Syndrom zlomeného srdce! Jak rozchod mění psychiku i tvar srdce? | Moje zdraví

Syndrom zlomeného srdce! Jak rozchod mění psychiku i tvar srdce?

Syndrom zlomeného srdce! Jak rozchod mění psychiku i tvar srdce?
Problémy v manželství • Autor: iStock
13. března 2024 • 06:00

Zlomené srdce není pouhé melodrama, ale jedna z nejbolestivějších zkušeností v životě. Ovlivňuje nás jak fyzicky, tak duševně.

Syndromem zlomeného srdce se více zabývala spisovatelka Florence Williamsová. Právě ta se po rozchodu se svým manželem rozhodla, že tento fenomén prozkoumá. Výsledky byly překvapivé. „Když se do zkoumání této velmi zvláštní a specifické bolesti ponoříte, zjištění jsou často šokující. Například u CT vyšetření mozku člověka se zlomeným srdcem se ,rozsvítí‘ stejné jeho oblasti jako u někoho, kdo utrpěl popáleniny,“ komentuje.

Video se připravuje ...
Na co se musíte připravit, když vás čeká rozvod manželstvíVIDEO 

O tématu zlomeného srdce napsala Williamsová knihu Heartbreak: A Personal and Scientific Journey, kterou okomentovala slovy: „Líbí se mi, že jsem tolika lidem ukázala, že zranitelnost vede k růstu. Prostřednictvím zlomeného srdce jsem došla až ke smyslu svého života.“

Co je syndrom zlomeného srdce?

Syndrom zlomeného srdce neboli tako-tsubo kardiomyopatie či stresová kardiomyopatie je závažný stav, při kterém dochází k náhlému ochabnutí myokardu (srdeční svaloviny) v levé srdeční komoře. Právě srdeční svalovina stojí za pravidelnými stahy našeho srdce a dostatečným prouděním okysličené krve do krevního oběhu. 

Pokud však dojde k narušení tohoto procesu, mohou se u člověka vyskytnout stejné příznaky, které jsou typické pro infarkt myokardu. Člověku může hrozit i smrt. 

Zlomené srdce jako posttraumatický stres

Syndromem zlomeného srdce se zabývala také psycholožka Alice Haddonová. I ta nakonec došla ke stejnému závěru jako Williamsová. 

Haddonová tvrdí, že až 30 % těch, kdo trpí syndromem zlomeného srdce, splňuje kritéria pro posttraumatickou stresovou poruchu. „Zrada má zvláštní mechanismus prožívání. Je to velmi dezorientující zážitek – něco, co bylo bezpečné, se zničehonic stalo velmi nebezpečným,“ vysvětluje. „Klademe si nekonečné otázky: Kdy se to stalo? Proč jsem to neviděl? Nebo jsem to viděl a rozhodl jsem se to ignorovat? Ale tento proces myšlení nám brání pocítit bolest ze ztráty a z psychologického hlediska víme, že to je třeba pocítit, abychom přijali, že se to stalo.“

Haddonová založila Heartbreak Hotel, který má lidem se syndromem zlomeného srdce pomáhat k návratu do života. Hosté hotelu mají v rámci terapeutických sezení hovořit o zradě a svých pocitech, nicméně nikdy o tom, kdo je způsobil. Cílem totiž je, aby se během pobytu soustředili pouze sami na sebe

Důvodem je fakt, že zrazené ženy v okamžiku zrady zjišťují, že se dlouho staraly o druhé a samy sebe v tomto ohledu zanedbávaly. 

Jaká je tedy biologie zlomeného srdce?

  • Zlomené srdce a odmítnutí mohou vyvolat aktivitu ve stejné oblasti mozku, kde se aktivuje fyzická bolest.
  • Syndrom zlomeného srdce může způsobit, že levá srdeční komora změní svůj tvar a zvětší se, v důsledku čehož krev neproudí v těle tak, jak je třeba.
  • Rozchod může vést ke snížení hladiny dopaminu a oxytocinu v mozku, což může způsobit abstinenční příznaky, jako je třes, bušení srdce, a dokonce deprese.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.