První "dítě ze zkumavky" v Česku slaví 41. narozeniny. Dnes se takto rodí 2500 dětí ročně | Moje zdraví

První "dítě ze zkumavky" v Česku slaví 41. narozeniny. Dnes se takto rodí 2500 dětí ročně

3. listopadu 2023 • 05:00

Přesně 4. listopadu 1982, čili před 41 lety, se v Česku narodilo první "dítě ze zkumavky". V té době musela žena celé těhotentví ležet v nemocnici. Od té doby se obor výrazně posunul a pomáhá stále většímu počtu párů.

Stalo se to v porodnici na Obilním trhu ve Fakultní nemocnici Brno. Zasloužil se o to především přední český porodník prof. MUDr. Ladislav Pilka, DrSc. Matka dítěte nikdy nestála o zveřejnění své identity, takže známe jen fotky novorozence těsně po porodu

Umělé oplodnění je velká zátěž pro celou rodinu. Podívejte se na video: 

Video se připravuje ...
O čem se mlčí: Neplodnost a umělé oplodněníVIDEO 

Jen čtyři roky po Velké Británii

Byl to první úspěch na poli umělého oplodnění v komunistickém bloku, navíc jen čtyři roky po narození prvního "dítěte ze zkumavky" – Louisy Brown ve Velké Británii. Profesor Ladislav Pilka, otec prvního "dítěte ze zkumavky", neměl k dispozici moderní techniku ani odborné publikace. "Narodil se chlapec a zavládla velká radost, protože už se vědělo, že to bude velká sláva,“ popsal profesor Pavel Ventruba, který u toho jako začínající lékař byl.

Velký vizionář

Na legendárního profesora Pilku vzpomíná také jeho bývalý kolega MUDr. Pavel Otevřel, vedoucí lékař české reprodukční kliniky Reprofit: "Byl to velký vizionář, pro kterého neexistovalo nic, co by se nedalo překonat. Když zjistil, že se ve Velké Británii narodilo dítě pomocí IVF, rozhodl se, že tady to půjde taky."

Podobně na něj vzpomíná i MUDr. Štěpán Machač. "Měl obrovské srdce a uznávala ho celá medicínská obec. Byl odborníkem na svém místě, který ale ve své době nemohl cestovat a neměl zahraniční zkušenosti. I přes to medicínu dokázal posunout o veliký krok dopředu. A je to člověk, který mi dal práci,“ zavzpomínal na profesora Štěpán Machač, předseda Sekce asistované reprodukce České gynekologicko-porodnické společnosti ČLS JEP.

Kam se umělé oplodnění posunulo?

"V medicíně to tehdy byla obrovská událost. Za uplynulých 40 let ale došlo k velkému posunu, umělé oplodnění je dnes dostupné všem a jeho úspěšnost se výrazně zvýšila. Lidé přistupují k reprodukční medicíně jako k běžnému lékařskému oboru,“ popisuje Otevřel.

Léčba neplodnosti se nejprve týkala jenom žen, které měly neprůchodné vejcovody, až později začali lékaři zkoumat i kvalitu vajíček a spermií nebo poruchy ovulace. Jedním ze zásadních milníků úspěšnosti asistované reprodukce se stalo zamrazování embryí.

K velkému posunu asistované reprodukce tak podle odborníků přispěly moderní technologie. "Přirovnal bych to k rozvoji automobilového průmyslu. Jako když srovnáte auto z roku 1982 a to ze současné doby. Pořád jezdíme na pneumatikách a máme volant a pořád používáme vajíčka a spermie – zbytek je ale někde úplně jinde," popisuje Štěpán Machač.

Skoro čtvrtina párů má potíže s neplodností

Potíže s neplodností má v České republice v současné době 15–20 procent  párů. Pomocí IVF se v tuzemsku rodí každé 30. dítě. "Asistovaná reprodukce je důležitou součástí léčby a její úspěšnost je vysoká. Zdaleka ale není schopna dorovnat celkový pokles porodnosti, ke kterému dlouhodobě dochází. Důvodů je více – kromě zhoršené plodnosti mají ženy méně dětí a stále častěji odkládají rodičovství na později," říká Machač.

Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.