Tři kroky k lepšímu sebevědomí: Víme přesně, co pomůže! | Moje zdraví

Tři kroky k lepšímu sebevědomí: Víme přesně, co pomůže!

Tři kroky k lepšímu sebevědomí: Víme přesně, co pomůže!
Vybudujte si sebevědomí • Autor: iStock.com
3. května 2023 • 06:00

Zdravé sebevědomí je jediným krokem ke spokojenému životu. I proto je nutné na něm pracovat. Jak na to, aby naše sebevědomí konečně bylo takové, jaké si zaslouží? 

Každý má někdy pocit, že selhal, že něco neudělal přesně tak, jak měl, nebo že mu to zrovna nesluší. I tak by ale negativní emoce vůči sobě samému neměly zastínit ty pozitivní. 

Video se připravuje ...
Miluška Bittnerová: Když žádné sebevědomí nemám, nemohu ho dceři předat. Snad to zvládne její otec

Jak sami sebe vnímáme, jak sami na sebe nahlížíme, následně ovlivňuje to, jak působíme na ostatní, co vyzařujeme, ale také to, jak se k nám naše okolí bude chovat. Ne nadarmo se říká, že vše začíná u nás. A všechno, co potřebujeme, už dávno máme.

Co ale přesně udělat, abychom se na svět kolem nedívali s respektem, zatímco sami na sebe nahlížíme s despektem? Tyto tři kroky vám pomohou:

1. Buďte sami sebou

A přijímejte se takoví, jací skutečně jste. Protože nemá cenu snažit se být někým jiným. Ačkoliv se tento pojem stal novodobou mantrou, ne vždy je snadné takový být. Již od dětství nám bylo vštěpováno, jací jsme, a jací naopak nejsme. Někdo slýchával, jak je skvělý, a někdo jiný, jak je neschopný. To ale nevadí. 

Ať jsou naše výchozí pozice jakékoliv, vždy máme šanci je změnit a zažité vzorce sami v sobě přenastavit. Stačí si uvědomit, kdo skutečně jsme, v čem jsme dobří, v čem vynikáme, a když se něco nepovede, je to jen zkouška, aby to vyšlo příště. 

2. Nesrovnávejte se 

Pokud se přijmete takoví, jací jste, opadne jakákoliv potřeba se srovnávat s ostatními, soutěžit s nimi, nebo je dokonce považovat za lepší. Nikdo není lepší nebo horší, všichni jsme si rovni, a v čem vyniká Pepa, v tom přece vy vynikat nemusíte. Pepa zase není dobrý v tom, v čem jste dobří vy. 

Jakmile se přestanete srovnávat s ostatními, stanete se tvůrci vlastního života a nebudete se stavět do role oběti.

3. Věřte si

Věřit si je skutečně důležité. Dá vám to pocit vlastní sebehodnoty a změníte tím vše kolem sebe. Jakmile si člověk věří, ví, kde se nachází jeho střed, a vytváří si zdravé a fungující vztahy. Jakmile si někdo nevěří, většinou se stává závislým. Na vztazích s lidmi, s partnerem, na úsudku druhých. To ale není ta správná cesta. Takoví lidé se totiž často stávají obětí manipulace a ovlivňování od druhých.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.