Vědci: Poznávání vašeho rodného místa zlepšuje psychické zdraví | Moje zdraví

Vědci: Poznávání vašeho rodného místa zlepšuje psychické zdraví

Vědci: Poznávání vašeho rodného místa zlepšuje psychické zdraví
Autor: iStock.com
22. července 2020 • 10:00

Každý, kdo rád cestuje, vám určitě může nastínit nekonečnou radost a štěstí, které mu přináší objevování nových koutů světa. Podle výzkumů ale k takové radosti nepotřebujete cestovat tisíce kilometrů od domova. Naopak – stejné pocity radosti vám přinese objevování krás v okolí vašeho bydliště.

Asi si každý dokážeme představit, že exotická příroda nebo tisícileté památky z jiných kultur v člověku vzbudí pozitivní pocity. V důsledku koronavirové pandemie ale většina z nás po nějaký čas nezamíří od domova nijak daleko, radost z objevování a z poznávání nového si ale nemusíme nechat vzít. Naopak, studie zveřejněná v časopisu Nature Neuroscience dokazuje, že je důležité stále zkoumat svět kolem sebe, i když to znamená znovuobjevovat jen to, co znáte z okolí vlastního bydliště.

Vědci sledovali v průběhu několika měsíců nálady 122 lidí v New Yorku a v Miami. Pomocí GPS zaměřovačů sledoval tým výzkumníků pohyb respondentů a posléze vyhodnocoval, jak se projeví na jejich náladě. A došli k jednoznačnému závěru: Ti, kteří se během dne častěji věnovali poznávání nových míst, se cítili šťastnější.

„Nové a rozmanité zkušenosti jsou obecně prospěšné pro mozek i pro člověka obecně,“ řekl pro server Travel and Leisure Aaron Heller, spoluautor studie a psycholog na Universitě v Miami. Studie navíc dokládá, že „cestování po okolí“ a poznávání nového nemusí nutně znamenat nějaké velké objevy ztracených míst a koutů. Prostě to jen dokazuje to, co mnozí z nás vědí nebo jim to vtloukali rodiče o každém víkendu do hlavy: Když nepodlehnete lenosti, nezůstanete sedět doma, ale jdete ven, bude vám lépe na duši. Ideálně třeba na místo, kde jste ve vašem bydlišti ještě nebyli. I kdyby to měl být jen jiný obchod na nákup nebo vzdálenější část lesa. I další dny pak budete spíše nakloněni tomu vyrazit na malou procházku a tím si vypěstujete zdravý zvyk.  

Jak porazit stres? Na rady psychologa se podívejte zde.

Zkuste si tedy letošní léto naplánovat ve stylu: Poznám lépe místo, kde žiji. Zkuste vyzkoušet okolní kavárny a porovnat, jakou vaří kávu nebo jaké dělají zákusky. Najděte si čas na cyklostezku, která vede za humny. Vyzkoušejte jinou trasu při cestě do práce nebo při procházce se psem. Podívejte se na své okolí očima cestovatele nebo fotografa a zkuste si udělat pár fotek toho, co vás zaujme. Ať je to cokoli, udělejte to jedinečným a vzrušujícím a sáhněte si tak pro svou denní dávku štěstí.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.