Jste toxická osoba? Návod, jak zjistit, že se nepříjemné chování týká právě vás | Moje zdraví

Jste toxická osoba? Návod, jak zjistit, že se nepříjemné chování týká právě vás

  • Jste toxická osoba? Návod, jak zjistit, že se nepříjemné chování týká právě vás
    Nejste toxický člověk? • Autor: istock.cz
    18. ledna 2024 • 04:06

    Jsou pro vás vaše potřeby důležitější než cokoli jiného? Možná patříte mezi ty osoby, o kterých jiní říkají, že jsou toxické. Jaké znaky by vás měly varovat a lze to vůbec poznat?

    Toxický člověk je termín používaný k popisu jedince, jehož chování a působení přináší negativní dopady na psychické nebo fyzické zdraví druhých lidí.

    Toxický člověk může vykazovat různé znaky, včetně nedostatku empatie, manipulativního chování, neustálé kritiky nebo nedostatečné schopnosti přijmout odpovědnost za své vlastní jednání. Otestujte se, zda se to netýká právě vás:

  • Myslíte hlavně na své vlastní potřeby

    Pokud dáváte na první místo své vlastní potřeby a odmítáte v této oblasti dělat kompromisy, je to jasný varovný signál problémového chování. Mezilidské vztahy by měly být vždy rovnocenné. Pokud nerespektujete potřeby druhého člověka nebo svého okolí, může to vést k nerovnováze ve vztahu – a z dlouhodobého hlediska to může být velmi škodlivé pro partnerství, přátelství i pohodu v práci.

    Se sobeckým přístupem k životu souvisí také přesvědčení, že váš názor je jediný správný, a to, že vy si vždy myslíte, že máte pravdu. Pokud někdo kritizuje vaše názory, okamžitě se cítíte osobně napadeni a zraněni. Zkuste prostě udělat krok zpět a nechte ostatní, aby se vyjádřili – nebo aktivněji reagujte na přání a potřeby svého okolí.

    Jak poznat, že potřebujete pomoc odborníka? Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    O čem se mlčí: Jak poznat zda potřebuji psychologa či terapeuta?VIDEO 

  • Ve věcech vždy vidíte jen to negativní

    Máte mezi přáteli pověst permanentního pesimisty? I to může být známkou toho, že jste nevědomky toxická osoba. Nepříjemné je to zejména ve chvíli, kdy negativitu neustále přenášíte na ostatní. Lidé kolem vás pak získají pocit, že je nedokážete potěšit, uklidnit, že je kritizujete a strašíte a nikdy nepochválíte.

    Snažte se nevidět věci vždy černě, vědomě hledejte na lidech a situacích to dobré. Místo zaměřování se na problémy se snažte hledat konkrétní řešení.  Zkuste se také vyhýbat podobně naladěným lidem.

  • Jste žárlivý, majetničtí nebo ovládající

    Kontrolující, zakazující nebo majetnické jednání nesvědčí o velké lásce, ale spíše o pocitech méněcennosti nebo o toxickém chování. Prvním krokem je zjistit, z čeho tyto emoce vycházejí. Důležité je si uvědomit, že žárlivost může mít kořeny v osobních nejistotách, nedostatku sebedůvěry nebo strachu z opuštění. Následně je klíčové pracovat na posílení vlastního sebevědomí a přijetí vlastní hodnoty.

    Pomoct může také komunikace s partnerem. Když si otevřeně popovídáte o svých pocitech, možná znova získáte důvěru a zbavíte se obav.

    Ovládajícím toxický člověk nebývá jen v partnerství, ale také v zaměstnání. Jak vysvětluje Kateřina Zábrodská, Ph.D., z Psychologického ústavu Akademie věd ČR, typickým mechanismem toxického šéfa je nadměrná kontrola. Chce od svých podřízených nekonečné reporty, vyžaduje, aby mu hlásili, co přesně dělají, komu telefonují, s kým mají schůzku a jak přesně dlouho trvala. Neustále je obviňuje z podvádění, lží a na každé dokončené práci vyzdvihuje chyby. Byť jsou minimální.

  • Nepřijímáte odpovědnost za své činy

    Dalším toxickým zvykem je nikdy nepřevzít odpovědnost za své vlastní činy. Klíčovým je slovo „oběť“. Pokud máte neustále pocit, že všichni ostatní jsou proti vám nebo že všichni kromě vás neustále dělají chyby, určitě nebudete patřit mezi nejoblíbenější osoby.

    Možná také často obviňujete druhé ze svých problémů. Můžou za to, že jste nedostali vysněnou práci – třeba protože váš partner v noci chrápal, vy jste se při pohovoru prostě nemohli soustředit. Postoj „je to tvoje vina“ může vést ke konfliktům doma i v práci. Snažte se proto si vědomě přehrávat proběhlé situace a reálně přemýšlet nad tím, zda vám opravdu stále někdo kazí život, nebo zda si prostě za mnohé můžete vy sami nebo prostě jde jen o náhodu.

  • Obviňujete druhé ze svého štěstí a pohody

    Poslední položkou na našem seznamu je skutečnost, že dáváte lidem kolem sebe zodpovědnost za své štěstí a pohodu. To je zvláště patrné v chování, kterým svému partnerovi naznačujete, že je zodpovědný za to, že se necítíte dobře.

    Klasickým příkladem toho je, když na něj neustále přenášíte svou frustraci a očekáváte, že vám pomůže problém vyřešit nebo že by ho měl s vámi alespoň sdílet.

    Pokud budete své štěstí neustále požadovat od druhých, nikdy nebudete schopni být spokojeni sami. Raději vezměte svůj osud a své štěstí do svých rukou a dělejte věci, které vás dělají šťastnými, bez přítomnosti druhé osoby.

Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.