným rizikem, to znamená, má nižší porodní váhu, je předčasně narozené nebo je nuceno být v zakouřeném prostředí, je dobré pořídit si monitor dechu. Což je destička na lůžku dítěte, která monitoruje dech dítěte a v případě problémů spustí alarm.

Kdy řešit horečku horečku u dětí se dozvíte zde.

Pokud se to stane nebo pokud náhodou přijdete k postýlce a dítě nedýchá, je jedinou možnou pomocí ho vzít do náručí, otočit na břicho mírně hlavou dolů a poklepat mu na zádíčka, případně to zkusit i s masáží srdce na hrudníčku. To by mu mělo pomoci znovu se rozdýchat. Samozřejmě ihned volejte rychlou záchrannou službu.

V těhotenství

Jednou z prevencí je nekouření v době těhotenství a omezené pobývání v zakouřených prostorách. SIDS se také méně často týká dětí donošených s vyšší porodní váhou, takže správná péče o sebe a miminko v době těhotenství snižuje riziko vzniku tohoto syndromu.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Prevence SIDS

Po správné prevenci v těhotenství je nejdůležitější správně se o dítě starat v prvním roce života. Prevencí proti SIDS je ukládat dítě ke spánku na záda, v místnosti, kde spí, často větrat, udržovat přiměřenou teplotu, neobkládat dítě peřinkami a polštáři a umožnit mu spaní na pevné matraci. Z tohoto důvodu se také nedoporučuje společné spaní dětí s rodiči, protože povrch bývá měkčí a také je vyšší riziko přetočení na bříško.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.