Jak s jistotou a bez kalendáře poznáte, že máte ovulaci? | Moje zdraví

Jak s jistotou a bez kalendáře poznáte, že máte ovulaci?

Jak s jistotou a bez kalendáře poznáte, že máte ovulaci?
... • Autor: Shutterstock
14. května 2023 • 06:00

Menstruaci poznáme jedna dvě, dokonce pár dní před tím, než se dostaví. Jak tomu je ale s ovulací? Obecně platí, že ovulace nastává zhruba 14. den cyklu. Většina z nás o tom ani neví, tělesné příznaky však mluví jasně. Které to jsou?

Podle vědců se kolísání hladiny ženských pohlavních hormonů propíše do všech oblastí života ženy. Od volby oblečení přes styl chůze až po lidi, kteří nás v daný moment dokážou zaujmout.

Video se připravuje ...
Kalkulačka ovulace a plodných dnů. Vypočítejte si, kdy jste nejplodnějšíVIDEO 

Jak poznáte, že ovulujete?

Červenáte se

Důvodem vašeho červenání však nemusí být stydlivost, nýbrž jen červenější pleť, která je odrazem nejvyšší míry vaší plodnosti. Na vině je zvýšená hladina hormonu estradiolu, jehož hladina je nejvyšší právě v době ovulace. Estradiol prokrvuje pokožku, která tak svou barvou může plně simulovat situace, kdy se cítíte být v rozpacích.

Výrazné oblečení

Podle vědců jsou ženy v době ovulace více odvážné. Rády se oblékají, často nevědomky, do výrazných barev, jako jsou červená, oranžová či okrová. Řada mužů vnímá ženy v době jejich plodnosti jako přitažlivější než obvykle.

Máte více energie

Za to může kolísající hladina ženských pohlavních hormonů, která způsobuje, že si hodně žen v době ovulace dává za cíl zhubnout a konečně začít cvičit. Dokonce i ty nejzarytější odpůrkyně cvičení mají najednou nával chuti vyběhnout do lesa a rozhýbat zatuhlé svaly. Podle vědců za tímto aspektem může stát snaha přilákat vhodného partnera.

Jste sebevědomá

Ženy v době ovulace disponují zvýšenou mírou sebevědomí. Důvodem jsou opět ženské pohlavní orgány, které ženy k těmto změnám předurčují. Jsou ukazatelem plodnosti a zdraví.

Jste vzrušená

V době ovulace se pravděpodobně cítíte vzrušená, protože existuje největší pravděpodobnost, že otěhotníte. Podle míry vzrušení jasně poznáte, že si právě procházíte ovulací. Během ovulace je vaše hladina testosteronu nejvyšší a testosteron je klíčovým hormonem zodpovědným za sexuální apetit. Vzrušivost během ovulace je v podstatě způsob, jakým vaše tělo říká: Ano, teď je čas na plození dětí.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.